Γρηγόρης Χαλιακόπουλος: «Κοσμάς ο Αιτωλός» στο Θέατρο Κνωσός
Γρηγόρης Χαλιακόπουλος: «Κοσμάς ο Αιτωλός» Θέατρο Κνωσός

Γρηγόρης Χαλιακόπουλος: «Κοσμάς ο Αιτωλός» στο Θέατρο Κνωσός

Το έργο Κοσμάς ο Αιτωλός ανεβαίνει στη Θεατρική Σκηνή του Θεάτρου Κνωσός, ως παράσταση που θα περιλαμβάνει μια πρωτοτυπία για τα θεατρικά δρώμενα. Ο Λάμπρος Τσάγκας, που υποδύεται τον Πατροκοσμά, θα έχει ως «συνομιλητή» του τον αείμνηστο αδελφό του Χρίστο Τσάγκα, που με ηχογραφημένη τη φωνή του θα αποτελεί τη συνείδησή του. Το έργο αυτό παίχτηκε το 2011 και επαναφέρεται στο σανίδι με αφορμή τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Θεάτρου Κνωσός, που ίδρυσαν τα δύο αδέλφια Χρίστος και Λάμπρος Τσάγκας. Εκτός της υπόθεσης του έργου που επικεντρώνεται όχι στο θρησκειολογικό μέρος, αλλά στη φράση του Κοσμά του Αιτωλού «ανοίξτε σχολειά», η ατμόσφαιρα είναι συναισθηματική, ηλεκτρισμένη, καθώς τα δυο αδέλφια ηθοποιοί και σκηνοθέτες, ο ένας εν ζωή και ο άλλος εν ουρανοίς, σμίγουν μέσω της τεχνολογίας. Άλλωστε, το έργο αυτό υπήρξε και το τελευταίο της ζωής του αείμνηστου Χρίστου Τσάγκα, και αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που ο αδελφός του Λάμπρος επιθυμεί να το αναδείξει μέσα από μια θεατρική οπτική, δίχως ακρότητες και προκαταλήψεις.

Γιατί σπουδαιότερος σύμμαχος της ζωής και της ιστορίας είναι η τέχνη και δη του θεάτρου…

Περί Κοσμά Αιτωλού
Ο Κοσμάς ο Αιτωλός [1714 - 1779], ο επονομαζόμενος Πατροκοσμάς, υπήρξε μια σπουδαία μορφή της χριστιανοσύνης. Ως ιερομόναχος επιδόθηκε σ’ έναν αγώνα αφύπνισης των υπόδουλων Ρωμιών μέσω της παρότρυνσης του ανοίγματος σχολείων. Πίστευε πως τα γράμματα αποτελούν τη βάση για να έρθουν καλύτερες μέρες, γι’ αυτό και περιόδευσε σε αναρίθμητες πόλεις και χωριά διδάσκοντας τα ευαγγέλια, που γράφτηκαν σε γλώσσα ελληνική. Κάποιοι συνδέουν τη δράση του με τον παλιότερο θρησκευτικό ουμανισμό, «Φτιάξτε σχολειά, δεν βλέπετε πώς αγρίεψε το Γένος μας από την αμάθειαν και εγινήκαμεν ως τα θηρία; Τα πάντα από το σχολείον τα μανθάνομεν, διατί χωρίς το σχολείον περιπατούμεν εις το σκότος. Καλύτερα να έχεις εις την χώραν σου σχολείον ελληνικόν, παρά να έχεις βρύσες και ποταμούς, διατί η βρύσις ποτίζει το σώμα, το δε σχολείον ποτίζει την ψυχήν».

Υπάρχουν όμως και απόψεις που ποικίλλουν όσον αφορά τις προθέσεις του Κοσμά του Αιτωλού. Άλλοι θεωρούν ότι εξέφραζε αντι-εβραϊσμό, άλλοι πως εναντιωνόταν στους κοτζαμπάσηδες και τον πλούτο και άλλοι πως στόχευε στους παπικούς, τους Αλβανούς και τους Τούρκους. Υπήρχαν κι εκείνοι που εκτιμούσαν πως μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1770 στην Πελοπόννησο, κατά την περίοδο των Ορλοφικών, οι Τούρκοι τον υποπτεύονταν ως πράκτορα των Ρώσων. Αναμφίβολα υπήρξε μια ιστορική μορφή που σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία τον τιμά ως Άγιο. Οι περιοδείες του σε συνδυασμό με τις διδαχές του συνέβαλαν στη δημιουργία ενός μύθου, που όμως υπεύθυνοι να τον κρίνουν με στοιχεία και αντικειμενικότητα είναι οι ερευνητές και οι ιστορικοί. Συνελήφθη και εκτελέστηκε στις 24 Αυγούστου, ημέρα Σάββατο, του 1779 στο χωριό Κολικόντασι, κοντά στην πόλη του Βερατίου στη σημερινή Αλβανία. Στο κήρυγμά του αναφερόταν στις σχέσεις των ατόμων, της αγοράς, στις σχέσεις ανδρών και γυναικών και, γενικότερα, σε σχέσεις που ανάγονται στην ελλειμματική συνείδηση περί «κακού». Η προτροπή του για παιδεία, μέσω της κατανόησης των ιερών Γραφών, συνίστατο στην ανάγκη εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, όχι όμως και της ελληνικής σκέψης, που αναμφίβολα είναι κάτι διαφορετικό.

Συντελεστές
Συγγραφέας: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σδούγκος
Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης
Σκηνικά-κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος
Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτης: Δανάη Καλαχώρα
Φωτογραφία: Αιμίλιος Πέτρου (Φωτογραφία Χρίστου Τσάγκα: Χαρά Μπιρμπίλη)
Υπεύθυνη marketing: Ράνια Παπαδοπούλου
Δημόσιες σχέσεις: Γιάννα Ακριβού
Υπεύθυνη παραστάσεων: Βούλα Αλεξοπούλου
Παραγωγή: Θέατρο Κνωσός

Ερμηνεύει: Λάμπρος Τσάγκας
Αφηγητής: Χρίστος Τσάγκας

Παραστάσεις
Από 4 Νοεμβρίου κάθε Σάββατο στις 18:00

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: €10
Μειωμένο: €8 (φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, κάρτα ανεργίας, ατέλειες)

Θέατρο Κνωσός
Κνωσού 11 & Πατησίων, Αθήνα
Τηλ.: 210.86.77.070

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
Gabriel Calderon: «...Για να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές» στο Θέατρο 104

Η μαύρη κωμωδία του βραβευμένου συγγραφέα Γκαμπριέλ Καλντερόν ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο 104 σε μετάφραση Δημήτρη Ψαρρά και σκηνοθεσία Πάνου Κούγια. ΥπόθεσηΗ Άννα, μια νέα κοπέλα...

ΘΕΑΤΡΟ
Ουίλιαμ Σαίξπηρ: «Βασιλιάς Ιωάννης» στον Πολυχώρο Vault

O Πολυχώρος Vault παρουσιάζει την παράσταση Βασιλιάς Ιωάννης του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου και σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία Απόστολου Ψαρρού, από τη Δευτέρα 5 έως την Τρίτη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: