fbpx
Στέλλα Στεργίου – Γεωργία Ζάχαρη: «Άλκη Ζέη: Κοντά στις ράγιες»

Στέλλα Στεργίου – Γεωργία Ζάχαρη: «Άλκη Ζέη: Κοντά στις ράγιες»

Μία πολύ επιτυχημένη μεταφορά σε graphic novel ενός από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα της μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέα, της Άλκης Ζέη, η οποία απεβίωσε το 2020, υπογράφουν δύο νέες γυναίκες ειδικευμένες στον τομέα του κόμικ, η Γεωργία Ζάχαρη και η Στέλλα Στεργίου. Πρόκειται για το Κοντά στις ράγιες, ένα από τα γνωστότερα βιβλία της Άλκης Ζέη, της οποίας το έτος-αφιέρωμα διανύσαμε πέρσι, μιας και το 2023 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννησή της.

Το Κοντά στις ράγιες  δεν διαδραματίζεται στην Ελλάδα, αλλά στη μακρινή και παγωμένη Ρωσία, και πιο συγκεκριμένα σε μία μικρή ρωσική πόλη κοντά στα σύνορα με τη Λιθουανία. Η υπόθεσή του τοποθετείται χρονικά κάπου στις αρχές του 20ού αιώνα, λίγα χρόνια δηλαδή προτού ξεσπάσει η Οκτωβριανή Επανάσταση. Σκοπός της συγγραφέα, γνωστής για τις αριστερές της πεποιθήσεις όσο ζούσε, ήταν να καταδείξει τις μεγάλες ταξικές διαφορές στην απολυταρχική Ρωσία μέσω μιας όμορφης μυθιστορίας με πρωταγωνίστρια μια κοπέλα στο κατώφλι της εφηβείας, τη Σάσα.

Όσοι από τους νεότερους αναγνώστες δεν γνώριζαν καν το έργο, θα το γνωρίσουν πολύ εύκολα μέσω της προσιτής αυτής και πολύχρωμης έκδοσης.

Η Σάσα είναι μοναχοκόρη και μεγαλώνει μόνη της και κάπως βαρετά, θα λέγαμε, σε ένα σπίτι που βρίσκεται κοντά στις ράγες. Η Σάσα αναρωτιέται διαρκώς πού να πηγαίνουν άραγε οι ράγες αυτές και μόνον ο πατέρας της είναι πρόθυμος να λύσει τις απορίες της. Μεγαλώνοντας –όταν θα μεγαλώσει η κοτσίδα της, όπως της λέει διαρκώς ο πατέρας της–, θα ανακαλύψει πολλά από τα πράγματα που δεν κατανοεί πλήρως τώρα, όπως και το γεγονός ότι οι ράγες καταλήγουν στα στρατόπεδα εξορίας στη Σιβηρία, τα γκουλάγκ. Παράλληλα, η κοπέλα διαθέτει τις φίλες της, τους δασκάλους της και τον κύκλο γνωστών και φίλων των γονιών της. Ο πατέρας της είναι γιατρός και πολλές φορές βοηθά δίχως χρήματα τις φτωχές αγωνιζόμενες υπάρξεις. Όσο η Σάσα μεγαλώνει, θα καταλάβει ότι η κοινωνία είναι άδικη και ότι η επανάσταση είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα της.

Το έργο απεικονίζει θαυμάσια τη ζωή στην τσαρική και απολυταρχική Ρωσία των αρχών του περασμένου αιώνα, αλλά και τη ζωή της αστικής τάξης και των πιο φτωχών κοινωνικών στρωμάτων. Η μεταφορά έγινε με κάθε φροντίδα και σεβασμό στο πρωτότυπο κείμενο. Επομένως, όσοι από τους μεγαλύτερους αναγνώστες είχαν διαβάσει το βιβλίο όταν ήταν παιδιά, θα ξαναδιαβάσουν ευχαρίστως τη νέα αυτή προσέγγιση, ενώ όσοι από τους νεότερους αναγνώστες δεν γνώριζαν καν το έργο, θα το γνωρίσουν πολύ εύκολα μέσω της προσιτής αυτής και πολύχρωμης έκδοσης.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι το graphic novel είναι το ευκολότερο και το πιο προσιτό ανάγνωσμα για εφήβους, παιδιά, αλλά και, γενικότερα, για άπειρους αναγνώστες σήμερα, οι οποίοι δεν διαθέτουν εξοικείωση με το διάβασμα και τα βιβλία. Ένας αναγνώστης, και ιδιαίτερα ένα παιδί, μπορεί να γνωρίσει και να αγαπήσει τελικά τα βιβλία μέσω ενός καλού graphic novel ή και να διαβάσει κάτι το οποίο δεν θα διάβαζε ποτέ, αν το έβρισκε στην κανονική λογοτεχνική του μορφή. Μάλιστα, η νέα αυτή λογοτεχνική μορφή μυθιστορημάτων μεγάλων συγγραφέων θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και από τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, προκειμένου να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά στο βιβλίο και την ανάγνωση.

 

Άλκη Ζέη: Κοντά στις ράγιες
Στέλλα Στεργίου – Γεωργία Ζάχαρη
Μεταίχμιο
σ. 152
ISBN: 978-618-03-3678-8
Τιμή: 17,70€
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Kiran Millwood Hargrave: «H Τζούλια και ο καρχαρίας»

Εμένα με λένε Τζούλια. Και θα σας διηγηθώ την ιστορία από εκείνο το καλοκαίρι που πέρασα σε έναν φάρο. Το καλοκαίρι που σχεδόν έχασα τη μαμά μου και βρήκα έναν καρχαρία πιο παλιό κι από τα αιωνόβια δέντρα... Απλά,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Θοδωρής Κούκιας: «Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες»

Συναρπάζει νεαρούς αλλά και μεγαλύτερους αναγνώστες το βιβλίο του Θοδωρή Κούκια Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος, για αναγνώστες από 15 ετών. Η ιστορία του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.