fbpx
Μαρίνα Πετράκη: «Ρίμινι, η λησμονημένη νίκη»

Μαρίνα Πετράκη: «Ρίμινι, η λησμονημένη νίκη»

Η μάχη του Ρίμινι ήταν η μεγαλύτερη μάχη που δόθηκε ποτέ επί ιταλικού εδάφους, καθώς συμμετείχαν σ’ αυτή πάνω από 1.200.000 άντρες, και συγκρίνεται με τις μάχες του Ελ Αλαμέιν και του Μόντε Κασίνο. Οι Γερμανοί, υπό τη διοίκηση του ναζί στρατηγού Κέσερλινγκ (Albert Kesselring), είχαν φτιάξει την περίφημη Γοτθική Γραμμή, μια σειρά απροσπέλαστων αμυντικών έργων, τα οποία εκτείνονταν σε απόσταση 350 χιλιομέτρων, από την πόλη της Πίζας μέχρι το Ρίμινι, ενώ η οροσειρά των Απεννίνων προσέφερε στα γερμανικά στρατεύματα ένα φυσικό οχυρό. Το Ρίμινι αποτελούσε μια πόλη-κλειδί, επειδή βρισκόταν σε στρατηγική τοποθεσία, δίπλα στις ακτές της Αδριατικής και κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή που εκτεινόταν μέχρι την Μπολόνια και μέχρι τον βιομηχανικό βορρά. Η κατάληψή του ενδιέφερε πρωτίστως τους συμμάχους, γιατί θα τους επέτρεπε να έχουν υπό την κατοχή τους μια ζώνη που θα εκτεινόταν από την Αδριατική μέχρι το Τυρρηνικό Πέλαγος αποκόπτοντας τους Γερμανούς, οι οποίοι κατείχαν νοτιότερα τη Ρώμη, ελέγχοντας το καθεστώς της Ιταλίας.

Στη μάχη του Ρίμινι, οι Έλληνες πολέμησαν και διακρίθηκαν επί ιταλικού εδάφους πρώτη φορά από την εποχή του Βυζαντίου. Μετά το στασιαστικό κίνημα που είχε σημειωθεί στις τάξεις του ελληνικού στρατού, οι σύμμαχοι είχαν αποφασίσει τη διάλυση των ελληνικών σωμάτων και η συγκρότηση μιας ετοιμοπόλεμης ταξιαρχίας κρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως κίνηση ύψιστης σημασίας. Η Γ’ Ορεινή Ταξιαρχία (Ταξιαρχία Ρίμινι αργότερα), όπως ονομάστηκε, αποτελούμενη από 204 αξιωματικούς και 1.680 οπλίτες, με διοικητή τον Θρασύβουλο Τσακαλώτο, κατάφερε μέσα σε σαράντα μέρες ταχύτατης εκπαίδευσης στον ορεινό αγώνα να καταστεί ετοιμοπόλεμη, να λάβει μέρος σε μερικές από τις πιο σκληρές μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και οι επίλεκτες δυνάμεις της κατόρθωσαν να διασπάσουν τις γερμανικές γραμμές πολεμώντας με αυτοθυσία, υψηλό ηθικό αλλά και θαυμαστή αίσθηση πρωτοβουλίας στη διάρκεια της μάχης, μια αίσθηση που είχαν αποκτήσει στη διάρκεια του πολέμου στη βόρεια Αφρική. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Έλληνες πετύχαιναν νίκες σε σημεία όπου αποτύγχαναν οι Νεοζηλανδοί και οι Καναδοί πολεμιστές.

Mια νέα νίκη στην Ιταλία είχε προστεθεί στη δόξα που αποκτήθηκε στα βουνά της Αλβανίας.

Η Μαρίνα Πετράκη, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Κεντ στη Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία, ειδικεύεται σε θέματα που σχετίζονται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και, εκτός από το παρόν, έχει εκδώσει μια σειρά από άλλα βιβλία που σχετίζονται με την εκρηκτική αυτή περίοδο. Για την εκπόνηση της εργασίας της ερεύνησε τα αρχεία της Νέας Ζηλανδίας, το εκστρατευτικό σώμα της οποίας συμμετείχε επίσης στη μάχη του Ρίμινι, και τα βρετανικά κρατικά αρχεία. Η αναζήτησή της συνεχίστηκε στην Εθνική Βρετανική Βιβλιοθήκη και στο ελληνικό Αρχείο Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, ενώ πολύτιμη στάθηκε η συνδρομή επιζώντων βετεράνων που συμμετείχαν στην εκστρατεία της Ιταλίας, αλλά και επιφανών καθηγητών ελληνικών πανεπιστημίων, που της έδωσαν χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες.

Στόχος της Πετράκη ήταν να επαναφέρει στο προσκήνιο μια λησμονημένη από τις νεότερες γενιές, λαμπρή νίκη των Ελλήνων. Η εκπληκτική επίδοση και η θυσία 116 συμπατριωτών μας στις μάχες για την κατάληψη της πόλης του Ρίμινι επανέφερε την Ελλάδα στο στρατόπεδο των νικητών, αποκαθιστώντας το τραυματισμένο κύρος της και δίνοντας στην ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί το μεταπολεμικό μέλλον της χώρας από καλύτερες θέσεις. Τη γενναιότητα των Ελλήνων εξήρε ο διάσημος Νεοζηλανδός στρατηγός Φράιμπεργκ (Bernard Freyberg), ένας από τους πιο σκληροτράχηλους πολεμιστές που αναδείχτηκαν στα πεδία των μαχών της Κρήτης, της Αφρικής και της Ιταλίας, ενώ ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στρατηγός Αλεξάντερ (Harold Alexander), σε έκθεσή του προς τον ma petraki22Βρετανό υπουργό Πολέμου, έγραψε: «Στις 20 Σεπτεμβρίου, μετά από αγώνα χωρίς ελπίδα, εκκαθαρίστηκε το Σαν Φορτουνάτο και στη διάρκεια της νύχτας οι Έλληνες, υπό τη διοίκηση της 1ης Καναδικής Μεραρχίας, εισήλθαν στο Ρίμινι. Ήμουν ευτυχής διότι αυτή η επιτυχία λάμπρυνε τις τύχες της ηρωικής αυτής χώρας, η οποία ήταν η μόνη σύμμαχος που πολεμούσε στο πλευρό μας στις ζοφερές ημέρες μας, και διότι μια νέα νίκη στην Ιταλία είχε προστεθεί στη δόξα που αποκτήθηκε στα βουνά της Αλβανίας».

 

Ρίμινι, η λησμονημένη νίκη
Η συμμετοχή της Ελλάδας στις συμμαχικές επιχειρήσεις στην Ιταλία, 1944
Μαρίνα Πετράκη
Εκδόσεις Πατάκη
σ. 272
ISBN: 978-960-16-9763-5
Τιμή: 12,20€
001 patakis eshop


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Αγάθη Γεωργιάδου – Κική Δεμερτζή – Σπύρος Κιοσσές: «Η διδασκαλία του ολόκληρου λογοτεχνικού έργου»

Τρεις διακεκριμένοι συνάδελφοι, η Αγάθη Γεωργιάδου, η Κική Δεμερτζή και ο Σπύρος Κιοσσές, ανέλαβαν και διεκπεραίωσαν, με τον πιο ιδανικό, θα λέγαμε, τρόπο, ένα θέμα που εδώ και δεκαετίες ταλανίζει...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Φώτης Καγγελάρης: «Μια Ιστορία της Τέχνης»

Πάντα υπάρχει μια συστολή όταν προλογίζεις ή προβαίνεις σε ερμηνευτικά σχόλια για το έργο του Φώτη Καγγελάρη και αυτό γιατί το έργο του, κινούμενο μέσα στη ριζική καινοτομία, γίνεται ένα άνοιγμα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Δήμητρα Δήμου: «Η καντιανή ηθική στον σύγχρονο κινηματογράφο»

Σύμφωνα με τον Κώστα Ανδρουλιδάκη, καθηγητή στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, «η καντιανή ηθική φιλοσοφία είναι αναμφίβολα, από κοινού με την αριστοτελική ηθική...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.