fbpx
Κωνσταντίνος Γ. Τασσάς: «Ο τελευταίος ήρωας»

Κωνσταντίνος Γ. Τασσάς: «Ο τελευταίος ήρωας»

Δουλειά χαμάλη από την ηλικία των πέντε χρονών, ναύτης με το φυλλάδιο 15060Θ από τα δώδεκα, εθελοντής του Πολεμικού Ναυτικού στα δεκαέξι, υπεύθυνος μηχανικός αντιτορπιλικού στα δεκαεννιά του, μπάρκο για Αμερική στα είκοσί του, ταξίδια σ’ όλο τον κόσμο, διαμονή στη Γαλλία και συναντήσεις με διανοούμενους όπως ο Πολ Ελιάρ κι ο Νίκος Καζαντζάκης, συμμετοχή στον Εμφύλιο και στην πανωλεθρία της μάχης της Φλώρινας, όπου ξεκληρίστηκε ο Δημοκρατικός Στρατός, αποχώρηση από το Δυρράχιο της Αλβανίας και καταφυγή στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν μαζί με άλλους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες, σπουδές στη Σοβιετική Ένωση και βίαιες σταλινικές εκκαθαρίσεις από τους γραφειοκράτες με την ισοπεδωτική εξουσία, απόδραση μέσω Κιέβου και Οδησσού, επιστροφή στην Ελλάδα, ξεκίνημα από το μηδέν, φυλακίσεις για το παρελθόν που τον καταδίωκε μέχρι να καθαρίσει το όνομά του, εγκατάσταση μέσα στη φτώχεια και άνοδος κοινωνική με πολύ σκληρή δουλειά, είναι με λίγα λόγια η ιστορία του Γιώργου Τασσά, που έζησε σχεδόν όλα τα σημαντικά γεγονότα του 20ού αιώνα όχι ως παρατηρητής αλλά σαν πρωταγωνιστής, συμμετέχοντας σε όλα τα κοινωνικά κινήματα κάθε εποχής.

Όπως συνέβη με όσους έζησαν εκείνη την περίοδο, η πιο σημαντική στιγμή της σταδιοδρομίας του ήταν η συμμετοχή του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο· οι μοναδικές εμπειρίες που έζησε στην προσπάθεια απελευθέρωσης της Δωδεκανήσου από τους Γερμανούς σημάδεψαν όλη τη μετέπειτα πορεία του. Η κορυφαία στιγμή του ήταν η αποστολή θανάτου τον Οκτώβριο του 1943 στο σημείο όπου είχαν ήδη βυθιστεί από γερμανικές επιδρομές έξι βρετανικά πολεμικά πλοία κι άλλα εφτά συμμαχικά είχαν τεθεί εκτός μάχης στις σκληρές συγκρούσεις που λάμβαναν χώρα εκεί. Η αντιτορπιλική φρεγάτα Αδρίας L-67 στην οποία επέβαινε προσπαθώντας να εισχωρήσει στο λεγόμενο «τρίγωνο του διαβόλου», την περιοχή μεταξύ Ψερίμου, Ιμίων και Καλύμνου, υπέστη ανελέητους βομβαρδισμούς από τη γερμανική αεροπορία και κατόπιν σχεδόν αχρηστεύτηκε από μια νάρκη, ενώ οι ναύτες έζησαν συγκλονιστικές στιγμές παλεύοντας να σώσουν το καράβι και τη ζωή τους, καθώς μια βύθιση στα νερά του Αιγαίου θα ήταν καταδικαστική.

Η πορεία του Γιώργου Τασσά αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη ενός σημαντικού κομματιού του σύγχρονου ελληνισμού, αποτελεί όμως και δείγμα μιας στάσης που διέπεται από αξιοπρέπεια και φιλοπατρία.

Χρειάστηκαν εξήντα ώρες συνεντεύξεων που έπρεπε να απομαγνητοφωνηθούν και να περάσουν στο χαρτί, όμως ο γιος του, Κωνσταντίνας Γ. Τασσάς, Δρ Πολιτικός Μηχανικός και Οικονομολόγος με πλούσιο βιογραφικό, ήθελε να τελειώσει οπωσδήποτε αυτή την κατάθεση για τον πατέρα του και δεν σταμάτησε μπροστά σε κανένα εμπόδιο, αναζητώντας όλα τα σημεία της διαδρομής του από τη Σμύρνη και την Αιγνούσα (Οινούσσες) μέχρι τα λιμάνια της Αμερικής και τις στέπες της Ρωσίας. Μια εξαντλητική δουλειά, όπως λέει ο συγγραφέας, που την έφερε εις πέρας λόγω της επιθυμίας να τιμήσει τον πατέρα του, στον οποίο οφείλει τα μέγιστα, επειδή όχι μόνο τον βοήθησε να ανελιχτεί από κάποιο υπόγειο με χωμάτινο πάτωμα κοντά στον σταθμό Λαρίσης, έως τα πανεπιστήμια του Μπέρκλεϊ και του MIT, αλλά κυρίως επειδή έθεσε ένα πρότυπο πολύ υψηλό, που τον καθοδήγησε σε όλη τη ζωή του.

Η πορεία του Γιώργου Τασσά αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη ενός σημαντικού κομματιού του σύγχρονου ελληνισμού, αποτελεί όμως και δείγμα μιας στάσης που διέπεται από αξιοπρέπεια και φιλοπατρία. Διότι, παρ’ όλα τα λάθη που μπορούν να του καταλογιστούν, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το πάθος του για δημοκρατία και πρόοδο, που καθόριζε πάντα τις πράξεις και τις αποφάσεις του, κι αξίζει κάθε έπαινο η προσπάθεια αναπαράστασης του βίου ενός άξιου εκπροσώπου μιας γενιάς που πάλεψε και μάτωσε για να ξεφύγει από τη φτώχεια και την αφάνεια, παραδίνοντας έναν κόσμο όπου τα παιδιά της μπορούσαν να αντικρίζουν το μέλλον με λιγότερο φόβο.

 

Ο τελευταίος ήρωας του θρυλικού αντιτορπιλικού «Αδρίας» L-67 Γιώργος Τασσάς
Κωνσταντίνος Γ. Τασσάς
Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
541 σελ.
ISBN 978-960-01-2057-8
Τιμή €23,00
001 patakis eshop


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Anne Plantagenet: «Η μοναδική Μαρία Καζαρές»

Υπάρχει η νιότη. Υπάρχει το γήρας. Επέλεξα να γεράσω στο μεσουράνημά μου. Μαρία Καζαρές Βιβλίο-βιογραφία μιας σπουδαίας γυναίκας, που έζησε πλάι αλλά και στη σκιά του Αλμπέρ Καμύ. «Η φωνή της είναι σκοτεινή,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
«Προσωπικό αρχείο αρχηγού ΕΔΕΣ στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα (περιόδου 1942-1944)»

Ο Ναπολέων Ζέρβας (Άρτα, 1891 – Αθήνα, 1957), στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής-αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και πολιτικός, υπήρξε ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα του 20ού...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.