fbpx
Δημήτρης Χατζηνικολάου: «Λέξεις σύγχρονης οινογνωσίας από το Α ως το Ω»

Δημήτρης Χατζηνικολάου: «Λέξεις σύγχρονης οινογνωσίας από το Α ως το Ω»

Το κρασί κρύβει τη δική του φιλοσοφία και ο Δρ Δημήτρης Χατζηνικολάου αποδεικνύει ότι έχει και το δικό του ιδιαίτερα πλούσιο λεξιλόγιο, στο βιβλίο του Λέξεις σύγχρονης οινογνωσίας από το Α ως το Ω των εκδόσεων «Οίνος ο Αγαπητός». Μια έκδοση που προλογίζει ο καθηγητής γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης, μιλώντας για οινογλώσσα.

Ίσως νομίζουμε ότι το κρασί είναι μόνο για να πίνεται, η έκδοση αυτή όμως αποδεικνύει ότι το κρασί μπορεί να εμπνεύσει και όχι μόνο λόγω μέθης, αλλά λόγω της πρόσκλησης που απευθύνει σε όλες τις αισθήσεις. Λέξεις από το Α έως το Ω το αποδεικνύουν σε ένα βιβλίο όπου ο συγγραφέας, γνωστός οινολόγος, μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Οίνου, με σπουδές γευσιγνωσίας στη Γαλλία, καταθέτει προσωπικές εμπειρίες χρωματισμένες από γεύσεις και αρώματα που προέρχονται από το αμπέλι, την πρώτη λέξη του λεξικού, από εκεί που αρχίζει κάθε οινικό ταξίδι.

Ο πρόλογος έρχεται αντί πρόποσης, μια και όλα έχουν αναφορές σε αυτόν τον ιδιαίτερο συνδαιτυμόνα στο τραπέζι μας, διότι όπως λέει ο συγγραφέας: «Το κρασί δεν είναι κάτι… αλλά κάποιος!» Αντί χειραψίας αναφέρεται στον συγγραφέα ο αρχιτέκτων Τάκης Ταβανιώτης και ένας από τους παλαιότερους μαθητές του, ο οποίος υπογραμμίζει ότι, παρότι χάρη στην πολύχρονη συστηματική διδασκαλία του συγγραφέα «η αισθητική απόλαυση του δώρου του Διονύσου άρχισε να διεισδύει και στη νεοελληνική κοινωνία […] Μας λείπει το βασικό εργαλείο: το κοινό γλωσσάρι». Ένα εργαλείο που έρχεται να καλύψει η νέα αυτή έκδοση, για να μάθουμε λέξεις από την άγνωστη γλώσσα των «Ελλ-οίνων».

Τα εισαγωγικά κεφάλαια δίνουν τον δικό τους τόνο στην καλαίσθητη έκδοση, γεμάτη με εξαιρετικές εικόνες από τον Angelo Sideris. Στο «Εισαγωγικά και μεθυστικά» ο Δρ Χατζηνικολάου αναφέρεται στο «άθλημα της οινογνωσίας», με το χιούμορ και τα λογοπαίγνια να διατρέχουν όλο το βιβλίο, και προτείνει τη συνεχή άσκηση «αφού έτσι κι αλλιώς η επανάληψη εξακολουθεί να είναι μήτηρ και της …μεθύσεως»!

Ένα βιογραφικό του συγγραφέα μέσα από την προσωπική τους γνωριμία αναγράφεται μέσα από παλαιότερο κείμενο της Μαρίας Χαραμή, η οποία έφυγε από τη ζωή το 2012 και ήταν πρωτοπόρος γευσιγνώστρια στο food writing, ένα είδος δημοσιογραφίας που ήταν άγνωστο στην Ελλάδα. Μαζί με τον συγγραφέα είχαν δώσει στο ελληνικό κοινό το βιβλίο Το τραπέζι της Κυριακής.

Η σημασία του ποτηριού έρχεται στα εισαγωγικά κείμενα, μαζί με τον τρόπο που δοκιμάζουμε το κρασί. Ιδιορρυθμίες μαθητών που έχει γνωρίσει ο δάσκαλος και συγγραφέας κατά καιρούς, όπως ο Πέτρος, ο οποίος είχε τη δική του ιστορία για ποιον λόγο από την πρώτη στιγμή ήθελε να έχει δυο ποτήρια για το ίδιο κρασί, ανακατεύονται στο βιβλίο μαζί με ιστορίες από τους δασκάλους του συγγραφέα.

Εκτός από τις καλές λέξεις, όμως, υπάρχουν και οι κακές, οι οποίες και «καταδικάζονται» στο βιβλίο. Έτσι λοιπόν μην πείτε για ένα κρασί ότι είναι «τζάμι», αλλά διαυγές. Και μην χρησιμοποιήσετε τη λέξη «άπαιχτο», που είναι κλεμμένη από το ποδόσφαιρο, αλλά «πέρα πάσης προσδοκίας». Επίσης, το βιβλίο μάς προτείνει κομψές λέξεις για να εκφράσουμε ό,τι αισθανόμαστε καθώς γευόμαστε την πρώτη ή κάποια άλλη γουλιά. Και τα κλειστά μάτια στη δοκιμή κρύβουν ευχαρίστηση. Ο συγγραφέας θυμάται τον συγχωρεμένο τον πατέρα του, που του έλεγε: «Πριν από τον γάμο σου άνοιξε καλά καλά τα μάτια σου και μετά τον γάμο κλείσ’ τα για τα καλά, αν θέλεις να ευτυχήσεις…». Σε ειδικό κεφάλαιο προτείνει και το «τεστ Χατζηνικολάου», για να διαπιστώσει ο αναγνώστης σε ποια κατηγορία ανήκει, σε σχέση πάντα με το προσωπικό του γευστικό στιλ.

Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα, είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε την προτροπή του συγγραφέα να δούμε το κρασί με άλλο μάτι και, κυρίως, με άλλη λογική.

Και μετά την προτροπή «Χαίρετε, υγιαίνετε, εβίβα», βακχικά επιφωνήματα, ξεκινάει το κύριο μέρος του βιβλίου: αλφαβητικά οι λέξεις που αναφέρονται στο κρασί, με κάθε γράμμα να έχει αναφορές σε περισσότερες από μία λέξεις, αφού το επιστημονικό γλωσσάρι της οινογνωσίας είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Έτσι, περνώντας από το Αυστηρό και Αφρώδες, στο Βελούδινο, στο Κεχριμπαρένιο, στο Φρέσκο και στο Χαμηλών τόνων, καταλήγει στο Ώριμο, για να περάσει κατόπιν σε λέξεις από τη διεθνή ορολογία, όπως cru ή sec.

Η γλώσσα ρέει, όπως τα δάκρυα του κρασιού που βρίσκεται σε παλαιωμένο βαρέλι, γλαφυρή, με χιούμορ, παραστατική. Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα, είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε την προτροπή του συγγραφέα να δούμε το κρασί με άλλο μάτι και, κυρίως, με άλλη λογική. Να το αντιμετωπίσουμε ως πρόσωπο, έναν παλιό και αγαπημένο φίλο.

Η Ελλάδα έχει να επιδείξει τα δικά της ξεχωριστά κρασιά, τους δικούς της ζηλευτούς αμπελώνες με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, κελάρια παλαίωσης και εκλεκτά κρασιά. Αυτούς εξερευνά ο Δρ Χατζηνικολάου σε μια συλλογή τριών πολυτελών δίγλωσσων βιβλίων, τα οποία φωλιάζουν σε μια κασετίνα που θα συμπλήρωνε ταιριαστά την εικόνα οποιασδήποτε οινοθήκης. Οικογενειακές ιστορίες που ξετυλίγονται δίπλα σε αμπελώνες, που περνάνε από τη μια γενιά στην άλλη σε κτήματα και οινοποιεία της Πελοποννήσου μάς συστήνονται στο Η «Πολυστάφυλλος» Πελοπόννησος & τα Οινοποεία της. Η ξενάγηση συνεχίζεται σε κτήματα και οινοποιεία από το Βορρά και τη Μακεδονία, τη Θράκη μέχρι τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Στερεά, το Αιγαίο και την Κρήτη στα βιβλία της συλλογής Επισκέψιμα & αγαπημένα οινοποιεία – Ένα μεθυστικό ταξίδι με ξεναγό τον οινολόγο Δημήτρη Χατζηνικολάου. Ο συγγραφέας αποτυπώνει τους ισχυρούς δεσμούς των οικογενειών με τα αμπέλια και τα οινοποιεία τους σε μια διαδρομή πολλών δεκαετιών, καθώς τα κρασιά τους κερδίζουν τις καρδιές των φίλων του οίνου και τα οινοποιεία αρχίζουν να αποτελούν αξιοθέατα. Οι επισκέπτες πλέον μπορούν να διαλέγουν τα κρασιά τους μέσα από τον τόπο παραγωγής τους, αλλά και να πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις τους σε χώρους όπου το κρασί αναπνέει κοντά τους, περιμένοντας να έρθει η στιγμή που θα σερβιριστεί στο ποτήρι.

Κάθε τόπος διαθέτει τα δικά του κρασιά, τις δικές του οικογένειες που διατηρούν κτήματα με αμπέλια και οινοποιεία και ο Δρ Χατζηνικολάου μάς ξεναγεί, διακρίνοντας κάθε φορά τις πιο ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

di xatzinikolaouΟ συγγραφέας ξεχωριστός, όπως και τα βιβλία του, κατάφερε να αλλάξει τη νοοτροπία για το κρασί στην Ελλάδα, δημιουργώντας το πρώτο Γραφείο Συμβούλων Τεχνολογίας & Μάρκετινγκ Οίνου, με τίτλο «Οίνος ο Αγαπητός». Οινολόγος του Πανεπιστημίου του Μπορντό, διπλωματούχος γευσιγνώστης με μεταπτυχιακό στην αμπελουργία και διδακτορικό δίπλωμα στην εφαρμοσμένη μικροβιολογία, ο Δημήτρης Χατζηνικολάου σπούδασε με ειδική γαλλική υποτροφία, ενώ για την επιστημονική του συμμετοχή στην επανάσταση των λευκών οίνων τού απενεμήθη τιμητικά η γαλλική υπηκοότητα.

 

Λέξεις σύγχρονης οινογνωσίας από το Α ως το Ω
Δημήτρης Χατζηνικολάου
Πρόλογος: Γ. Μπαμπινιώτης
Εκδόσεις Οίνος ο Αγαπητός
σ. 184
ISBN: 978-960-87637-7-7
Τιμή: 14,80€
Βρείτε το εδώ: https://www.oinosoagapitos.gr/


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Anne Plantagenet: «Η μοναδική Μαρία Καζαρές»

Υπάρχει η νιότη. Υπάρχει το γήρας. Επέλεξα να γεράσω στο μεσουράνημά μου. Μαρία Καζαρές Βιβλίο-βιογραφία μιας σπουδαίας γυναίκας, που έζησε πλάι αλλά και στη σκιά του Αλμπέρ Καμύ. «Η φωνή της είναι σκοτεινή,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
«Προσωπικό αρχείο αρχηγού ΕΔΕΣ στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα (περιόδου 1942-1944)»

Ο Ναπολέων Ζέρβας (Άρτα, 1891 – Αθήνα, 1957), στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής-αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και πολιτικός, υπήρξε ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα του 20ού...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.