fbpx
Χρήστος Αζαριάδης: «Χωρίς άντρες»

Χρήστος Αζαριάδης: «Χωρίς άντρες»

Σε έναν κόσμο της δυστοπίας, ο Χρήστος Αζαριάδης δεν διστάζει στο νέο του βιβλίο να δείξει μέσα από τη λογοτεχνία ότι η κοινωνία και τα πρότυπά της είναι σύνολα ασταθή σε συνθήκες έκτακτες, ενώ οι ανθρώπινες αδυναμίες και τα πάθη παραμένουν ίδια, ανεξαρτήτως εποχής, φύλου ή πολιτισμού.

Με τον ευφάνταστο τίτλο Χωρίς άντρες, ο συγγραφέας χτίζει την πλοκή του γύρω από την υπόθεση τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχαν άντρες. Ο αναγνώστης μπαίνει αμέσως σε σκέψεις. Νομίζει ότι έχει ήδη την απάντηση στο τσεπάκι του, κι ύστερα επανέρχεται στην αρχική τοποθέτηση πως όχι, δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί αυτό, ούτε στην πιο τρελή φαντασία οποιουδήποτε συγγραφέα. Γιατί, απλούστατα, ο κόσμος δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς το ένα από τα δύο φύλα. Ή μήπως θα μπορούσε;

Σε έναν μελλοντικό κόσμο και μέσα από την οπτική επτά γυναικών που διασώθηκαν έπειτα από την απώλεια δισεκατομμυρίων ανθρώπων, τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά. Έτσι, βλέπουμε τον ακαριαίο θάνατο όλων των αντρών στον πλανήτη, και ταυτόχρονα την καταστροφή που προκλήθηκε εξαιτίας των χειριστών μηχανημάτων, αυτοκινήτων και άλλων μέσων, σαν ένα γιγάντιο ντόμινο που ισοπέδωσε την ανθρωπότητα μόλις σε λίγα δευτερόλεπτα. Το αδύναμο φύλο φαίνεται να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στη νέα πραγματικότητα. Συμβαίνει όταν οι άντρες καταλαμβάνουν τις καίριες θέσεις και θεωρούνται αναντικατάστατοι.

Με εξαιρετικό χειρισμό, ο συγγραφέας βουτά στη γυναικεία ψυχοσύνθεση, παρουσιάζοντάς μας διαφορετικούς χαρακτήρες που αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα του γυναικείου πληθυσμού. Οι επτά ηρωίδες του βιβλίου έρχονται να μας αποκαλύψουν την ιστορία τους, έτσι ώστε να τις ακολουθήσουμε πριν και μετά την καταστροφή. Η Δήμητρα, η Αγγελική, η Μαρία, η Κατερίνα, η Καλλιστώ, η Σοφία και η Σιμόν, πριν ήταν κάτι άλλο, που μετεξελίχθηκε στη διάρκεια των διεργασιών μετά τους αιφνίδιους θανάτους των αντρών.

Δεν επιχειρεί να δημιουργήσει τρόμο, παρά τις περιγραφές του κατεστραμμένου τοπίου, των πόλεων και των ψυχών των ηρωίδων του. Προτείνει λύσεις, προτείνει ελπίδα.

Μια διαζευγμένη γυναίκα, μια πρώην κακοποιημένη, μια επιστήμονας, η φίλη της που τη στηρίζει, μια νοσηλεύτρια, μια θεοσεβούμενη και μια έφηβη –θύμα εκβιασμού στα μέσα που δεν υπάρχουν πια–, συμβιώνουν τυχαία κάτω από την ίδια στέγη. Μέχρι να εμφανιστεί ο καταλύτης, η Χρύσα, που θα τις οδηγήσει έξω από το κτίριο, στη νέα τάξη πραγμάτων, με την υπόσχεση να μάθουν γιατί συνέβησαν όλα αυτά.

Το πώς θα εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους σε μια κατάσταση ανεξέλεγκτη δεν είναι το μόνο σημαντικό. Πρέπει να έχουν απαντήσεις για το πόσο άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν, όταν η γυναικεία κοινωνία τούς φαίνεται να έχει όλα τα άδικα της προηγούμενης, αφού το θύμα εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε θύτη.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες σελίδες του βιβλίου, που είναι και οι πιο αγωνιώδεις, τα κεφάλαια όπου οι ηρωίδες προσπαθούν να ανακαλύψουν το μυστήριο που κρύβεται πάνω στο καράβι της επιβίωσης που τους υποσχέθηκε η Χρύσα. Μέσα από δεκάδες σκοπέλους, η Μαρία, η επιστήμονας θα προσπαθήσει να αναγεννήσει τον κόσμο από τις στάχτες του.

Λιτή γραφή και γι’ αυτό τόσο άμεση, σε ένα βιβλίο που πραγματεύεται την αέναη κίνηση της ζωής, μέσα από τη μήτρα της γυναικείας υπόστασης. Η σκληρή πραγματικότητα ή ένα μέλλον που δεν θα το ήθελε κανείς, σε μια κοινωνία diastixo.gr | βιβλίο & τέχνεςπου αποτελείται μόνο από γυναίκες, εξηγείται με όλα τα επακόλουθά της από την πένα του συγγραφέα με εξαιρετική άνεση, σαν ένα ξύπνημα που επιζητά να σβήσει τους εφιάλτες του.

Στο οργουελικού τύπου μοτίβο του μυθιστορήματος, ο συγγραφέας δεν επιχειρεί να δημιουργήσει τρόμο, παρά τις περιγραφές του κατεστραμμένου τοπίου, των πόλεων και των ψυχών των ηρωίδων του. Προτείνει λύσεις, προτείνει ελπίδα.

 

Χωρίς άντρες
Χρήστος Αζαριάδης
Bell
368 σελ.
ISBN 978-960-620-925-3
Τιμή €16,60
001 patakis eshop


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Κωνσταντίνος Λίχνος: «Ο βράχος του Σίσυφου»

Στην ιστορία της ανθρωπότητας υπάρχουν παγκόσμιοι μύθοι που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Ένας από τους πιο γνωστούς είναι ο βράχος του Σίσυφου. Ο μύθος, δηλαδή, που μιλάει για τον παμπόνηρο...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Γρηγόριος Ξενόπουλος: «Πλούσιοι και φτωχοί», «Τίμιοι και άτιμοι», «Τυχεροί και άτυχοι»

Τρεις τόμοι, μια τριλογία με τρία πολύτιμα έργα, όπου ο μέγας κοινωνικός ανατόμος, ο Ζακυνθινός (γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη) Γρηγόριος Ξενόπουλος ζυγίζει τις κοινωνικές κατηγορίες που πάνω...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.