fbpx
Βικτώρια Μακρή: «Αρχιπέλαγος La Maddalena»

Βικτώρια Μακρή: «Αρχιπέλαγος La Maddalena»

Για τη Ζερμέν, το τετράδιο των σημειώσεων λειτουργούσε θεραπευτικά. Της άρεσε να καταγράφει τα ευχάριστα επειδή διαρκούσαν έτσι περισσότερο και τα δυσάρεστα επειδή με την καταγραφή ξορκίζονταν. Είχε πολλούς λόγους να το πιστεύει, καθώς η ζωή δεν της χαρίστηκε. Φαίνεται όμως πως η ανέλπιστη αμοιβή που την περίμενε στη Spiaggia Rosa (Ροζ Παραλία) από τη σκόνη των κοραλλιών που ταξίδευε στον άνεμο την αποζημίωσε. Η Ζερμέν έμαθε ότι οι ανθρώπινες επιθυμίες δεν είναι παρά η αυταπάτη που σκορπίζεται σαν τέφρα νεκρών στον αφρό των κυμάτων.

Τέσσερις γυναίκες οι ηρωίδες του καινούργιου μυθιστορήματος της Βικτώριας Μακρή Αρχιπέλαγος La Maddalena (Εκδόσεις Κέδρος): η Ζερμέν, η Μπαχάρ, η Γκέρντα και η Σαβέρια. Διαφορετικής καταγωγής: από τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, από την Άγκυρα, από τα νησιά Φερόες της Δανίας, από τη Σικελία. Γυναίκες που περιπλανήθηκαν σε τόπους και πολιτισμούς και κατέληξαν όλες σ’ ένα νησί, κάπου ανάμεσα στη Σαρδηνία και την Κορσική.

Πρόκειται για το τέταρτο μυθιστόρημα της συγγραφέως, η οποία σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Μιλάνο και από το 2007 μέχρι το 2015 έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: Ελεύθεροι φυλακισμένοι, Casta Diva και Μια νύχτα με τον Τσέχωφ, όλα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Οι πρωταγωνίστριες ζουν σε περιβάλλοντα που ορίζονται από την ανέχεια, την προκατάληψη, τον ανεκπλήρωτο έρωτα, αλλά και τη φιλία που επιζεί και βαθαίνει με τον χρόνο. Η αφηγήτρια επικεντρώνεται στα γεγονότα της ζωής που συμπτωματικά τις ενώνουν με κέντρο το Αρχιπέλαγος, ενώ η αφήγησή της διακόπτεται με την παράθεση σελίδων από το ημερολόγιο της Ζερμέν. Ο αναγνώστης πληροφορείται την ιστορία της Μπαχάρ, που γεννήθηκε στο φιλόξενο σπίτι της Ζερμέν. Μητέρα της η Τουρκάλα Σαλιχά, που έφτασε έγκυος στην Αθήνα να γεννήσει άγνωστη μεταξύ αγνώστων, χωρίς να νιώσει ποτέ τη στοργή. Η Σαλιχά δεν είχε γνωρίσει μάνα. Στο πρόσωπο όμως της Εβραίας Ζερμέν, η οποία είχε χάσει την οικογένειά της στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, βρήκε περίθαλψη και αγάπη. Για κείνην η Τουρκάλα αποτελούσε τη μικρή της χαμένη αδελφή, της οποίας ένα κομμάτι ψυχής επέστρεψε κοντά της μόνο για μια αγκαλιά. Μια αγκαλιά που αδειάζει σύντομα μετά τον αδόκητο θάνατο της Σαλιχά και την επιμέλεια του παιδιού από τη βιολογική του οικογένεια στην Τουρκία. Η ζωή όμως τα είχε διαφορετικά σχεδιάσει. Ο πατέρας της αδικοχαμένης κοπέλας, μετανιωμένος για τη σκληρότητα που είχε επιδείξει και που ανάγκασε την κόρη του να μετοικήσει, έρχεται στην Αθήνα, γνωρίζει τη Ζερμέν και αποφασίζει την ιδιωτική υιοθεσία της εγγονής του. Το κοριτσάκι μεγαλώνει με άνεση κοντά στη γυναίκα που το υιοθέτησε ζώντας τη μαγική σχέση μάνας-κόρης, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει την πραγματική του ταυτότητα. Η ιστορία όμως της μητέρας της επαναλαμβάνεται και στη δική της ζωή. Κι όταν γνωρίζει τον πατέρα της, τον οποίο η ζωή έχει φέρει ήδη στο Αρχιπέλαγος της Σαρδηνίας, του αφηγείται λεπτομερώς τη ζωή της.

Το νέο μυθιστόρημα της Βικτώριας Μακρή καταδύεται στα βάθη της γυναικείας φύσης και της μητρότητας, προσφέροντας στον αναγνώστη την αγνή αναγνωστική απόλαυση.

Οι άλλες ηρωίδες, με τις οποίες διασταυρώνονται τα πρόσωπα πάντα με κέντρο το Αρχιπέλαγος (Σαβέρια και Γκέρντα) διακρίνονται από τον βαθύ πόνο, αλλά και την αστείρευτη δύναμη. Η αφηγήτρια τις παρακολουθεί να δένουν τη ζωή τους με πρόσωπα άγνωστα σε μια κοινωνία όπου η επιβίωση δεν είναι πάντα εξασφαλισμένη. Γνωρίζει ότι η ζωή είναι μικρές και μεγάλες τραγωδίες, ισάξιες μερικές των αρχαίων τραγωδιών, και πιστεύει ότι η συνειδητοποίηση του βαθύτερου είναι πετυχαίνεται μέσα από τη βίωση του πόνου. Ο αναγνώστης περιπλανιέται στη ζωή και στα βάθη της ψυχής αυτών των γυναικών, που συνεχίζουν να ζουν κάθε μια κάτω από τον δικό της ουρανό με τα ίδια όνειρα, τις ίδιες ελπίδες, τα ίδια θέλω.

victmakriΤο νέο μυθιστόρημα της Βικτώριας Μακρή καταδύεται στα βάθη της γυναικείας φύσης και της μητρότητας, προσφέροντας στον αναγνώστη την αγνή αναγνωστική απόλαυση.

 

Αρχιπέλαγος La Maddalena
Βικτώρια Μακρή
Κέδρος
384 σελ.
ISBN 978-960-04-4953-2
Τιμή €14,90
001 patakis eshop


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Κωνσταντίνος Δομηνίκ: «Κακό ανήλιο»

Δεύτερο βιβλίο για τον νεότατο πεζογράφο Κωνσταντίνο Δομηνίκ, μια συλλογή διηγημάτων η οποία κινείται στον χώρο του μαγικού ρεαλισμού, δοσμένη με πολύ μεγάλες δόσεις παραμυθιακoύ χαρακτήρα ύφους και...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Κατερίνα Δουκάκη-Κουτσουρίδου: «Στον κόσμο των ονείρων»

Η Κατερίνα Δουκάκη στην πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα καταπιάστηκε με τη συγγραφή μυθιστορήματος, ένα εγχείρημα που συνήθως αποτολμάται αφού κάποιος έχει δοκιμάσει τα φτερά του στη μικρή φόρμα, το...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Ελένη Πριοβόλου: «Βαθύ το σκοτάδι πριν την αυγή»

Η Ελένη Πριοβόλου είναι μια από τις πλέον πολυσύνθετες σύγχρονες συγγραφικές παρουσίες. Ανάμεσα στους τίτλους των βιβλίων της συναντά κανείς από εικονογραφημένες παιδικές ιστορίες έως ιστορικά...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.