fbpx
Νικολέττα Λέκκα: «Το ταξίδι της ζωής μας»

Νικολέττα Λέκκα: «Το ταξίδι της ζωής μας»

Δυο φορές μαμά, δυο βαρκούλες έχω την τύχη να έχω αγκαλιά

Πίσω από ένα παραμύθι, μια αλήθεια αχνοφαίνεται. Η Νικολέττα Λέκκα γράφει το δικό της παραμύθι για το Ταξίδι της ζωής μας. Κοιτάζει «ψηλά και μέσα της» και μας ξεναγεί στον κόσμο της· αυτόν που απλώνεται γύρω της και λάμπει και τον άλλον που κρύβεται μέσα της, στα σκοτεινά αυλάκια του μυαλού και στα άδυτα της ψυχής, όπου βρίσκουν χώρο και φωλιάζουν τα δύσκολα για να απαντηθούν ερωτήματα. Ωστόσο, σ’ αυτά τα άδυτα αναζητεί το βαθύ μυστήριο της ζωής και του έρωτα. Και για να επιτύχει ένα τόσο φιλόδοξο εγχείρημα, εκείνη παίρνει λέξεις και τα δύο κοριτσάκια της, Ευτυχία και Γαρυφαλλιά, παίρνουν μπογιές σε μύρια χρώματα.

Η επιφάνεια του βιβλίου μάς προσφέρει την εικαστική αποτύπωση του μύθου. Πλατιά γαλάζια θάλασσα-μητέρα κάτω και καυτός, χρυσός ήλιος-πατέρας στον ουρανό, πάνω. Μας δίνει την απόσταση, τη διαφορά αλλά και τη σύνθεση των αντιθέτων που ως γνωστόν έλκονται κι ας φαίνονται αντίθετα. Νερό και φωτιά – η μείξη είναι ιερή και πανάρχαια και όλα τα αταίριαστα ταιριάζουν τελικώς καλά. Κυρίαρχα στοιχεία και τα δύο, ορίζουν το βάθος και το ύψος του σύμπαντος κόσμου, το βάθος, το πλάτος και τον ακατάλυτο δεσμό της μικρής γήινης οικογένειας που έχει αποκτήσει τις δύο βαρκούλες της.

Έτσι η ποίηση και η ζωγραφική, σαν αδελφές βαρκούλες και αυτές, συναντήθηκαν σ’ αυτό το όμορφο βιβλίο για να υποστηρίξουν ότι η ομορφιά φύσης και ψυχής θα σώσει τον κόσμο.

Ο μπαμπάς όμως απουσιάζει πάντα στα μακρινά ταξίδια του και δεν ακούει τα παράπονα της μιας, τουλάχιστον, βαρκούλας. Η μαμά από τη μεριά της τον δικαιολογεί. Κάποτε φτάνει ο καιρός και η βαρκούλα θα αρχίζει κι εκείνη το δικό της αρμένισμα, σεργιάνισμα. Θα συναντήσει το άγριο και πονηρό κύμα, το μεγάλο καράβι και τα βρόμικα απόνερά του, ποικίλες δυσκολίες, κινδύνους και απογοητεύσεις. Σε όλες τις δυσκολίες, η μαμά θάλασσα θα παραστέκει πάντα υπομονετική και γλυκιά. Τέλος, η βαρκούλα θα βρει έναν καλό φίλο, τον δροσερό ερωτιάρη άνεμο που της χαϊδεύει τα ξύλα, τη δροσίζει στην κάψα του καλοκαιριού, ταξιδεύει εκείνη, τη φυσάει εκείνος και πάει, φυσάει κι ανάβουνε τα πορτοκάλια, λέει ο ποιητής, φυσάει τους σπόρους και βλασταίνουν, γίνονται δέντρα και κάνουνε καρπούς, λέει η μαμά, κι έτσι η ζωή συνεχίζεται.

Και έτσι η Νικολέττα Λέκκα, σε ένα απλό παραμύθι που μιλάει για την αρμονία στη φύση, έπλασε μια αλληγορία της οικογένειας, μίλησε για τις οικογενειακές σχέσεις, για τις ασυμβατότητες, τα όνειρα για τα μακρινά ταξίδια, τις σχέσεις με αταίριαστους ανθρώπους, τους αναγκαίους συμβιβασμούς, την τόλμη, τους αποχωρισμούς, τα παράπονα των παιδιών, δείχνοντας ότι η ζωή έχει από όλα, αλλά και όλα διορθώνονται όταν υπάρχει αγάπη. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στους απανταχού μπαμπάδες να μην ξεχνούν τις βαρκούλες που άφησαν πίσω τους.

n lekkaΜε άλλα λόγια, η Νικολέττα Λέκκα έγραψε ένα παιδικό για μαμάδες, μπαμπάδες και μεγάλα παιδιά. Το έγραψε σαν ποίημα, όπως ποίημα είναι και η ζωή, και σαν ζωγραφιά το εικονογράφησαν οι βαρκούλες της, η Γαρυφαλλιά δείχνοντας τη δύναμη της καλοσύνης και η Ευτυχία ανακαλύπτοντας την ομορφιά σε μέρη διαφορετικά. Έτσι η ποίηση και η ζωγραφική, σαν αδελφές βαρκούλες και αυτές, συναντήθηκαν σ’ αυτό το όμορφο βιβλίο για να υποστηρίξουν ότι η ομορφιά φύσης και ψυχής θα σώσει τον κόσμο.

 

Το ταξίδι της ζωής μας
Νικολέττα Λέκκα
Εικονογράφηση: Ευτυχία και Γαρυφαλλιά Βλάχου
Εκδόσεις ΓΕΛΛΑΣ
48 σελ.
ISBN 978-618-84098-4-2
Τιμή €15,00
001 patakis eshop


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.