ΕΝΑΣ ΙΔΙΟΤΥΠΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΝΑΣ ΙΔΙΟΤΥΠΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΝΑΣ ΙΔΙΟΤΥΠΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥΑντιμέτωπη με έναν, άγνωστο στους περισσότερους, «άγραφο κανόνα» της βιομηχανίας του βιβλίου βρέθηκε η συγγραφέας Κριστίν Κάθριν Ρας, όταν αποφάσισε να γράψει μία σειρά μυθιστορημάτων. Το «λάθος» της; Ότι ενώ η ίδια είναι λευκή, ο ήρωας του βιβλίου της είναι μαύρος...

Όπως ομολόγησε η ίδια μέσω του ιστολογίου της, ενημερώθηκε από την τότε ατζέντη της ότι «υπάρχει ένας κανόνας στην παραδοσιακή βιομηχανία του βιβλίου ότι οι λευκοί δεν μπορούν να γράψουν για μαύρους, τουλάχιστον σε αφήγηση πρώτου προσώπου». Χαρακτηριστικό είναι ότι για τα δικαιώματα του βιβλίου υπήρξαν τουλάχιστον τρεις προσφορές αξίας χιλιάδων δολαρίων από μεγάλους εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι ωστόσο απέσυραν το ενδιαφέρον τους όταν ενημερώθηκαν πως η συγγραφέας ήταν λευκή.

Τελικά, αρκετά χρόνια μετά από μία «περιπέτεια» με έναν μικρότερο εκδοτικό οίκο, ο οποίος εξέδωσε μεν το βιβλίο, αλλά δεν το υποστήριξε καθόλου, η Ρας αποφάσισε να προχωρήσει στην αυτοέκδοση, ιδρύοντας μία δική της εταιρεία, που κυκλοφόρησε και προώθησε τη σειρά βιβλίων σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου.

Σύμφωνα με τη Ρας, ο ρατσισμός ζει και βασιλεύει στη βιομηχανία του βιβλίου. Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, αποκαλύπτει ότι ένας γνωστός της συγγραφέας αναγκάστηκε πέρυσι να αλλάξει τον κεντρικό χαρακτήρα του μυθιστορήματος που έγραφε από μαύρο σε λευκό, μετά από παρέμβαση μεγάλου εκδοτικού οίκου, επειδή «οι μαύροι στα εξώφυλλα δεν πουλάνε και κανείς δε θέλει να διαβάσει γι’ αυτούς». Η ίδια ξεκαθαρίζει ότι αν της ζητούσαν κάτι τέτοιο, θα είχε αρνηθεί. «Το βρίσκω λυπηρό και αδιανόητο», σχολιάζει.

[επιμέλεια: Σπύρος Πιστικός]

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: