fbpx

NEEΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΠΟ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Η ανάγνωσή μας: Γυρισμένη το 2010 στη Βαρκελώνη η δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του Εουχένιο Μίρα είναι το γοητευτικό αμάλγαμα ενός θρίλερ πρώιμης βιομηχανικής κατασκοπίας, μίας μεταφυσικής ταινίας τρόμου και ενός ερωτικού δράματος. Μόνη και ανυπεράσπιστη η Τζοάνα θα πέσει μαζί με τον αρραβωνιαστικό της θύμα της μηχανορραφίας μίας αδίστακτης επιχειρηματία με εκτελεστικό όργανο έναν πρώην υπηρέτη της που τυγχάνει ερωτευμένος μαζί της. Ο Μίρα υπογραμμίζει τη σημασία της διαίσθησης και εμπιστοσύνης του σε αυτή τη μπαρόκ ιστορία με μία στυλιζαρισμένη κινηματογράφηση και ένα νευρώδες μοντάζ που, χάρη κυρίως στη καλλιτεχνική του διεύθυνση, παραπέμπει στο ΤΗΕ PRESTIGE του Κρίστοφερ Νόλαν. Το μυστήριο, όσο το φιλμ εξελίσσεται, παραχωρεί τη θέση του στο ρομάντζο και ο 36χρονος σκηνοθέτης διαλέγει με νόημα για τους ρόλους των ερωτικών αντίζηλων δύο ηθοποιούς που μοιάζουν φυσιογνωμικά. Ειδικά για τον Εδουάρδο Νοριέγα τα στοιχεία της ταυτοπροσωπίας και της παραμορφωτικής απεικόνισης της πραγματικότητας επανέρχονται στη συγκεκριμένη συμμετοχή του έπειτα από το αριστουργηματικό ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ που τον ανέδειξε. Ο παρορμητικός Φέλιξ Γκόμεθ και η εύθραυστη Μπάρμπαρα Χοενάγα υπερέχουν στους ρόλους τους κάνοντας τις ψευδαισθήσεις τους, έστω και προσωρινά, πραγματικότητα. Το οπερατικό φινάλε στα σκαλιά ενός ναού τη νύχτα των Χριστουγέννων είναι αντάξιο της σκηνοθετικής δεξιοτεχνίας και της παράδοσης ενός τραγικού έρωτα που σβήνει τη στιγμή της γέννησης του.
Αξιολόγηση: 7/10

Ο ΜΠΑΤΛΕΡ ΤΟΥ ΛΙ ΝΤΑΝΙΕΛΣ (LEE DANIELS' ΤΗΕ ΒUTLER)Ο ΜΠΑΤΛΕΡ ΤΟΥ ΛΙ ΝΤΑΝΙΕΛΣ (LEE DANIELS' ΤΗΕ ΒUTLER)
HΠΑ/132'/VILLAGE
Σκηνοθεσία: Λι Ντάνιελς
Ηθοποιοί: Φόρεστ Γουιτάκερ, Όπρα Γουίνφρει, Ρόμπιν Γουίλιαμς, Τζον Κιούζακ, Τζέιν Φόντα

Ο μύθος: Η επαγγελματική πορεία και η οικογενειακή ζωή ενός Αφροαμερικανού που από σερβιτόρος σε κοσμικό ξενοδοχείο μεταπήδησε στο Λευκό Οίκο υπηρετώντας ως μπάτλερ κατά τη διάρκεια της θητείας επτά Αμερικανών προέδρων.

Η ανάγνωσή μας: Ύστερα από τα ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ του Ράιαν Κούγκλερ και 12 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΟΣ του Στιβ ΜακΚουίν αυτή είναι η τρίτη ταινία μέσα στη χρονιά που από μία αληθινή ιστορία φέρνει στο προσκήνιο κυρίαρχα ζητήματα της μαύρης κοινότητας. H αναγραφή του ονόματος του σκηνοθέτη στον τίτλο της οφείλεται στις αντιδράσεις της εταιρείας Warner που είχε τα δικαιώματα ενός ομώνυμου φιλμ μικρού μήκους του 1916. Ο λευκός σεναριογράφος Ντάνι Στρογκ εμπνεύστηκε από ένα άρθρο της Washington Post για τον Γιουτζίν Άλεν, που εργάστηκε επί 34 χρόνια ως μπάτλερ στο Λευκό Οίκο και έγινε μάρτυρας όλων των πολιτικών εξελίξεων. Αυτό που αποδυναμώνει την τέταρτη σκηνοθετική προσπάθεια του Λι Ντάνιελς είναι ότι δεν περιορίζεται σε μία βιογραφία αλλά προσπαθεί να τη συνδυάσει με τη μορφή ενός επικού ιστορικού δράματος πάνω στις φυλετικές διακρίσεις το οποίο εκτείνεται σε τέσσερις δεκαετίες. Από τους πέντε προέδρους και τη μία πρώτη κυρία που εμφανίζονται ως guest stars μόνο ο Τζον Κιούζακ ως Νίξον κάνει αισθητή τη παρουσία του. Ευτυχώς ο Φόρεστ Γουιτάκερ με μία πειστική ερμηνεία στον κεντρικό ρόλο σηκώνει στις πλάτες του το φιλμ ενώ στο πλευρό του αναπάντεχα ικανοποιητική είναι η Όπρα Γουίνφρεϊ ως σύζυγος του. Διατηρεί μάλιστα την αυτοπεποίθηση της όταν φακός ζουμάρει σε αυτήν στη στιχομυθία που στηλιτεύεται ο Σίντνεϊ Πουατιέ, ως ένας πετυχημένος Aφροαμερικανός που αδιαφορεί για τη φυλή του, κατηγορία που έχει αποδοθεί και στη διάσημη τηλεπερσόνα.
Αξιολόγηση: 5/10

LAST VEGASLAST VEGAS
HΠΑ/105'/FEELGOOD
Σκηνοθεσία: Τζον Τερτελτάουμπ
Ηθοποιοί: Μάικλ Ντάγκλας, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μόργκαν Φρίμαν, Κέβιν Κλάιν, Μέρι Στινμπέργκεν

Ο μύθος: Τέσσερις παιδικοί φίλοι, όλοι πια πάνω από τα εξήντα, θα συναντηθούν ξανά στο Λας Βέγκας για ένα bachelor πάρτι με αφορμή τον επικείμενο γάμο του μοναδικού ανύπαντρου της παρέας.

Η ανάγνωσή μας: Τα ονόματα του Τζον Τερτελτάουμπ (ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΑΓΟΣ, ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ) στη σκηνοθεσία και του Νταν Φόγκελμαν σεναριογράφου σε animation των Disney και Pixar (MAΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ) δεν άφηναν περιθώρια για μία σπιρτόζικη κομεντί όπως ήταν το ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ... ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ του Ρομπ Ράινερ που ξεκινούσε με παρόμοια διάθεση απολογισμού ζωής και είχε επίσης τον Μόργκαν Φρίμαν ως πρωταγωνιστή. Το φιλμ αγκαλιάζει την τρίτη ηλικία και τις αντοχές μίας μακρόχρονης φιλίας στο πέρασμα του χρόνου με επίκεντρο ένα bachelor πάρτι που θα λειτουργήσει ως ελιξίριο. Το εύρημα της διαμάχης ανάμεσα στους δύο γόηδες της παρέας που ερμηνεύουν οι Ντάγκλας και Ντε Νίρο δεν απογειώνει παρά τη διάθεση αυτοσχεδιασμού των ηθοποιών, ώστε να ξεφύγουν από το συμβατικό σεναριακό καμβά που είναι γεμάτος στερεότυπα και πολυχρησιμοποιημένα αστεία. Παρά το ευφυές λογοπαίγνιο του τίτλου στο κενό πέφτει και η πρόθεση να εμφανιστεί το Λας Βέγκας (η 62η ταινία που διαδραματίζεται στη συγκεκριμένη πόλη τα τελευταία εξήντα χρόνια) ως τόπος αποκλειστικά νεανικού ξεφαντώματος. Το κουαρτέτο των παλαίμαχων stars σε ρόλους κατώτερους της ιστορίας τους θα συγκινήσει κυρίως τους παλιότερους θαυμαστές τους σε αυτή τη ρυτιδιασμένη εκδοχή του HANGOVER.
Αξιολόγηση: 4/10

ΨΥΧΡΑ ΚΙ ΑΝΑΠΟΔΑ (FROZEN)ΨΥΧΡΑ ΚΙ ΑΝΑΠΟΔΑ (FROZEN)
HΠΑ/102'/FEELGOOD
Σκηνοθεσία: Κρις Μπακ, Τζένιφερ Λι
Ακούγονται: Πάνος Μουζουράκης, Σία Κοσκινά
Κινουμένων σχεδίων και με ελληνική μεταγλώττιση

Ο μύθος: Η πριγκίπισσα Άννα συντροφιά με έναν νεαρό ορεσίβιο αγρότη, τον αφοσιωμένο του τάρανδο και έναν καλόκαρδο χιονάνθρωπο, θα αναζητήσει την αδελφή της βασίλισσα Έλσα της οποίας η μαγική δύναμη, να δημιουργεί χιόνι και πάγο, έχει καταδικάσει το βασίλειο τους σε έναν αιώνιο χειμώνα.

Η ανάγνωσή μας: Η πρώτη χολιγουντιανή εκδοχή ως ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους του γνωστού παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ. Είχαν προηγηθεί δύο ευρωπαϊκές διασκευές σε ανάλογη μορφή: η αγγλική του 1995 από τον Μάρτιν Γκέιτς και η ρωσική του 2012 των Βλάντλεν Μπάρμπε και Μαξίμ Σβεσνίκοφ που κυκλοφόρησε στις αρχές της χρονιάς και στις ΗΠΑ. Το στούντιο προτίμησε να αλλάξει όχι μόνο το τίτλο σε FROZEN αλλά και αρκετά σημεία του παραμυθιού προκειμένου να το εκσυγχρονιστεί για τα σημερινά παιδιά. Παρά την παρουσία του Τζον Λάσσετερ ως εκτελεστικού παραγωγού αυτό το μιούζικαλ animation δεν καταφέρνει να μπολιάσει την παράδοση των κλασσικών ταινιών της Nτίσνεϊ με το πνεύμα του διάσημου Δανού παραμυθά. Η πρωτοποριακή τεχνολογία σε σχεδιαστικό επίπεδο, εμπνευσμένη από τα φιορδ και τα χιονισμένα όρη της Νορβηγίας, αποτυπώνει εντυπωσιακά τον κρυστάλλινο διάκοσμο, έστω και χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την τρισδιάστατη εικόνα. Η ελληνική μεταγλώττιση δυσκολεύεται να εντάξει στη ροή του φιλμ τα τραγούδια, αν και οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο Πάνος Μουζουράκης δανείζει με μπρίο και κέφι τη φωνή του στο χιονάνθρωπο Όλαφ, αναδεικνύοντας τον στον πιο αξιαγάπητο χαρακτήρα της ταινίας.
Αξιολόγηση: 4/10

OH BOYOH BOY
ΓΕΡΜΑΝΙΑ/83'/STRADA FILM
Σκηνοθεσία: Γιαν Όλε Γκέρστερ
Ηθοποιοί: Τομ Σίλινγκ, Καταρίνα Σούτλερ

Ο μύθος: Άνεργος και έχοντας εγκαταλείψει τις σπουδές του ο τριαντάχρονος Νίκο θα έχει μία σειρά τυχαίων συναντήσεων, στη διάρκεια ενός εικοσιτετράωρου, στο Βερολίνο ψάχνοντας έναν σκοπό στη ζωή του και την κατάλληλη ευκαιρία... να απολαύσει τον καφέ του.

Η ανάγνωσή μας:-
Αξιολόγηση:-

ΓΕΛΑΣΤΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ (PRINCE AVALANCHE)ΓΕΛΑΣΤΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ (PRINCE AVALANCHE)
HΠΑ/94'/ΑΜΑ FILMS
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν
Ηθοποιοί: Πολ Ραντ, Έμιλ Χιρς

Ο μύθος: Δύο εργαζόμενοι στην οδοποιία θα περάσουν απομονωμένοι ένα καλοκαίρι στη χάραξη γραμμών ενός επαρχιακού δρόμου. Αυτή η συμβίωση θα γίνει η απαρχή μίας φιλίας γεμάτη αποκαλυπτικές εξομολογήσεις, ευτράπελα επεισόδια και απρόσμενα συμπεράσματα για τις σχέσεις ανδρών και γυναικών.

Η ανάγνωσή μας:-
Αξιολόγηση:-

ΠΩΣ ΔΕΝΟΤΑΝΕ Τ' ΑΤΣΑΛΙ (ΚΑΚ ΖΑΚΑLYALAS STAL) EπανέκδοσηΠΩΣ ΔΕΝΟΤΑΝΕ Τ' ΑΤΣΑΛΙ (ΚΑΚ ΖΑΚΑLYALAS STAL) Eπανέκδοση
ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ/85'/ΝΕW STAR'
Σκηνοθεσία: Μαρκ Ντονσκόι
Ηθοποιοί: Β. Πέρεστ- Πετρένκο, Ιρίνα Φεντότοβα

Ο μύθος: Ο Πάβελ Κορτσάγκιν συμμετέχει στον εμφύλιο πόλεμο 1919-1921 στο πλευρό των μπολσεβίκων και χάρη στον ηρωισμό του θα γίνει σύμβολο ανδρείας και διαπαιδαγώγησης οικοδομώντας παράλληλα μία ανεπανάληπτη σχέση με την παιδική του φίλη Τόνια Τουμάνοβα.

Η ανάγνωσή μας: Δεν προβλήθηκε για κριτικούς/δημοσιογράφους
Αξιολόγηση:-

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.