A+ A A-

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝΕντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της νέας έρευνας που ολοκλήρωσε για τη Ελληνογερμανική Αγωγή η εταιρεία δημοσκοπήσεων V-PRC «φωτογραφίζοντας» τις απόψεις των νέων για την οικονομική κρίση και το διαφαινόμενο τέλος της. Η έρευνα  θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου στις 11.30 π.μ., στην Παλαιά Βουλή σε μια μεγάλη εκδήλωση με τιμώμενο πρόσωπο και βασικό ομιλητή τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.Τίτλος της εκδήλωσης, «Η Ευρώπη των νέων».Παρόντες θα είναι επίσης πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Στην ίδια εκδήλωση, η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της ΕΕ Μαρία Δαμανάκη, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης Κώστας Ρέμελης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής, θα λάβουν τη «σκυτάλη» στο πάνελ με σειρά ομιλιών τους, για να αναρωτηθούν: Ποια είναι η Ευρώπη που θέλουμε να ζήσουμε; Ποιες αξίες πρέπει να θεμελιώσουν εκείνη τη μορφή της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης που θα εξασφαλίζει την επιβίωσή της; Πώς βλέπει, οραματίζεται και πιστεύει ότι πρέπει να είναι η Ευρώπη του αύριο η νέα γενιά, η γενιά που την κληρονομεί και της ζητείται να ζήσει σ’ αυτήν; Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης.

Ο Μάρτιν Σουλτς, εξάλλου, ο οποίος έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα του, εκτός από τη σχετική του ομιλία, θα ανταλλάξει απόψεις, θα ακούσει απόψεις, ενστάσεις και προβληματισμούς από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου.  

Με την σκέψη στους νέους και τα διλήμματά τους, η Ελληνογερμανική Αγωγή έχει ξεκινήσει σειρά εκδηλώσεων με θέμα την Ευρώπη, την κρίση και την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Νέος ισχυρός κρίκος στην αλυσίδα είναι η εκδήλωση της 4ης Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας προσκλήθηκαν δημιουργοί από το χώρο των γραμμάτων να γράψουν για την Ευρώπη. Μερικοί σημαντικοί ‘Έλληνες λογοτέχνες διαφορετικών γενεών ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση προσεγγίζοντας, με το δικό του τρόπο ο καθένας, την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης. Το ειδικό λεύκωμα που εξέδωσε το σχολείο με πρωτότυπα κείμενα, διηγήματα και ποιήματα Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών θα παρουσιαστεί επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Οι συμμετέχοντες λογοτέχνες είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Θανάσης Βαλτινός, Αναστάσης Βιστωνίτης, Χάρης Βλαβιανός, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Δημήτρης Μυταράς, Σοφία Νικολαϊδου, Γιάννης Ξανθούλης, Γιώργος Ξενάριος, Χρήστος Οικονόμου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Τίτος Πατρίκιος, Ελένη Σαραντίτη, Ελένη Σβορώνου, ΄Ερση Σωτηροπούλου, Σώτη Τριανταφύλλου, Ευγένιος Τριβιζάς, Μισέλ Φάις, Θανάσης Χειμωνάς και Χρήστος Χωμενίδης. 

Η εκδήλωση έρχεται ως συνέχεια της πρωτοβουλίας του Απριλίου του 2013 από την Ελληνογερμανική Αγωγή όπου σημαντικοί Έλληνες εικαστικοί δημιούργησαν και προσέφεραν έργα με θέμα την Ευρώπη. Τα έργα αυτά δημοπρατήθηκαν από το διεθνή οίκο Bonhams και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν δόθηκαν στη μη κερδοσκοπική οργάνωση GreeceDeptFree με σκοπό την αγορά ομολόγων του ελληνικού κράτους στη δευτερογενή αγορά και τη μείωση του εθνικού χρέους. Τα έργα αυτά περιλαμβάνονται  στην έκδοση με τα λογοτεχνικά κείμενα αποδεικνύοντας ότι συστρατευμένες οι δυνάμεις του πολιτισμού μπορούν να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας για την Ευρώπη του μέλλοντος που δικαιούνται να ζήσουν τα παιδιά μας. 

 

Διαβάστε επίσης
ΝΕΑ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΝΤΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Στο πρωτότυπο σεμινάριο «Ζωή: Οδηγίες Χρήσεως» η συγγραφέας και δημοσιογράφος Αμάντα Μιχαλοπούλου θα μυήσει, στο Μουσείο Ηρακλειδών, τους συμμετέχοντες στο λογοτεχνικό είδος της βιογραφίας και της...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr