fbpx
Gillian Flynn: «Αιχμηρά αντικείμενα»

Gillian Flynn: «Αιχμηρά αντικείμενα»

Η βραβευμένη Αμερικανίδα συγγραφέας Τζίλιαν Φλιν με την πρώτη της εμφάνιση το 2006, με το βιβλίο Αιχμηρά αντικείμενα, έκανε αίσθηση στο αναγνωστικό κοινό σε όσες γλώσσες μεταφράστηκε. Το βιβλίο διασκευάστηκε για τηλεοπτική σειρά, ενώ ακολούθησαν και άλλες διεθνείς επιτυχίες της με αντικείμενο το ψυχολογικό θρίλερ, με τίτλους όπως Σκοτεινός τόπος και Το κορίτσι που εξαφανίστηκε, μυθιστορήματα που διασκευάστηκαν για τον κινηματογράφο, σε δικό της σενάριο.

Η επιτυχία της Φλιν έγκειται στο ότι γράφει χωρίς προσποιήσεις, ακόμα και όταν θέλει να περιγράψει κάτι με ωμότητα. Επικεντρώνεται στη γυναικεία φύση και οι χαρακτήρες της είναι προβληματικοί, γυναίκες που έχουν βιώσει κάτι άσχημο. Κοινός τόπος μια επαρχιακή περιοχή της Αμερικής, με ανθρώπους που κρύβουν τη σκοτεινιά τους, διαλυμένες οικογένειες, αδύναμες σχέσεις, βία, σεξ, ναρκωτικά, ερωτική παγίδευση, υποβόσκουσα απειλή.

Στο πρώτο της βιβλίο ιχνηλατεί κάθε πτυχή της σκοτεινιάς των ηρωίδων της, οι οποίες έχουν ήδη ένα παρελθόν κακοποίησης, εξ ου και η σημερινή εξέλιξη στον χαρακτήρα και στην ψυχοσύνθεσή τους. Θα έλεγε κανείς πως οι άντρες του βιβλίου αποτελούν ένα απλό σκηνικό, μέσα στο οποίο τους έχει ρίξει η συγγραφέας να υπάρχουν χωρίς να συμμετέχουν στο δράμα. Στην ουσία, το στοιχείο του μυστηρίου παίζεται ανάμεσα στις γυναίκες, οι άντρες είναι απλοί παρατηρητές σε δεύτερους ρόλους, με χαρακτήρες όμως που αναλύονται ικανοποιητικά και είναι απόλυτα αληθοφανείς.

Αυτό που σοκάρει σε αυτό το βιβλίο είναι το πόσο σκληρές παρουσιάζονται οι γυναίκες. Συμβαίνει όμως και στην αληθινή ζωή, ακόμα περισσότερο όταν η ασχήμια είναι κυρίαρχο στοιχείο οπισθοδρόμησης και αναπαραγωγής των κακών προτύπων.

Καθώς παρακολουθούμε την αφήγηση της κεντρικής ηρωίδας, που μιλά σε πρώτο πρόσωπο, σταδιακά η ατμόσφαιρα γίνεται όλο και πιο σκοτεινή. Σε κάθε σημείο του βιβλίου μπορεί κανείς να υποθέσει ή να φανταστεί πιθανές αιτίες, να έχει βρει ήδη τον ένοχο ή να νομίζει ότι τον βρήκε. Όμως το σημαντικό είναι το ψυχολογικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο στέκεται η πλοκή, ώστε να καταλάβουμε τους ήρωες και τις πράξεις τους, καθώς μας προκαλούν ετερόκλητα συναισθήματα.

Ενδεχομένως το ελληνικό κοινό έχει πρόσφατες μνήμες από αληθινό περιστατικό, οπότε οι συνδέσεις γίνονται αυτόματα και ανατριχιάζουν και τους πιο ψύχραιμους.

Η ηρωίδα του βιβλίου, Καμίλ Πρίκερ, είναι πιθανότατα μια αναξιόπιστη αφηγήτρια. Επιλέγει να κρύψει πράγματα από τον αναγνώστη και αυτό του ξυπνά αμέσως το ενδιαφέρον. Γνωρίζουμε ότι στην Καμίλ έχει ανατεθεί από την τοπική εφημερίδα, στην οποία δουλεύει, να καλύψει το ρεπορτάζ στη γενέθλια πόλη της, το Γουίντ Γκαπ, σχετικά με δύο εγκλήματα κοριτσιών. Η ίδια αντιδρά αρχικά, δεν θέλει να επιστρέψει στον τόπο της, κάτι την απωθεί. Θα γνωρίσουμε αργότερα τι είναι αυτό.

Στην πόλη της θα συναντήσει ανθρώπους με τους οποίους είχε χρόνια να επικοινωνήσει και την αντιμετωπίζουν με εχθρότητα: Η μητέρα της, Άντορα, ο δεύτερος σύζυγος της μητέρας της, Άλαν, η ετεροθαλής αδερφή της, Μάρα, οι φίλες της, οι φίλες της μητέρας της, οι κάτοικοι που είναι δήθεν ευπρεπείς αλλά λειτουργούν όπως μια κλειστή κοινωνία. Καθώς η Καμίλ ψάχνει για τα δύο εγκλήματα, θα βρεθεί αντιμέτωπη με αυτό το εχθρικό περιβάλλον, με μοναδική συντροφιά της, ως ερασιτέχνισσας ντετέκτιβ, τον αστυνομικό που έχει σταλεί από την υπηρεσία του για να ερευνήσει.

Όμως οι πληγές στο σώμα της και στην ψυχή της είναι αγιάτρευτες. Λέξεις ψάχνουν το νόημα της ύπαρξής της, γεγονότα θα έρθουν να δημιουργήσουν ακόμα πιο μεγάλο μυστήριο στην υπόθεση, και αυτό είναι κάτι που η Καμίλ δεν μπορεί να διαχειριστεί. Ακόμα περισσότερο όταν ψάχνει τη σύνδεση των δύο εγκλημάτων με τον θάνατο της μικρής αδερφής της, που την έχασε πριν από χρόνια και πιθανολογεί ότι μέσω αυτής της ανακάλυψης θα φτάσει στον ένοχο.

Λέξεις ξυράφια, αιχμηρά αντικείμενα και ακόμα πιο αιχμηρό το βιβλίο, καθώς οδεύει προς ένα τέλος ανοιχτό. Ενδεχομένως το ελληνικό κοινό έχει πρόσφατες μνήμες από αληθινό περιστατικό, οπότε οι συνδέσεις γίνονται αυτόματα και ανατριχιάζουν και τους πιο ψύχραιμους. Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία για εγκλήματα μικρών παιδιών, ωστόσο εδώ η Φλιν, από τις πρώτες που ασχολήθηκαν με το θέμα, όπως και με την αυτοτιμωρία, γνωρίζει τον τρόπο για να κερδίσει τον αναγνώστη. Στα συν του βιβλίου η ατμόσφαιρα, ηλεκτρισμένη εκεί που πρέπει, θολή σε σημεία που πρέπει να σου θέσει αμφισβητήσεις.

 

Αιχμηρά αντικείμενα
Gillian Flynn
μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη
Μεταίχμιο
σ. 360
ISBN: 978-618-03-3720-4
Τιμή: 12,20€
001 patakis eshop


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.