fbpx
Χρήστος Τσάκας: «Με το βλέμμα στην Ευρώπη»

Χρήστος Τσάκας: «Με το βλέμμα στην Ευρώπη»

Μία διεξοδική μελέτη σχετικά με τις ελληνογερμανικές σχέσεις μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα από το 1953 έως το 1981 πραγματοποιεί ο ιστορικός ερευνητής Χρήστος Τσάκας. Με αφορμή τη σχετικά πρόσφατη διαμάχη με τους Γερμανούς σχετικά με τα μνημόνια το 2015, ο συγγραφέας δράττει την ευκαιρία να εξετάσει όλο το πλέγμα των ελληνογερμανικών σχέσεων από οικονομικής, κυρίως, πλευράς.

Είναι γεγονός πως η ελληνική οικονομία και βιομηχανία μεταπολεμικά μπόρεσε να επανεκκινήσει μόνο με τη βοήθεια της αμερικανικής χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Σχεδίου Μάρσαλ. Λίγοι γνωρίζουν ότι ο τότε υπουργός Συντονισμού στην κυβέρνηση Παπάγου το 1953 είχε επισκεφτεί τις ΗΠΑ προσπαθώντας να πείσει τους Αμερικανούς να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της χώρας μας ακόμη και μετά το τέλος του Σχεδίου Μάρσαλ. Εντούτοις, το σχέδιο αυτό του Μαρκεζίνη δεν ευοδώθηκε και η χώρα μας πέρασε από την αμερικανική βοήθεια στις δυτικογερμανικές πιστώσεις. Διότι η αλήθεια είναι ότι οι ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις μετά τον πόλεμο υπήρξαν πολύ σημαντικές σχετικά με την αναστήλωση της ελληνικής οικονομίας και βιομηχανίας, στο πλαίσιο των επενδύσεων που επιχείρησαν μεγάλες εταιρείες όπως η Krupps, η Telefunken ή η Siemens. Κοντά βέβαια στις εταιρείες αυτές, έκαναν επενδύσεις και Έλληνες μεγιστάνες, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Σταύρος Νιάρχος, ο Αθανάσιος Μποδοσάκης και άλλοι.

Το βιβλίο εξετάζει την πορεία της ελληνικής βιομηχανίας και των επενδύσεων σε αυτήν καθ’ όλη τη μεταπολεμική περίοδο.

Οι οικονομικές σχέσεις και οι επενδύσεις από την Ευρώπη επεκτάθηκαν περαιτέρω μετά τη δημιουργία της ΕΚΑΧ (Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα Χάλυβα) το 1954, της ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα) το 1957, αλλά και της ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών) το 1960. Κατά τη δεκαετία του 1960 ιδρύθηκαν στη χώρα μας πολλές νέες βιομηχανίες, όπως για παράδειγμα η ΑΤΕ, η Ελληνική Εταιρεία Αλουμινίου, το 1966.

Το βιβλίο εξετάζει την πορεία της ελληνικής βιομηχανίας και των επενδύσεων σε αυτήν καθ’ όλη τη μεταπολεμική περίοδο. Συνεχίζει με την εξέταση της οικονομίας μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα μας το 1967, αλλά και την περαιτέρω οικονομική κρίση που επέφερε η πετρελαϊκή κρίση το 1973 και η άνοδος στην εξουσία του Δημήτρη Ιωαννίδη με το αντιπραξικόπημα που επιχείρησε. Η επισκόπηση συνεχίζεται με την εξέταση των ελληνογερμανικών –αλλά και ευρωπαϊκών και αμερικανικών– οικονομικών σχέσεων και κατά τη μεταπολίτευση, φτάνοντας ως και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ και την επίσημη είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1981, αλλά και την πρώτη σύγχρονη χρεοκοπία του 1985, τότε που η ελληνική οικονομία σώθηκε μονάχα χάρη στην ευρωπαϊκή κοινοτική παρέμβαση. Υπό το πρίσμα αυτό, η παρούσα κατάσταση της οικονομίας μας και τα ατυχή γεγονότα του 2015 επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν.

Το βιβλίο περιέχει αναλυτικότατες πληροφορίες οικονομικής φύσεως και πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την υπογραφή των εκάστοτε διμερών εμπορικών συνθηκών μεταξύ των δύο χωρών, της Γερμανίας και της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, οφείλουμε να πούμε ότι πρόκειται για ανάγνωσμα το οποίο απευθύνεται κυρίως σε ιστορικούς και οπωσδήποτε θα προσθέσει ένα σημαντικό λιθαράκι στην υπάρχουσα βιβλιογραφία για το συγκεκριμένο θέμα. Όποιος πάντως το διαβάσει, οπωσδήποτε θα κατανοήσει πολλά σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα μας σήμερα.

 

Με το βλέμμα στην Ευρώπη
Οι ελληνογερμανικές σχέσεις μετά τον πόλεμο (1953-1981)
Χρήστος Τσάκας
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
352 σελ.
ISBN 978-960-524-913-7
Τιμή €20,00
001 patakis eshop


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ευαγγελία Κιρκινέ: «Έθνος “εξ απαλών ονύχων”»

Με το περιεχόμενο του όρου «έθνος» και τον τρόπο που δημιουργείται το αίσθημα του ανήκειν σε ένα έθνος, κυρίως μέσω της «εθνικής εκπαίδευσης», καταπιάνεται η Eυαγγελία Κιρκινέ σε αυτή τη μελέτη της. Τι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Μήδεια Αμπουλασβίλι – Έκα Τσκοΐτζε: «Εύλαλα μάρμαρα»

Η Ελλάδα και η Γεωργία είναι χώρες που βρέθηκαν σε αντίπαλους ιδεολογικοπολιτικούς και στρατιωτικούς σχηματισμούς κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους των τελευταίων 100 ετών, ενώ συνεχίζουν να...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.