fbpx
Pip Williams: «Το λεξικό των χαμένων λέξεων»

Pip Williams: «Το λεξικό των χαμένων λέξεων»

Ένα βιβλίο για τις λέξεις και την ιστορία τους. Για τις λέξεις που χάθηκαν ανά τους αιώνες. Για εκείνες που έχουν άλλη σημασία για τις γυναίκες και άλλη για τους άντρες. Αλλά και ένα βιβλίο για τις ίδιες τις γυναίκες ως ανθρώπινα όντα και την ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας στο γύρισμα από τον 19ο στον 20ό αιώνα.

Το λεξικό των χαμένων λέξεων  είναι ένα βιβλίο για όλα τα παραπάνω, ένα βιβλίο το οποίο έχει ήδη μεταφραστεί σε είκοσι οκτώ γλώσσες – στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, σε μετάφραση της Λένιας Μαζαράκη. Η Βρετανίδα συγγραφέας του, Πιπ Γουίλιαμς, ομολογεί στον επίλογο ότι πάντοτε είχε μία σχέση αγάπης και μίσους με τις λέξεις και τα λεξικά. Το έναυσμα, όμως, για τη συγγραφή του συγκεκριμένου μυθιστορήματος ήταν πρωτίστως το ερώτημα μήπως οι λέξεις σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για τους άντρες και για τις γυναίκες. Έτσι γεννήθηκε Το λεξικό των χαμένων λέξεων, το οποίο αναφέρεται στην ιστορία συγγραφής του λεξικού της Οξφόρδης στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Μία ιστορία που αποδίδεται μεν μυθιστορηματικά, παρουσιάζει όμως και κάποιους πραγματικούς χαρακτήρες, όπως όλοι οι άντρες επιμελητές και οι βοηθοί για τη συγγραφή του λεξικού και ο δεσπόζων χαρακτήρας, δόκτωρ Μάρεϊ. Επίσης, ο κύριος Μέινταν και ο κύριος Νίκολσον ήταν πράγματι οι βιβλιοθηκονόμοι της Βιβλιοθήκης Μπόντλιαν κατά την περίοδο στην οποία διαδραματίζεται η υπόθεση του μυθιστορήματος και η εξελισσόμενη συγγραφή του λεξικού.

Εκτός από την ιστορία των λέξεων, των γυναικείων διεκδικήσεων και της Αγγλίας των αρχών του 20ού αιώνα, το βιβλίο συνιστά και έναν ύμνο στην απώλεια, τη λογοτεχνία και την αγάπη.

Πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η μικρή ορφανή Εσμέ, η οποία μεγαλώνει στο σκριπτόριο ενός σπιτιού στην Οξφόρδη, όπου ο πατέρας της, μαζί με άλλους λεξικογράφους, συγκεντρώνουν λέξεις για να εκδώσουν το πρώτο λεξικό της Οξφόρδης. Μια μέρα, ενώ η Εσμέ κάθεται κάτω από το τραπέζι της διαλογής, θα βρει τυχαία ένα παραπεταμένο χαρτάκι με τη λέξη bondmaid, δηλαδή δούλα. Η Εσμέ αποφασίζει να κρύψει το χαρτάκι και θα το εμπιστευτεί στη φύλαξη της υπηρέτριας Λίζι. Και θα ακολουθήσουν κι άλλα… Τότε θα διαπιστώσει ότι κάποιες λέξεις οι άντρες επιμένουν σκόπιμα να τις αγνοούν…

Η Εσμέ μεγαλώνει στην Αγγλία της εποχής των φεμινιστικών αγώνων, αλλά και των μεγάλων κοινωνικών διαφορών. Το αίτημα για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και οι γυναίκες αγωνίζονται για έναν κόσμο στον οποίο θα έχουν ίδια δικαιώματα με τους άντρες. Καθώς η Εσμέ ενηλικιώνεται, θα βιώσει πολλές καταστάσεις που σχετίζονται με τη γυναικεία της φύση: σχέση εκτός γάμου, γέννηση νόθου και τελικά γάμος. Παράλληλα, όμως, θα συνεχίσει να δουλεύει κι εκείνη ως λεξικογράφος, αν και γυναίκα...

Το μυθιστόρημα περιέχει πολλές αληθινές λογοτεχνικές αναφορές στις σελίδες του. Έτσι, εκτός από την ιστορία των λέξεων, των γυναικείων διεκδικήσεων και της Αγγλίας των αρχών του 20ού αιώνα, το βιβλίο συνιστά και έναν ύμνο στην απώλεια, τη λογοτεχνία και την αγάπη.

 

Το λεξικό των χαμένων λέξεων
Pip Williams
μετάφραση: Λένια Μαζαράκη
Κλειδάριθμος
552 σελ.
ISBN 978-960-645-488-2
Τιμή €18,80
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.