fbpx
ΕΦΗ ΛΑΔΑ

ΕΦΗ ΛΑΔΑ

Όταν ξεκίνησα να διαβάζω το κείμενο της Ελένης Γκίκα, εκείνο που με κέρδισε απ' την πρώτη στιγμή ήταν η κυρίαρχη φιγούρα της Σοφίας με τα κόκκινα μαλλιά. Κι επειδή ο εικονογράφος πρέπει να έχει μια δυνατή πρώτη εικόνα για να μπορέσει να κάνει το ταξίδι του μέσα στην ιστορία, έτσι κι εγώ θεώρησα πως αυτό το κείμενο ήθελα και μπορούσα να το αποδώσω με εικόνες.

Μετά ήταν και η σύγχυση στο μικρό μυαλουδάκι της Σοφίας για το τι ήταν όμορφο, αφού η γιαγιά της όταν της χτένιζε τα μαλλιά τα καμάρωνε τόσο, ενώ ακριβώς το ίδιο πράγμα ήταν για τους συμμαθητές της στο νηπιαγωγείο το παράξενο, το διαφορετικό και η αιτία του αποκλεισμού της.

Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μου στον κόσμο της Σοφίας για τη Ζωγραφιά που ταξιδεύει...

Η Σοφία δέχτηκε την ψυχολογική βία από τα παιδιά του σχολείου, απέκτησε έναν φίλο και αποφάσισε να εμπιστευτεί τους δικούς της αγαπημένους. Μέσα απ' την απομόνωσή της έκανε ταξίδια δένοντας πάντα τα όμορφα πράγματα γύρω της με μικρές κόκκινες κλωστές...

Προσπάθησα να αποτυπώσω τους προβληματισμούς της, το ταξίδι της και τη ζωγραφιά που την έκανε αποδεκτή και αγαπητή στο τέλος μέσα από χάρτινα καραβάκια και νεράιδες με κόκκινα μαλλιά, με δρόμους στους χάρτες σημειωμένους με κόκκινο μελάνι, σαν μακριές κόκκινες κλωστές που ενώνουν κόσμους και πατρίδες και είναι τα βήματα της αναζήτησης για ταξιδιώτες και ερευνητές. Εκείνο που έπρεπε να υπερασπιστώ ήταν η εσωτερική αναζήτησή της. Εκείνη τη διαδρομή που με την απόρριψη την ανάγκασαν να βιώσει και μέσα απ' αυτήν να βρει η ίδια τρόπο έκφρασης και να επιβληθεί με τον δικό της τρόπο σ' εκείνη τη μικρή ομάδα των παιδιών, που τόσο καλά ξέρουν να πληγώνουν.

Για το εξώφυλλο, ήθελα τη Σοφία μ' ένα πλέγμα-φωλιά να περιβάλλει τα κόκκινα μαλλιά της. Ένα προστατευτικό περίβλημα – σαν αγωνιστής σε μάχη, διάτρητο μεν αλλά γερά πλεγμένο που μπορεί και να κρύβει καλά μέσα του την ανασφάλεια, την προσπάθεια, την αναζήτηση, το πείσμα... και όλες τις κρυφές της σκέψεις.

Κοιτάζοντας το βιβλίο τυπωμένο πια, σκέφτομαι πόσο πολλές εικόνες θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα, όμως πόσο δύσκολο είναι να αποτυπωθούν τα συναισθήματα και οι σκέψεις με χρώμα πάνω στο χαρτί!

Θέλω να πιστεύω πως έδωσα στην ιστορία την εικονογραφική ερμηνεία που της αξίζει. Τα παιδιά είναι οι μόνοι κριτές και ελπίζω να τους χάρισα ένα όμορφο ταξίδι μέσα απ' τις εικόνες αυτού του βιβλίου.

Η ζωγραφιά που ταξιδεύειΗ ζωγραφιά που ταξιδεύει
Ελένη Γκίκα
εικονογράφηση: Έφη Λαδά
Καλέντης
32 σελ.
Τιμή € 14,00

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.