fbpx
Το Χάρβαρντ αφαιρεί «ανθρώπινο» δέσιμο από βιβλίο του 19ου αιώνα

Το Χάρβαρντ αφαιρεί «ανθρώπινο» δέσιμο από βιβλίο του 19ου αιώνα

Δεν είναι συχνό φαινόμενο οι κάτοχοι σπάνιων παλιών βιβλίων να τα «γδύνουν» από το περίτεχνο δέσιμό τους, όμως αυτό ακριβώς αποφάσισε να κάνει το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε ένα βιβλίο του 19ου αιώνα που βρίσκεται στη συλλογή του. Κι αυτό διότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι δεμένο με… ανθρώπινο δέρμα.

Πρόκειται για ένα αντίτυπο του έργου Des Destinées de l’Âme, γραμμένου στη δεκαετία του 1880 από τον Γάλλο συγγραφέα Arsène Houssaye. Το συγκεκριμένο αντίτυπο βρίσκεται στη βιβλιοθήκη Χούτον (Houghton) του Χάρβαρντ από τη δεκαετία του 1930, όμως το 2014 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε αυτό επιβεβαίωσαν πως το δέσιμό του είχε γίνει με ανθρώπινο δέρμα. Όπως προέκυψε έπειτα από έρευνα, ο πρώτος ιδιοκτήτης του αντιτύπου, ο Γάλλος γιατρός Ludovic Bouland, έκανε ο ίδιος τη βιβλιοδεσία, χρησιμοποιώντας το δέρμα μίας ασθενούς στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν.

«Το πρόβλημα στον πυρήνα της δημιουργίας αυτού του τόμου ήταν ένας γιατρός που προέβη σε μια ειδεχθή πράξη, αφαιρώντας ένα κομμάτι δέρματος από μια νεκρή ασθενή, μάλλον χωρίς πρότερη συναίνεση, και χρησιμοποιώντας το για το δέσιμο ενός βιβλίου που πέρασε από πολλά χέρια τον τελευταίο έναν αιώνα και πλέον. Πιστεύουμε ότι είναι καιρός οι νεκροί να αναπαυθούν», δήλωσε ο Tom Hyry, αρχειοθέτης στη βιβλιοθήκη Χούτον, ανακοινώνοντας την απόφαση του Χάρβαρντ να αφαιρέσει το δέσιμο

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.