fbpx
Νίκος Θρασυβούλου

Νίκος Θρασυβούλου


Βιβλίο, μια ιστορία ζωής. Η σχέση μου με το βιβλίο και το χαρτί είναι πολύ παλιά και είναι μια σχέση πάθους, θα έλεγα, όχι πάντα ως προς το περιεχόμενο ενός βιβλίου, αλλά ως προς το χαρτί αυτό καθεαυτό.

Θυμάμαι κατ’ αρχάς με πόση επιμέλεια και φροντίδα περισσή τηρούσα τα μαθητικά μου βιβλία και τετράδια – ήταν πάντα καθαρά και ατσαλάκωτα. Με πόση χαρά έντυνα τα τετράδιά μου με μπλε κόλλα και έγραφα καλλιγραφικά τις χρωματιστές ετικέτες. Αυτό κράτησε όλα τα χρόνια της εκπαίδευσης με αμείωτη ένταση και δεν θυμάμαι επίσης να έχω σημειώσει με μολύβι ή στιλό πάνω σε σχολικό ή λογοτεχνικό βιβλίο. Ποτέ όμως.

Αυτή η αγάπη μετατράπηκε σε σφοδρό έρωτα, όταν γνώρισα το Βιβλιοδετείο Μαντζάκου στην οδό Σόλωνος, όπου άρχισα πλέον να δερματοδένω και να σταχώνω όλα μου τα βιβλία. Έφτασα μάλιστα στο σημείο πρώτα να δερματοδένω το βιβλίο και μετά να το διαβάζω, μια συνήθεια που κρατά ακόμη και σήμερα.

Αργότερα, όταν ξεκίνησε το μαγικό μου ταξίδι στη ραδιοφωνία, δέκα χρόνια πριν, θεώρησα ότι δεν νοείται ενημερωτικό ραδιόφωνο, όπως είναι ο ΒΗΜA FM, χωρίς να υπάρχει εκπομπή για το βιβλίο. Όμως το ραδιόφωνο δεν έχει εικόνα και θα έπρεπε η εκπομπή αυτή να δομηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ενδιαφέρουσα στο κοινό που δεν είναι φίλοι του βιβλίου – και δυστυχώς, αυτοί είναι οι περισσότεροι. Δεν ήθελα δηλαδή να παρουσιάζω μια εκπομπή αυστηρή και φιλολογικού περιεχομένου, σαν αυτές που ήδη υπήρχαν και μόνο εξειδικευμένο κοινό τις παρακολουθεί.

Νομίζω ότι η προσπάθειά μου αυτή έχει τελικά ένα καλό αποτέλεσμα, αν κρίνει κανείς από την ακροαματικότητά της, αλλά και από το γεγονός ότι έχουν ήδη φιλοξενηθεί εκεί πάνω από 300 λογοτέχνες καταξιωμένοι, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι. Μάλιστα, η μοίρα το ήθελε να είμαι ο τελευταίος στον οποίο παρουσίασε το βιβλίο του και έδωσε συνέντευξη ο αείμνηστος και πολυαγαπημένος Μένης Κουμανταρέας. Αυτό όμως που με γεμίζει ιδιαίτερη χαρά και το παρουσιάζω με πολύ κέφι είναι οι «Συναντήσεις με συγγραφείς» στο Café Ianos, εκεί όπου έχω ήδη φιλοξενήσει 16 κορυφαίες Ελληνίδες και κορυφαίους Έλληνες λογοτέχνες, κάθε δεύτερη Τετάρτη του μήνα, σε ανοιχτές συζητήσεις για τη ζωή και την τέχνη τους. Με συγκινεί δε ιδιαίτερα το γεγονός ότι στον «Ιανό» μπορούμε με άνεση χρόνου να σεργιανήσουμε μαζί με τους συγγραφείς και το κοινό όλη τη ζωή τους και να δούμε εικόνες και γεγονότα που ελάχιστοι γνωρίζουν, και αν.

Η προετοιμασία τόσο των ραδιοφωνικών εκπομπών μου, όσο και των «Συναντήσεων» στον «Ιανό» απαιτεί συνεχή μελέτη, όπως και γνωριμία σε βάθος της ζωής και του έργου των καλεσμένων μου. Όλες αυτές οι πληροφορίες κυοφορούνται και στη συνέχεια μεταφέρονται από μικροφώνου έτσι ώστε ο κάθε ακροατής-θεατής να μπορεί να μετέχει στο περιεχόμενο της συζήτησης, πράγμα που δεν συμβαίνει συχνά σε παρουσιάσεις βιβλίων, όπου πολλοί ομιλητές μετατρέπουν την παρουσίαση σε φιλολογικό βραδινό και επίδειξη γνώσεων, γεγονός που κουράζει αφάνταστα το κοινό. Άλλωστε, η αθρόα προσέλευση του κόσμου στις «Συναντήσεις» στον «Ιανό» αφενός μεν δείχνει πόσο αγαπά ο κόσμος τους λογοτέχνες μας, αφετέρου πόσο διψά να τους ακούσει σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Τέλος, επανερχόμενος στη σχέση μου με το βιβλίο, δεν θα μπορούσα να διανοηθώ να ζήσω χωρίς τη συντροφιά και τη μυρωδιά των βιβλίων μου, μάλιστα καθημερινά ασχολούμαι μαζί τους τουλάχιστον τρεις ώρες και ποτέ δεν μου παραπονέθηκαν ότι τα παραμελώ...

Ο Νίκος Θρασυβούλου με τον Μένη Κουμανταρέα, δύο μέρες πριν από τη δολοφονία του, στον ΒΗΜΑ FM.Ο Νίκος Θρασυβούλου με τον Μένη Κουμανταρέα, δύο μέρες πριν από τη δολοφονία του, στον ΒΗΜΑ FM.

 

Γιώργος Δουατζής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.