ΒΟΥΛΑ ΜΑΣΤΟΡΗ

ΒΟΥΛΑ ΜΑΣΤΟΡΗ

Στο Γυναίκα μπονσάι έδωσα το βήμα σε τρεις γυναίκες, διαφορετικής γενιάς η καθεμιά, να εκφράσουν τον τρόπο με τον οποίον έχουν δεχτεί κι αποδεχτεί την τεχνική μπονσάι της κοινωνίας μας. Όμως το βιβλίο, καίτοι ο τίτλος του είναι «γυναικείος», δεν είναι ένα μανιφέστο για το γυναικείο ζήτημα. Άλλωστε, κάθε κοινωνία επιβάλλει την τεχνική μπονσάι σε όλα τα μέλη της –άντρες, γυναίκες, παιδιά– προκειμένου να ενσωματωθούν σε αυτή. Με αυτή τη λογική επέλεξα και ως κεντρική ιδέα αυτό το «κλάδεμα» για την ιστορία μου. Βέβαια, το γυναικείο φύλο πρωταγωνιστεί εδώ, αλλά πάντα (όχι τυχαία) κάτω από τον «ίσκιο» ενός άντρα – πατέρα ή συζύγου ή φίλου ή εραστή ή βιαστή ή προστάτη-τιμωρού του φύλου τους.

Το Γυναίκα μπονσάι, όπως συμβαίνει σε όλα μου τα βιβλία, πρώτα γεννήθηκε και μετά βαφτίστηκε. Ποτέ δεν τιτλοφορώ ένα βιβλίο μου πριν το ολοκληρώσω. Βέβαια, οι δυο λέξεις –«γυναίκα» και «μπονσάι»– είχαν ήδη γίνει ζευγάρι μέσα στο κείμενο και κυκλοφορούσαν στις γραμμές του, ακόμη και πάνω και κάτω από αυτές. Έτσι γίνεται συνήθως. Κάποιες λέξεις παίρνουν απάνω τους την ιδέα του κειμένου και γίνονται τίτλος ή αποκτούν τίτλο... το ίδιο μεταφυσικά όπως συμβαίνει και με τους χαρακτήρες της ιστορίας μου.

Η Κατερίνα, η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, έχει πολλά δικά μου στοιχεία, όπως και οι άλλοι χαρακτήρες του –άντρες και γυναίκες–, αφού πάντα σε όλα μου τα βιβλία κομμάτια της προσωπικότητάς μου, άλλοτε μικρά κι άλλοτε πιο μεγάλα, αναπόφευκτα παρεισδύουν στους χαρακτήρες τους. Σε κάθε περίπτωση, αντικατοπτρίζουν πτυχές της δικής μου αντίδρασης στην τεχνική μπονσάι που επιβάλλει σε όλους η κοινωνία μας.

Το ερώτημα που αφήνω ηθελημένα να αιωρείται στο βιβλίο μου είναι κατά πόσο μια κοινωνία θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς την επιβολή της τεχνικής μπονσάι και πόσο ή πώς ένα άτομο μπορεί (ή νομίζει πως μπορεί) να επιβιώσει καλύτερα μέσα σε αυτή τη «γλάστρα».

ΒΟΥΛΑ ΜΑΣΤΟΡΗΓυναίκα μπονσάι
Βούλα Μάστορη
Πατάκης
277 σελ.
Τιμή € 14,50

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: