ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥΣε ένα ιδιόμορφο «κυνήγι χαμένου βιβλίου» έχουν επιδοθεί τον τελευταίο καιρό οι υπεύθυνοι του θρυλικού λεξικού Oxford English Dictionary, αναζητώντας ένα βιβλίο του 1852 από το οποίο έχουν αντληθεί κάποια από τα λήμματα του λεξικού, όμως τα ίχνη του είναι εξαφανισμένα εδώ και δεκαετίες.

Αναζητώντας το βιβλίο Meanderings of Memory, γραμμένο από κάποιον Nightlark, το οποίο αναφέρεται σε συνολικά 51 λήμματα του λεξικού, η επικεφαλής βιβλιογράφος Βερόνικα Χερστ συνειδητοποίησε ότι το βιβλίο αυτό δεν υπάρχει στη βιβλιοθήκη της Οξφόρδης, αλλά ούτε και σε οποιαδήποτε βάση δεδομένων καμίας βιβλιοθήκης, ούτε καν στο Google Books. Η μόνη απόδειξη που βρήκε για την ύπαρξη του βιβλίου ήταν ένας κατάλογος βιβλιοπωλείου, ο οποίος όμως δε διαφωτίζει ιδιαίτερα την κατάσταση για το περιεχόμενό του.

Έτσι, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να ζητήσουν τη βοήθεια του κοινού για την ανεύρεση του βιβλίου. Μάλιστα, κάποιος εντόπισε σε έναν κατάλογο του οίκου δημοπρασιών Sothebyʼs από το 1854 μία αναφορά στο βιβλίο αυτό, αποδεικνύοντας ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται για κάποιο βιβλίο-φάντασμα, αλλά για ένα πραγματικό έργο. Εκτιμάται ότι ίσως να είναι ένα πολύ μικρό βιβλίο, όχι μεγαλύτερο από πέντε ή δέκα σελίδες, που πιθανότατα είναι βιβλίο ποίησης.
[επιμέλεια: Σπύρος Πιστικός]

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: