fbpx
«Ο Jo Nesbo επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» του Χρήστου Ιωάννου

«Ο Jo Nesbo επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» του Χρήστου Ιωάννου

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Νορβηγός συγγραφέας Jo Nesbo έλαβε μία από τις ύψιστες τιμές για την πολύχρονη προσφορά του στον χώρο της λογοτεχνίας και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στον συνεδριακό χώρο του Πανεπιστημίου, όπου παρευρέθηκαν καθηγητές, πρυτάνεις, φοιτητές και όχι μόνο, αφού ήταν ανοιχτή στο κοινό.

Η τελετή ξεκίνησε με την προσφώνηση από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθηγητή Παναγιώτη Ε. Καλδή, και ακολούθησαν ο κοσμήτορας της Σχολής Διοικητικών Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, καθηγητής Γεώργιος Πιερράκος, και ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, αναπληρωτής καθηγητής Δημήτριος Κουής. Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο καθηγητής του Τμήματος, Γεώργιος Γιαννακόπουλος, για μια σύντομη παρουσίαση του έργου του συγγραφέα, αναφέροντας:

«Ο Jo Nesbo είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία και σημαντικό συγγραφικό έργο. Η επαγγελματική του πορεία μοιάζει με μυθιστόρημα, του οποίου η πλοκή, καθώς εξελίσσεται, οδηγεί τον πρωταγωνιστή σε όλο και πιο μεγάλη επιτυχία. Από το ποδόσφαιρο και τη μουσική ως τη συγγραφή, ο Nesbo διακρίνεται σε ό,τι καταπιάνεται. Γεννημένος στο Όσλο το 1960, υπήρξε ποδοσφαιρικό ταλέντο στην εφηβεία του, σπούδασε οικονομικά και δούλεψε ως οικονομικός αναλυτής και δημοσιογράφος. Στη συνέχεια στράφηκε στη μουσική, με μεγάλη επιτυχία στη χώρα του, μέχρι να φθάσει σε αυτό που είναι σήμερα: ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, τα έργα του οποίου διαβάζονται από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.

Ο συγγραφέας αποδέχτηκε και την πρόσκληση του Πανεπιστημίου για ανοιχτό αριθμό διαλέξεών του στους φοιτητές και στις φοιτήτριες του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης.

»Ο Jo Nesbo εξετάζει στη μυθοπλασία του τις αντοχές των παραδοσιακών αξιών στις σύγχρονες μεταβαλλόμενες κοινωνικές συνθήκες, όπου οι τεχνολογικές αλλαγές έχουν αντίκτυπο και στον χώρο του εγκλήματος. Η ταχύτητα της αφήγησης αποτυπώνει σχεδόν κινηματογραφικά τις πιεστικές και έκρυθμες καταστάσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν τα πρόσωπα, ενώ οριοθετεί το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο χρειάζεται να δράσουν και να αντιδράσουν. Επομένως, η εξιλέωση δεν είναι βέβαιη, ενώ ο φόνος μοιάζει φυσικότερος στο σκοτεινό αστικό περιβάλλον που συνήθως περιγράφει. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Nesbo δεν είναι ένας ακόμα συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, αλλά διαλέγεται με την παράδοση πρωτίστως της κοινωνικής πεζογραφίας και σε δεύτερο επίπεδο του ψυχολογικού μυθιστορήματος. Μέσα από αυτούς τους δρόμους, καταφέρνει να είναι απόλυτα συνεπής (χρονικά και ποιοτικά) απέναντι στο κοινό του και εξελίσσεται βαθμιαία σε έναν πρεσβευτή της ανάγνωσης, κερδίζοντας συνεχώς νέους αναγνώστες κάθε ηλικιακής κατηγορίας».

Ακολούθως, στη σκηνή ανέβηκε ο Jo Nesbo απευθύνοντας έναν σύντομο λόγο για την ξεχωριστή τιμή που του επιφύλαξε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και η τελετή ολοκληρώθηκε με την περιένδυσή του, την επίδοση του διδακτορικού διπλώματος και την απονομή τιμητικής πλακέτας. Ο συγγραφέας αποδέχτηκε και την πρόσκληση του Πανεπιστημίου για ανοιχτό αριθμό διαλέξεών του στους φοιτητές και στις φοιτήτριες του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης. Μάλιστα, αστειευόμενος προς το κοινό, είπε ότι νιώθει ιδιαίτερη χαρά, καθώς πλέον θα μπορεί να προσθέσει την ιδιότητα «Δρ» στην επαγγελματική του κάρτα.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, όπου με χαλαρή, φιλική διάθεση ο συγγραφέας απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του έθεσαν οι παρευρισκόμενοι/ες δημοσιογράφοι. Μάλιστα, σε ερώτησή μας σχετικά με την Ελλάδα, αποκάλυψε ότι φέτος προέβη στην αγορά ενός σπιτιού στην αγαπημένη του Κάλυμνο, την οποία θα μπορεί πλέον να επισκέπτεται για αναρρίχηση όσες φορές θέλει μέσα στον χρόνο. Τέλος, χαρακτήρισε το νέο του βιβλίο, The Night House, ως ένα έργο fun horror, που του έδωσε τη δυνατότητα να δοκιμαστεί σε ένα καινούργιο είδος συγγραφής – αναμένεται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά τον Φεβρουάριο του 2024 από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«18+1 προτάσεις για Ημερολόγια 2024» της Ράνιας Μπουμπουρή

Πλησιάζει, όπως κάθε χρόνο, η ώρα να επιλέξουμε το αντικείμενο που θα χρησιμοποιούμε και θα συμβουλευόμαστε καθημερινά τη νέα χρονιά: το ημερολόγιό μας. Και, με βάση τη μεγάλη ποικιλία της φετινής...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«34+1 βιβλία που μας μεταδίδουν τη μαγεία των Χριστουγέννων» της Ράνιας Μπουμπουρή

Κάθε χρόνο, με το που μπαίνει ο Δεκέμβριος τα πάντα γύρω μας παίρνουν μια πιο χαρούμενη όψη – δρόμοι και πλατείες, σπίτια και καταστήματα. Κι ανάμεσα στα καταστήματα, ξεχωρίζουν τα βιβλιοπωλεία. Με...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.