fbpx
Γιώργος Κουτσούκος

Γιώργος Κουτσούκος

Η Αθήνα είναι μια μάλλον παρεξηγημένη πόλη. Προσωπικά, θα τη χαρακτήριζα γοητευτικά άσχημη. Ζαν-Πολ Μπελμοντό των πόλεων. Η ιστορία του Ενυδρείου δεν εκτυλίσσεται απλά στους δρόμους της, στις πλατείες της, στις λεωφόρους της. Ο ήρωας του βιβλίου, ο λογιστάκος Παύλος Καρτίνης, έχει ως συμπρωταγωνιστές τη Σταδίου, την Ευριπίδου, τη Σωκράτους, τη Συγγρού, την Ομόνοια, τη Σκουφά. Χώνεται βαθιά, κάτω από το «δέρμα» της πόλης του, προσπαθώντας να πετύχει δυο πράγματα: να επιβιώσει μέσα στην κρίση και να βρει τον έρωτα.

Στο Ενυδρείο προσπάθησα να μιλήσω για τις μικρές στιγμές, που συνοδεύουν τις μεγάλες αναζητήσεις. Για τους δρόμους που ξεχνάμε, για την πόλη και τα πρόσωπα που προσπερνάμε, για τον χρόνο που κυλάει, καθώς η αναζήτησή μας, μέρα με τη μέρα, προχωράει χωρίς να ολοκληρώνεται.

Αυτή η μεγάλη αναζήτηση, η αναζήτηση του έρωτα, είναι ο «σκελετός» του βιβλίου, πάνω στον οποίο χτίστηκαν τα επιμέρους κεφάλαια. Κεφάλαια που μοιάζουν μ' ένα ιδιότυπο «ημερολόγιο πόλης», σημειώσεις ενός μοναχικού ήρωα, ο οποίος πλάθει με τα πιο ταπεινά υλικά της καθημερινότητας το δικό του σχέδιο απόδρασης.

Η Αθήνα του Ενυδρείου, ενώ περιγράφεται με εξονυχιστικές λεπτομέρειες που αντιστοιχούν απόλυτα στην πραγματικότητα, θα έλεγα ότι αποκτά και μια δεύτερη διάσταση: γίνεται η πόλη που κουβαλάμε μέσα μας, η θεατρική σκηνή πάνω στην οποία δίνουμε την καθημερινή μας παράσταση. 

Με ύφος λιτό και χιούμορ έντονα αυτοσαρκαστικό, ο Καρτίνης αφηγείται την περιπλάνησή του στο αστικό τοπίο, επιχειρώντας να υπερβεί τη νατουραλιστική επιφάνεια των πραγμάτων, γεγονός που επιτυγχάνει υπονομεύοντας με τέχνη τις συμβάσεις του ρεαλισμού.

Η Αθήνα του Ενυδρείου, ενώ περιγράφεται με εξονυχιστικές λεπτομέρειες που αντιστοιχούν απόλυτα στην πραγματικότητα, θα έλεγα ότι αποκτά και μια δεύτερη διάσταση: γίνεται η πόλη που κουβαλάμε μέσα μας, η θεατρική σκηνή πάνω στην οποία δίνουμε την καθημερινή μας παράσταση. Μ' αυτή την έννοια η Σωκράτους βρίσκεται όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στα Γιάννενα, στο Τόκιο, στη Νέα Υόρκη.

Άλλωστε, στον βυθό δεν υπάρχουν σύνορα.

ΕνυδρείοΕνυδρείο
Γιώργος Κουτσούκος
Κίχλη
160 σελ.
Τιμή € 13,50
1-patakis-link

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Νικολέττα Αλεξάνδρου

Τέσσερα χρόνια μετά το Ήχοι και Σιωπές νιώθω έντονη τη διαφορά –θα έλεγα, ίσως, και την εξέλιξη–, αλλά ταυτόχρονα και τη συνέπεια στον τρόπο σκέψης και έκφρασής μου. Έχω «μεγαλώσει» τόσο ώστε να καταφέρω...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Μάριος Φούσκας

Όνειρα μέσα σε όνειρα, λοιπόν.Μια συλλογή διηγημάτων που γράφτηκαν στη διάρκεια της καραντίνας. Δεκατρία διηγήματα που επιλέχθηκαν να δεθούν μαζί για πάντα, συνεπιβάτες σε ένα μαγικό ταξίδι. Μόνο η αφετηρία είναι...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Λάμπρος Στεμνής

Πώς να τα βάλω με τον κόσμο των παιδιών; Πώς να αναμετρηθώ με την αχαλίνωτη φαντασία τους; Πώς να μετουσιώσω το αδιόρατο σε κάτι συναρπαστικό; Ίσως με την έμπνευση, η οποία με ωθεί σχεδόν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.