fbpx
Ken Follett: «Το μάτι της βελόνας»

Ken Follett: «Το μάτι της βελόνας»

Το αρχετυπικό ιστορικό-κατασκοπικό θρίλερ της δεκαετίας του ’80, Το μάτι της βελόνας, είναι το μυθιστόρημα που καθιέρωσε διεθνώς τον Βρετανό συγγραφέα Κεν Φόλετ και αγαπήθηκε από το κοινό από την πρώτη του κυκλοφορία, το 1978. Τρία χρόνια αργότερα, η ομότιτλη ταινία βασίστηκε στο βιβλίο, με σκηνοθεσία από τον Ρίτσαρντ Μάρκουαντ, και τους Ντόναλντ Σάδερλαντ στον ρόλο του Γερμανού κατασκόπου Φέιμπερ και Κέιτ Νέλιγκαν στον ρόλο της Λούσι.

Με 36 μυθιστορήματα, πωλήσεις άνω των εκατόν εβδομήντα πέντε εκατομμυρίων αντιτύπων, βραβεύσεις και δράσεις σε πολλά πεδία, δεν είναι τυχαία η αναγνώριση του συγγραφέα παγκόσμια. Συνήθως πολυσέλιδα τα βιβλία του, περιέχουν πάντοτε εμβριθή έρευνα για ιστορικά στοιχεία και είναι έργα που γοητεύουν τον αναγνώστη με τη μυθοπλαστική τους δύναμη. Και εδώ, στο βιβλίο Το μάτι της βελόνας, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Ο Φόλετ στήνει μια ιστορία στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχοντας ως βάση την παραπλάνηση των Γερμανών από τις Συμμαχικές Δυνάμεις. Καθώς έχει σχεδιαστεί η απόβαση στη Νορμανδία από τους Συμμάχους, προκειμένου να αναχαιτιστεί η ναζιστική απειλή, η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών της Βρετανίας αναλαμβάνει να αποπροσανατολίσει τους Γερμανούς, δίνοντάς τους τη βεβαιότητα ότι γίνεται μεγάλη συγκέντρωση στρατού στο Καλαί.

Υπάρχει όμως ένας άνθρωπος από την αντίπαλη όχθη, ένας και μόνο, που γνωρίζει την αλήθεια. Ο Γερμανός κατάσκοπος Χένρι Φέιμπερ, που δρα στη Βρετανία, καταφέρνει να συγκεντρώσει πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό που μπορούν να αλλάξουν το αποτέλεσμα του πολέμου. Έτσι, αρχίζει ένα ανελέητο κυνηγητό από τους Βρετανούς, προτού αυτός κατορθώσει να διαφύγει από τη χώρα. Ο προϊστάμενος της Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, καθηγητής Γκόντλιμαν, και ο βοηθός του, Μπλογκς, με τον χρόνο να τους πιέζει, εξαντλούν κάθε περιθώριο ώστε να βρίσκονται στα ίχνη του.

Όμως ο κατάσκοπος Φέιμπερ είναι αδίστακτος. Το όνομά του είναι «Βελόνα» και σκοτώνει με στιλέτο, χωρίς δεύτερη σκέψη, οποιονδήποτε αθώο έχει δει το πρόσωπό του ή μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη φυγή του. Η τύχη τελικά είναι με το μέρος του και καταφέρνει να χάσουν τα ίχνη του οι διώκτες του, ναυαγώντας σε ένα ανεμοδαρμένο νησί, με μοναδικούς κατοίκους μια τριμελή οικογένεια και έναν βοσκό. Εύκολη υπόθεση για κείνον, αρκεί να κοπάσει η καταιγίδα ώστε να μπορέσει να φύγει. Τα μέλη της οικογένειας, που αποτελείται από έναν ανάπηρο άντρα, τον Ντέιβιντ, την πανέμορφη γυναίκα του, Λούσι, και το τρίχρονο παιδί τους, Τζο, τον εμπιστεύονται ή ίσως τον λυπούνται ως ναυαγό, ενώ στην άλλη άκρη του νησιού ζει ο βοσκός, ο γερο-Τομ, που διαθέτει ασύρματο, κάτι που ο κατάσκοπος χρειάζεται για να έρθει σε επικοινωνία με τους δικούς του.

Βρίσκεται εδώ για να μας δείξει πώς γράφεται η Ιστορία μέσα από μια εξαιρετική ιστορία.

Σε αυτό το απομονωμένο σημείο, σε ένα χαμένο στο χάρτη νησί της Βόρειας Θάλασσας, το σκηνικό είναι έτοιμο για την επιβίωση του κατασκόπου, που είναι ικανός για όλα, ψυχρός και χωρίς συναισθήματα, αδίστακτος επαγγελματίας δολοφόνος. Αγωνία, ατμόσφαιρα καταδίωξης και ένα καταραμένο ζευγάρι, αφού ο Φέιμπερ δεν διστάζει να ρίξει στο κρεβάτι του τη Λούσι, δίπλα από το δωμάτιο όπου κοιμάται ο ανάπηρος άντρας της.

Ένας καταραμένος έρωτας και το δίπολο των σχέσεων, άντρας/γυναίκα, Γερμανός/Βρετανίδα, κατάσκοπος/νοικοκυρά, ψυχρός εκτελεστής / γυναίκα με αντοχές, περιφερόμενος / κάτοικος έρημου νησιού, καθώς τους ενώνει το πάθος αλλά τους χωρίζει ο πόλεμος, είναι ένας δρόμος χωρίς γυρισμό όταν έρθει η συνειδητοποίηση για το ποιόν αυτού του άγνωστου άντρα. Η Λούσι θα πρέπει να σταθεί γενναία, όχι μόνο για την πατρίδα της, αλλά και για τη δική της επιβίωση και την επιβίωση του παιδιού της.

Το μυθιστόρημα ακολουθεί πότε τον έναν χαρακτήρα, πότε τον άλλο, και είναι μοιρασμένο εξίσου στον κατάσκοπο, στον κυνηγό του και στη γυναίκα, σε μια διαδρομή που διακόπτεται στο τέλος του κάθε κεφαλαίου, έτσι ώστε να δημιουργεί στον αναγνώστη την αγωνία για τη συνέχεια. Ωστόσο, ο κακός είναι πάντοτε το πιο ενδιαφέρον πρόσωπο σε μια μυθοπλασία, ιδιαιτέρως όταν τον έχεις ταυτίσει ήδη με τον Ντόναλντ Σάδερλαντ και τον κάνεις εικόνα, από κυνηγημένος να μετατρέπεται σε διώκτη προκειμένου να επιβιώσει.

Με ανατροπές που δημιουργούν απειλητική ατμόσφαιρα και με χαρακτήρες που αναδύονται δίνοντας και τον άλλο τους εαυτό, εκείνον που είχαν κρύψει οι ίδιοι για τους τίτλους τέλους, το βιβλίο αποτελεί ένα υπόδειγμα γραφής. Με αυτό το μυθιστόρημα ο Φόλετ μάς έδωσε το στίγμα του και σίγουρα ένα καλό βιβλίο δεν τελειώνει ποτέ, όσες δεκαετίες κι αν περάσουν. Απόδειξη το γεγονός ότι διαβάζεται ευχάριστα και δημιουργεί τα ίδια συναισθήματα στους αναγνώστες, παρότι βρισκόμαστε σε μια διαφορετική εποχή. Βρίσκεται εδώ για να μας δείξει πώς γράφεται η Ιστορία μέσα από μια εξαιρετική ιστορία.

 

Το μάτι της βελόνας
Ken Follett
μετάφραση: Μαρία Παπανδρέου
Bell
σ. 456
ISBN: 978-960-620-919-2
Τιμή: 19,90€
001 patakis eshop


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.