fbpx
Τόνια Καφετζάκη: «Γρίφοι για την Αθήνα»

Τόνια Καφετζάκη: «Γρίφοι για την Αθήνα»

Ένα βιβλίο περιήγησης στην Αθήνα, την τοπογραφία και την Ιστορία της σε όλες τις ιστορικές περιόδους υπογράφει η ιστορικός-αρχαιολόγος και εκπαιδευτικός Τόνια Καφετζάκη, με τίτλο Γρίφοι για την Αθήνα. Πρόκειται για ένα πόνημα το οποίο γεννήθηκε ως ιδέα λόγω της αγάπης της για την Αθήνα, την παλαιότερη πόλη της Ευρώπης.

Οι περισσότεροι από εμάς ζούμε και περιηγούμαστε καθημερινά την πόλη της Αθήνας, χωρίς όμως να γνωρίζουμε την πραγματική Ιστορία της, η οποία κρύβει πολλά και μαγευτικά σημεία στους κόλπους της για να γνωστοποιήσει σε όσους επιθυμούν να δουν «αλλιώς» την πόλη τους.

Σε αυτά ακριβώς τα άγνωστα σημεία εστιάζει μέσα από ένα ευκολοδιάβαστο πόνημα για μεγάλα παιδιά και νέους η Καφετζάκη. Η ιδέα για τη συγγραφή του βιβλίου γεννήθηκε από τις περιηγήσεις του Απογευματινού Ομίλου της Αθήνας, τον οποίο πραγματοποίησε η συγγραφέας μαζί με μαθητές επί πέντε συνεχόμενες χρονιές. Οι περιηγήσεις αυτές περιλάμβαναν κυριακάτικους εξαντλητικούς περιπάτους σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους της Αθήνας. Τη γνώση από αυτές τις βόλτες συγκέντρωσε στο παρόν πόνημα, το οποίο, όπως η ίδια μας λέει στον πρόλογο του βιβλίου της, έχει ιστορικές και όχι λογοτεχνικές αξιώσεις. Τις ιστορικές αξιώσεις επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο αφενός η ειδικότητα της συγγραφέως, όσο και η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε για τη συγγραφή του βιβλίου.

Εν ολίγοις, πρόκειται για μία έξοχη συγγραφική προσπάθεια, η οποία προωθεί τη γνώση της Ιστορίας του τόπου μας με τρόπο εύληπτο και απλό.

Τέσσερα παιδιά, ο Άγγελος, η Μυρτώ, ο Νικόλας και ο Σταύρος, αναλαμβάνουν να λύσουν εννέα γρίφους για την Αθήνα, στο πλαίσιο μιας σχολικής εργασίας. Οι γρίφοι αφορούν όλα τα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος της πρωτεύουσας της Ελλάδος και δίνουν αφορμή στα παιδιά για να διαβάσουν και να μάθουν για αυτήν. Οι γρίφοι αφορούν την Ακρόπολη και την περιοχή γύρω της, τους λόφους απέναντι από την Ακρόπολη, την αρχαία Αγορά, τον Κεραμεικό, το Ολυμπιείο και τη βιβλιοθήκη του Αδριανού, τις βυζαντινές εκκλησίες της Αθήνας, τη μεσαιωνική και οθωμανική Αθήνα, αλλά και τις γραφικές γειτονιές της Πλάκας. Πρόκειται για γρίφους έξυπνα δοσμένους, οι οποίοι αποκαλύπτουν έντεχνα ενδιαφέρουσες και, εν πολλοίς, άγνωστες πληροφορίες για την πόλη.

Γιατί η Πλάκα ονομάστηκε έτσι; Τι είναι ακριβώς οι Αέρηδες και οι Βεσπασιανές; Ποιος ήταν εκείνος ο ευσεβής που έδωσε μάθημα ανθρωπιάς; Τι μυστικά κρύβει ο Πύργος των Λατίνων στην Ακρόπολη; Ποιο είναι το κτίσμα που έφερε κάποτε την αρρώστια στην πόλη των Αθηνών; Τι είναι το Προσκύνημα των Αραπάδων; Γιατί ο Άη Δημήτρης στο κέντρο της Αθήνας ονομάστηκε Λουμπαρδιάρης;

to kafetzakiΣε τέτοια ερωτήματα δίνει απάντηση το παρόν πόνημα, που προσφέρεται για εκπαιδευτική χρήση στα σχολεία, αλλά και ανάγνωση από παιδιά, όπως και ενήλικες που επιθυμούν να εντρυφήσουν στην Ιστορία της πόλης τους. Το βιβλίο θα κοσμήσει τη βιβλιοθήκη κάθε αναγνώστη και λάτρη της Ιστορίας και, οπωσδήποτε, είναι ένα έργο στο οποίο ο αναγνώστης θα ανατρέχει συχνά. Εν ολίγοις, πρόκειται για μία έξοχη συγγραφική προσπάθεια, η οποία προωθεί τη γνώση της Ιστορίας του τόπου μας με τρόπο εύληπτο και απλό.

 

Γρίφοι για την Αθήνα
Τόνια Καφετζάκη
Εικονογράφηση: Παναγιώτης Πανταζής
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
168 σελ.
ISBN 978-960-244-216-6
Τιμή €22,50
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Kiran Millwood Hargrave: «H Τζούλια και ο καρχαρίας»

Εμένα με λένε Τζούλια. Και θα σας διηγηθώ την ιστορία από εκείνο το καλοκαίρι που πέρασα σε έναν φάρο. Το καλοκαίρι που σχεδόν έχασα τη μαμά μου και βρήκα έναν καρχαρία πιο παλιό κι από τα αιωνόβια δέντρα... Απλά,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Στέλλα Στεργίου – Γεωργία Ζάχαρη: «Άλκη Ζέη: Κοντά στις ράγιες»

Μία πολύ επιτυχημένη μεταφορά σε graphic novel ενός από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα της μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέα, της Άλκης Ζέη, η οποία απεβίωσε το 2020, υπογράφουν δύο νέες γυναίκες...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Θοδωρής Κούκιας: «Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες»

Συναρπάζει νεαρούς αλλά και μεγαλύτερους αναγνώστες το βιβλίο του Θοδωρή Κούκια Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος, για αναγνώστες από 15 ετών. Η ιστορία του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.