fbpx
Kristin Hannah: «Νυχτερινός δρόμος»

Kristin Hannah: «Νυχτερινός δρόμος»

Τα βιβλία που υπογράφει η Αμερικανίδα συγγραφέας Κρίστιν Χάνα φιγουράρουν συνήθως στην κορυφή των ευπώλητων των New York Times. Και δικαίως, θα λέγαμε, διότι η αλήθεια είναι ότι λίγοι συγγραφείς σήμερα καταφέρνουν να γράψουν μυθιστορήματα με τόσο σφιχτή, γρήγορη και καλοδουλεμένη πλοκή, ανθρώπινους και αληθινούς χαρακτήρες, διόλου ωραιοποιημένους, και τη δυνατότητα να βιώνει ο αναγνώστης τα πιο δυνατά συναισθήματα καθώς γυρνά τις σελίδες. Το νέο πόνημα της Κρίστιν Χάνα, με τίτλο Νυχτερινός δρόμος, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, σε μετάφραση της Χριστίνας Σωτηροπούλου, επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και, σε ό,τι με αφορά, δεν είναι το πρώτο από τα βιβλία της που με συγκίνησε βαθύτατα και δεν μπορούσα, όντως, να το αφήσω από τα χέρια μου.

Πράγματι, ένα καλό μυθιστόρημα έτσι ακριβώς πρέπει να είναι: να μην μπορεί κάποιος να το αφήσει από τα χέρια του. Η γραφή της Κρίστιν Χάνα είναι λιτή και απέριττη, μα η συγγραφέας καταφέρνει με λίγα λόγια μόνο να πει τα μέγιστα για τους βαθιά ανθρώπινους χαρακτήρες της, πάντα βγαλμένους μέσα από την αληθινή ζωή. Οι καταστάσεις που βιώνουν οι ήρωές της είναι ρεαλιστικές και συχνά συγκλονιστικές, ενώ οι αντιδράσεις τους σε αυτές απολύτως κατανοητές.

Λίγοι συγγραφείς σήμερα καταφέρνουν να γράψουν μυθιστορήματα με τόσο σφιχτή, γρήγορη και καλοδουλεμένη πλοκή, ανθρώπινους και αληθινούς χαρακτήρες, διόλου ωραιοποιημένους, και τη δυνατότητα να βιώνει ο αναγνώστης τα πιο δυνατά συναισθήματα καθώς γυρνά τις σελίδες.

Στο εν λόγω μυθιστόρημα, η συγγραφέας εστιάζει στους εφήβους, στα προβλήματα της ηλικίας τους και στα συναισθήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα καθώς μεγαλώνουν. Πρωταγωνιστές του βιβλίου, λοιπόν, αυτή τη φορά είναι τρεις τελειόφοιτοι μαθητές λυκείου: η Μία, ο Ζακ και η Λέξι. Ο Ζακ και η Μία, δίδυμα αδέλφια πολύ δεμένα μεταξύ τους, έχουν κυριολεκτικά τα πάντα – μεγαλώνουν κάτω από τις προστατευτικές φτερούγες μίας μητρικής φιγούρας που τους δίνει απλόχερα την αγάπη της. Μεγαλώνουν στη νήσο Πάιν, στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον, και, καθώς η οικογένειά τους διαθέτει οικονομική άνεση, μένει μόνο να αποφασίσουν σε ποιο πανεπιστήμιο θα κάνουν αίτηση φοίτησης. Η Λέξι, από την άλλη, δεν έχει τίποτε, ούτε καν οικογένεια – μεγάλωσε σε ανάδοχες οικογένειες, εφόσον η μητέρα της, πάντα απούσα στα παιδικά της χρόνια, πέθανε εθισμένη στα ναρκωτικά. Όταν η ηλικιωμένη θεία της, Ίβα, αποφασίζει να την υιοθετήσει, η Λέξι θα μετακομίσει στη νήσο Πάιν, θα γνωρίσει τη Μία και τον Ζακ, και θα δεθεί μαζί τους τρέφοντας μια δυνατή φιλία για τη Μία και έναν εξίσου δυνατό έρωτα για τον Ζακ. Η Τζουντ και ο Μάιλς Φάραντεϊ, οι γονείς των διδύμων, θα την περιβάλουν κι εκείνοι με τη σειρά τους με άφθονη στοργή και η Λέξι θα πιστέψει ότι επιτέλους η ζωή αποφασίζει να της χαμογελάσει. Όλη της η ζωή, όμως, αλλά και η ζωή της οικογένειας Φάραντεϊ θα ανατραπεί εξαιτίας ενός απρόσμενου γεγονότος. Τότε ο καθένας από τους ήρωες θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις πιο δύσκολες καταστάσεις και θα προσπαθήσει με τον δικό του τρόπο να γιατρέψει τις πληγές του.

Η Κρίστιν Χάνα θίγει αριστοτεχνικά στο βιβλίο της θέματα που αφορούν την εξάρτηση από τα ναρκωτικά, τη μητρότητα, την υιοθεσία και το πόσο σημαντικό είναι τελικά να μεγαλώνει ένα παιδί με αγάπη. Παράλληλα, θίγει το θέμα των προβλημάτων της εφηβείας, τις αγιάτρευτες πληγές από την απώλεια αγαπημένων προσώπων, τις τύψεις και τα λάθη της νιότης, τη δύναμη της συγχώρεσης, αλλά και τη διαχείριση του πένθους.

Σύμφωνα με τις κριτικές στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, η Κρίστιν Χάνα βρίσκεται στα καλύτερά της με το βιβλίο της αυτό, που διαβάζεται απνευστί από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα. Και οι αναγνώστες θα διαπιστώσουν ότι οι κριτικές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αυτή τη φορά.

 

Νυχτερινός δρόμος
Kristin Hannah
μετάφραση: Χριστίνα Σωτηροπούλου
Κλειδάριθμος
520 σελ.
ISBN 978-960-645-559-9
Τιμή €19,90
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.