fbpx
ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Υπέρ της διατήρησης της ενιαίας τιμής του βιβλίου» του Φίλιππου Φιλίππου

Υπέρ της διατήρησης της Ενιαίας Τιμής του βιβλίου τάχθηκαν όλοι οι φορείς του βιβλίου στη χώρα μας (η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών και η Εταιρεία Συγγραφέων) στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, στη Στοά του Βιβλίου, απαντώντας στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη που θέλει την κατάργηση του υφιστάμενου νόμου για την Ενιαία Τιμή του βιβλίου, με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα.

Η εκδήλωση που είχε συντονιστή τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιάννη Μπασκόζο, άρχισε με την ομιλία του Θάνου Ψυχογιού, προέδρου της ΕΝΕΛΒΙ, ο οποίος τόνισε ότι η Ενιαία Τιμή του βιβλίου εξασφαλίζει τη δυνατότητα έκδοσης των ποιοτικών και των ειδικών βιβλίων που συνήθως έχουν μικρή κυκλοφορία.Κυρίως, υπογράμμισε τον κίνδυνο που απειλεί τα μικρά και μεσαία βιβλιοπωλεία, τα οποία σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού θα κλείσουν υπό την πίεση των μεγάλων αλυσίδων και των σούπερ μάρκετ (αλλά και των επιχειρήσεων του διαδικτύου) που πουλάνε εμπορικά βιβλία, και θα απαιτούν από τους εκδότες μεγάλες εκπτώσεις που τελικά θα αποβούν σε βάρος της χαμηλής τιμής.

Στη συνέχεια, μίλησαν ο Κώστας Παπαδόπουλος του ΣΕΒΑ, ο Γιώργος Νίκας του ΣΕΚΒ, ο Νίκος Σταθάτος της ΠΟΕΒ, που επιχείρησαν να δείξουν τους κινδύνους που απειλούν τα ανά την Ελλάδα μικρά βιβλιοπωλεία. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Εταιρείας Συγγραφέων Αγγελική Στρατηγοπούλου, έδωσε έμφαση στη δεινή θέση των ομοτέχνων της.

Στις παρεμβάσεις τους οι συγγραφείς Πέτρος Τατσόπουλος, βουλευτής, Θανάσης Χειμωνάς, υπεύθυνος του Πολιτιστικού τομέα του ΠΑΣΟΚ, και Χρήστος Χωμενίδης, μίλησαν για τις δυσκολίες που θ' αντιμετωπίσουν τα μικρά βιβλιοπωλεία και τάχθηκαν κατά της κατάργησης του νόμου, ενώ ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, υποστήριξε πως οι ποιητές και οι συγγραφείς πρέπει να αμείβονται για τις συμμετοχές τους σε συνέδρια και εκπομπές, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Βαγγέλη Τρικεριώτη, εκδότη (Γράμματα και Γνώση) και ιδιοκτήτη βιβλιοπωλείου (Πρωτοπορία), ο οποίος διαφοροποιήθηκε από τους συναδέλφους του και τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του υφιστάμενου νόμου περί της Ενιαίας Τιμής με το επιχείρημα πως η απελευθέρωση της τιμής του βιβλίου θα ωφελήσει πρωτίστως τους αγοραστές βιβλίων (μάλιστα αναρωτήθηκε γιατί απουσιάζουν από την αίθουσα εκπρόσωποι των καταναλωτών).

Παίρνοντας το λόγο, ο Στέφανος Πατάκης, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΕΝΕΛΒΙ, άσκησε σκληρή κριτική στον προαναφερθέντα, θυμίζοντας πως ήταν ο πρώτος βιβλιοπώλης (ή από τους πρώτους) που πριν από δεκαετίες άρχισε να κάνει μεγάλες εκπτώσεις στο κατάστημά του, με στόχο να αποσπάσει αναγνώστες-αγοραστές από τα υπόλοιπα βιβλιοπωλεία.

Παρεμβάσεις έκαναν επίσης και οι εκδότες Γιώργος Δαρδανός (Gutenberg) και Γιάννης Σολδάτος (Αιγόκερως), οι οποίοι, μολονότι τάχθηκαν κατά της κατάργησης του νόμου, άφησαν αιχμές εναντίον των ισχυρών συναδέλφων τους. Τέλος, ο Νώντας Παπαγεωργίου (Μεταίχμιο) επισήμανε πως η κατάργηση του νόμου υπονομεύει την πολιτιστική παραγωγή της χώρας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του Συλλόγου Μεταφραστών, Επιμελητών, Διορθωτών, των οποίων ο κλάδος δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση στο χώρο του βιβλίου (βρίσκονται όμως σε αντιπαράθεση με τους εκδότες). Η προσέλευση των ενδιαφερομένων εκδοτών και βιβλιοπωλών ήταν χαμηλή, το ίδιο συνέβη με τους συγγραφείς, τους οποίους πλήττει επίσης η κρίση. Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος και η Ιωάννα Καρυστιάνη που επρόκειτο να κάνουν παρεμβάσεις απουσίαζαν. Παρίσταντο, μεταξύ άλλων, ο Μίμης Ανδρουλάκης, η Ρέα Γαλανάκη, η Μάρω Δούκα, ο Γιάννης Κιουρτσάκης, ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου, ο Γιώργος Ρωμαίος, η Ελένη Τορόση. Απουσίαζαν επίσης δημοσιογράφοι από τις εφημερίδες και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που καλύπτουν θέματα πολιτισμού.

Το συμπέρασμα που βγήκε από την εκδήλωση είναι πως τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος (απαξιώνουν να συναντηθούν με εκπροσώπους των κλάδων του βιβλίου, αδιαφορώντας για τις απόψεις τους), δεν έχουν εποικοδομητικές ιδέες για το βιβλίο και το μέλλον του, ενώ ο πρώτος εξ αυτών το θεωρεί όχι ως πολιτιστικό αγαθό, αλλά ως οποιοδήποτε εμπόρευμα των ραφιών των σουπερμάρκετ.


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«18+1 προτάσεις για Ημερολόγια 2024» της Ράνιας Μπουμπουρή

Πλησιάζει, όπως κάθε χρόνο, η ώρα να επιλέξουμε το αντικείμενο που θα χρησιμοποιούμε και θα συμβουλευόμαστε καθημερινά τη νέα χρονιά: το ημερολόγιό μας. Και, με βάση τη μεγάλη ποικιλία της φετινής...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«34+1 βιβλία που μας μεταδίδουν τη μαγεία των Χριστουγέννων» της Ράνιας Μπουμπουρή

Κάθε χρόνο, με το που μπαίνει ο Δεκέμβριος τα πάντα γύρω μας παίρνουν μια πιο χαρούμενη όψη – δρόμοι και πλατείες, σπίτια και καταστήματα. Κι ανάμεσα στα καταστήματα, ξεχωρίζουν τα βιβλιοπωλεία. Με...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ο Jo Nesbo επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» του Χρήστου Ιωάννου

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Νορβηγός συγγραφέας Jo Nesbo έλαβε μία από τις ύψιστες τιμές για την πολύχρονη προσφορά του στον χώρο της λογοτεχνίας και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.