fbpx
Amanda Yee: «Friends: Η τηλεοπτική σειρά – Οι αυθεντικές συνταγές»

Amanda Yee: «Friends: Η τηλεοπτική σειρά – Οι αυθεντικές συνταγές»

Μία από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών, «Τα φιλαράκια» των Ντέιβιντ Κρέιν και Μάρτα Κάουφμαν, παιζόταν στο αμερικανικό δίκτυο NBC επί μια δεκαετία, από το 1994 έως το 2004, κι έκτοτε έχει επαναπροβληθεί αμέτρητες φορές και σε πολλές χώρες του κόσμου. Οι πρωταγωνιστές, τρεις νέες και τρεις νέοι, που τους παρακολουθούμε από την ηλικία των 25 έως την ηλικία των 35 ετών περίπου, ζουν στο Μανχάταν: η Ρέιτσελ (Τζένιφερ Άνιστον), η Μόνικα (Κόρτνι Κοξ), η Φίμπι (Λίζα Κούντροου), ο Τζόι (Ματ ΛεΜπλάν), ο Τσάντλερ (Μάθιου Πέρι) και ο Ρος (Ντέιβιντ Σίμερ). Πού οφείλεται η μεγάλη επιτυχία αυτής της σειράς; Στο καλογραμμένο κι έξυπνο σενάριο; Στο ταλέντο των συντελεστών; Στη μεταξύ τους χημεία; Στο ότι δεν υπήρχε πρωταγωνιστής, αλλά ισομοιραζόταν ο χρόνος για τις ιστορίες και τις περιπέτειές τους; Στη σταδιακή εξέλιξη του χαρακτήρα τους και στην ωρίμανση της μεταξύ τους σχέσης, χωρίς να χάνεται το στοιχείο της έκπληξης και της φρεσκάδας; Στην αγάπη και στο νοιάξιμο του ενός για τον άλλο, που ξεχειλίζουν σε κάθε επεισόδιο; Ναι, μάλλον σε καθένα από τα στοιχεία αυτά αλλά, κυρίως, στον συνδυασμό τους.

Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις αποτέλεσε η έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου της σεφ Αμάντα Γι Friends: Η τηλεοπτική σειρά – Οι αυθεντικές συνταγές, από τα Ελληνικά Γράμματα. Πρόκειται για έναν οδηγό μαγειρικής που περιλαμβάνει τις συνταγές για τα φαγητά, τα γλυκά και τα ποτά που παρήλασαν από τους δέκα κύκλους της αγαπημένης τηλεοπτικής σειράς. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι η Μόνικα ήταν σεφ, ο Τζόι λάτρης του φαγητού και η Φίμπι χορτοφάγος, ο οδηγός μαγειρικής που προέκυψε από τη σειρά δεν μπορεί παρά να είναι πλούσιος: 176 σελίδες χωρισμένες σε 10 ενότητες, που περιλαμβάνουν περισσότερες από 100 συνταγές.

Στο σύντομο εισαγωγικό σημείωμά της, η Αμάντα Γι αναφέρει: «…Στις συνταγές της Μόνικα διακρίνουμε τις ικανότητές της ως σεφ, στις συνταγές της Ρέιτσελ εντοπίζουμε πιο ιδιαίτερα συστατικά λόγω της αστικής καταγωγής της και, τέλος, στις συνταγές του Τζόι αναγνωρίζουμε τα φαγητά που αρέσουν σε όλους. Αν και κάθε συνταγή έχει το δικό της ξεχωριστό ύφος, ο στόχος τους είναι κοινός: να μαζευτούν όλοι στο ίδιο τραπέζι και να απολαύσει ο ένας τη συντροφιά του άλλου».

Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει «Τα βασικά από το “Μπλε ντουλάπι”» της Μόνικα, το πάντα γεμάτο με τις κατάλληλες προμήθειες ντουλάπι της, που έσωζε την κατάσταση σε περιπτώσεις απροειδοποίητων επισκέψεων. Ακολουθούν οι ενότητες: «Πρωινό», «Ορεκτικά & σνακ», «Συνοδευτικά», «Σάντουιτς», «Πίτσα και ζυμαρικά», «Κυρίως πιάτα», «Μενού με τα αγαπημένα της παρέας», «Γλυκά & επιδόρπια» και «Ποτά». Οι φωτογραφίες του βιβλίου είναι εξαιρετικές ως προς το στήσιμο, τα χρώματα, τα σερβίτσια και τον τρόπο ένθεσής τους στις σελίδες. Αυτό όμως που κλέβει την παράσταση είναι οι φωτογραφίες των πρωταγωνιστών της σειράς από διάφορα στιγμιότυπα των επεισοδίων, είτε σε σχέση με το φαγητό είτε όχι.

Κατά τη γνώμη μου, αν υπάρχει ένα βιβλίο που μπορεί να μας κάνει να χαμογελάμε ενώ μαγειρεύουμε, είναι αυτό.

Βέβαια, οι φωτογραφίες των πρωταγωνιστών δεν είναι το μόνο στοιχείο της σειράς που πλαισιώνει τις συνταγές: σχεδόν πριν από κάθε συνταγή υπάρχει ένα μικρό εισαγωγικό κείμενο, που μας θυμίζει «τότε που…», φέρνοντας ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μας. «Η κατά λάθος πολύχρωμη κις λορέν της Μόνικα», στη σελίδα 97, προτείνεται από την Αμάντα Γι να γίνει με μοβ πατάτες Περού και όχι, ασφαλώς, με τον τρόπο της Μόνικα: το εισαγωγικό κείμενο μας θυμίζει το επεισόδιο όπου η πάντα επικριτική μητέρα της Μόνικα είχε αναθέσει στην κόρη της να ετοιμάσει ένα γεύμα ως επαγγελματίας σεφ κι εκείνη, πάνω στο μαγείρεμα, χάνει ένα από τα μπλε τεχνητά νύχια της στην κις λορέν. Ή μια άλλη περίφημη μαγειρική γκάφα, από τη Ρέιτσελ αυτή τη φορά, μας έρχεται στον νου με την «Πίτα του βοσκού», στη σελίδα 94, συνταγή που η Ρέιτσελ εκτέλεσε μπερδεύοντας τις σελίδες με ένα παραδοσιακό αγγλικό τράιφλ. Ή το «Σάντουιτς με τον ζουμερό μεσάζοντα» της σελίδας 62, «το μόνο καλό πράγμα που συμβαίνει στη ζωή μου αυτόν τον καιρό», όπως είχε δηλώσει ο Ρος, μας θυμίζει το επεισόδιο όπου ο Ρος όχι μόνο χάνει το σάντουίτς του στη δουλειά, αλλά το βρίσκει και μισοφαγωμένο στα σκουπίδια. Υπέροχες, χαρακτηριστικές ατάκες μάς φέρνουν στον νου σκηνές που μας χάρισαν αβίαστο χαμόγελο, όπως τα «Λαζάνια… αυστηρώς ακατάλληλα για χορτοφάγους» της σελίδας 83: «Το κρέας είναι μόνο σε κάθε τρίτη στρώση, ίσως μπορείς να το βγάλεις», λέει η Μόνικα στη θεία της, που έρχεται για φαγητό χωρίς να την ενημερώσει ότι έχει γίνει χορτοφάγος.

Όσον αφορά τη χορτοφαγία, μάλιστα, θυμάμαι ότι τη δεκαετία του ’90, όταν προβαλλόταν πρώτη φορά η σειρά, δεν είχα στο περιβάλλον μου κανέναν/καμία χορτοφάγο. Η Φίμπι, όμως, που «δεν τρώει τίποτα που κάποτε είχε πρόσωπο» (σελίδα 122), μέσα από την οθόνη δήλωνε αυτή την ηθική της διατροφής που πλέον τίθεται συχνά επί τάπητος. Και η θέση που της κρατούσαν στο τραπέζι, φροντίζοντας να υπάρχει οπωσδήποτε κάτι που θα μπορούσε και αυτή να γευτεί, είναι η θέση που κρατάμε σήμερα για όσους φίλους και όσες φίλες μας δεν τρώνε κρέας ή ψάρι. Εννοείται, βέβαια, ότι λόγω της Φίμπι δε θα μπορούσαν να λείπουν και αρκετές χορτοφαγικές συνταγές από τον παρόντα οδηγό μαγειρικής.

Κατά τη γνώμη μου, αν υπάρχει ένα βιβλίο που μπορεί να μας κάνει να χαμογελάμε ενώ μαγειρεύουμε, είναι αυτό. Η μόνη παγίδα είναι ότι μπορεί να ξεχαστούμε περνώντας από σελίδα σε σελίδα για να διαβάσουμε και την επόμενη am yeeαναφορά σε κάποιο επεισόδιο, να δούμε και τις επόμενες φωτογραφίες συνταγών και ηθοποιών. Αλλά ακόμα κι έτσι, το σίγουρο είναι ότι χωρίς φαγητό δε θα μείνουμε, αφού η σεφ Μόνικα της σειράς και η σεφ Αμάντα του βιβλίου έχουν να μας προτείνουν μπόλικες ιδέες για ωραία σνακ.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι εξίσου προσεγμένη με το εικαστικό μέρος του βιβλίου είναι και η ρέουσα, ολοζώντανη μετάφραση της Γ. Δελιοπούλου-Παπαχριστοφίλου.

 

Friends: Η τηλεοπτική σειρά – Οι αυθεντικές συνταγές
Amanda Yee
μετάφραση: Γ. Δελιοπούλου-Παπαχριστοφίλου
Ελληνικά Γράμματα
176 σελ.
ISBN 978-960-19-0890-8
Τιμή €22,00
001 patakis eshop


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Anne Plantagenet: «Η μοναδική Μαρία Καζαρές»

Υπάρχει η νιότη. Υπάρχει το γήρας. Επέλεξα να γεράσω στο μεσουράνημά μου. Μαρία Καζαρές Βιβλίο-βιογραφία μιας σπουδαίας γυναίκας, που έζησε πλάι αλλά και στη σκιά του Αλμπέρ Καμύ. «Η φωνή της είναι σκοτεινή,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
«Προσωπικό αρχείο αρχηγού ΕΔΕΣ στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα (περιόδου 1942-1944)»

Ο Ναπολέων Ζέρβας (Άρτα, 1891 – Αθήνα, 1957), στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής-αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και πολιτικός, υπήρξε ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα του 20ού...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.