fbpx
«Ο Παμούκ έφυγε…» του Πέτρου Γκάτζια

«Ο Παμούκ έφυγε…» του Πέτρου Γκάτζια

Τον Δεκέμβριο του 2011, μια είδηση για ένα πρόσωπο απασχολούσε τον τουρκικό σκανδαλοθηρικό Τύπο, λες και επρόκειτο για κάποιον ηθοποιό ή τραγουδιστή: η υποτιθέμενη σχέση του νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ με την Καρολίν Φισεκσί. Ένας παπαράτσι τούς φωτογράφισε μαζί και αμέσως οι φήμες για μια αταίριαστη σχέση φούντωσαν.

Η ίδια –η οποία δηλώνει καλλιτέχνιδα και συχνά προκαλεί με τις εικαστικές παρεμβάσεις και τους πίνακές της, καθώς χρησιμοποιεί πολύ γυμνό σε μια ισλαμική χώρα– φρόντισε να συντηρήσει τα δημοσιεύματα. Εμφανίστηκε μάλιστα τότε, ακόμη και σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή με ανάλογη θεματολογία, ισχυριζόμενη αφοπλιστικά: «Δεν θέλω να το κρύψω πια. Το είχαμε μυστικό στη διάρκεια της σχέσης μας, καθώς έπρεπε να σεβαστώ την προσωπική ζωή του Παμούκ. Αλλά όταν όλα αποκαλύφθηκαν, ο κόσμος άρχισε να λέει διάφορα και μίλησα για να ξεκαθαρίσω την κατάσταση… Συναντηθήκαμε στα εγκαίνια μιας έκθεσης, στις 16 Απριλίου 2009, στην Κωνσταντινούπολη. Είχα γράψει ένα άρθρο που ήθελα να του το στείλω. Μου έδωσε την ηλεκτρονική του διεύθυνση κι έπειτα απ’ αυτό ήρθαμε πιο κοντά… Ήμασταν συχνά μαζί τα τελευταία δυόμισι χρόνια».

Ο Παμούκ αντέδρασε έντονα, μέσω του δικηγόρου του. Αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ερωτική σχέση μαζί της, της απαγόρευσε να κάνει άλλες δηλώσεις, την κατηγόρησε ότι προσπαθεί να εξαπατήσει τον κόσμο, αλλά και για παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής.

Η Καρολίν όμως συνέχισε. Αρχικά δήλωσε πως η ανακοίνωση του Ορχάν την προσέβαλε: «Έχουμε ανταλλάξει πολλά μέιλ, αλλά δεν θέλω να τα αποκαλύψω. Κάποιοι λένε πως είμαι ψεύτρα, σχιζοφρενής. Έπαθα σοκ όταν έλαβα την επίσημη ανακοίνωση. Επίσης, έβαλα τα γέλια. Κάποιος που θα δει τα μηνύματά μας, μπορεί να καταλάβει και τη μεταξύ μας σχέση. Δεν μου είπε ο ίδιος προσωπικά να μη μιλήσω. Αντιθέτως, έλαβα την ανακοίνωση. Για μένα, ένας άνδρας θα πρέπει να μιλάει σε μια γυναίκα κοιτάζοντάς τη στα μάτια… Εκείνος δηλώνει πως δεν υπήρξε ερωτική σχέση, αλλά εγώ λέω πως υπήρξε. Εάν μου είχε πει να μη μιλήσω, δεν θα μιλούσα».

Τον Ιανουάριο του 2012, έδωσε και πάλι μια συνέντευξη. Τίτλος της: «Ο Παμούκ έφυγε…» Ισχυρίστηκε πως η σχέση της με τον συγγραφέα περνούσε μια τραυματική περίοδο: «Δεν φοβάμαι να χάσω τον Ορχάν… Θα προσπαθήσω να μην έχω τον Ορχάν. Να τον αφήσω ελεύθερο». Και τον άφησε, για περίπου δέκα χρόνια, αλλά η εμμονή της με το πρόσωπό του τελικά υπερίσχυσε.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε συνέντευξή της σε γνωστή ραδιοφωνική εκπομπή, όταν ο παραγωγός τη ρώτησε για την παλιά ιστορία με τον Παμούκ, εκείνη ξεσπάθωσε: «Διασκέδαζε μαζί μου στον 4ο όροφο, ενώ έμενε με την άλλη στον 7ο». Η άλλη γυναίκα στην οποία αναφερόταν ήταν η Ινδή συγγραφέας Κίραν Ντεσάι, για την οποία η ίδια είχε διαδώσει πως είχε παράλληλη σχέση με τον Παμούκ, κάτι που ο συγγραφέας είχε διαψεύσει. Και συνέχισε κατηγορώντας τον ότι σιωπά μπροστά στις σοβαρές εξελίξεις που συμβαίνουν στην Τουρκία: «Ένας άνδρας που δεν μιλά για τη χώρα του σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, δεν θα μπορούσε ούτε εμένα να αποδεχτεί. Τι να πω, φαίνεται πως έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα», κατέληξε, λες και τον είχε απορρίψει η ίδια.


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
STORYTELLER
«Ο “Υπέροχος Γκάτσμπι” ήταν… τζίφος;» του Πέτρου Γκάτζια

Προσπάθησα να γράψω για τον Τζέι Γκάτσμπι λες και ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Τον φαντάστηκα να κοιτάζει με βλέμμα θολό τη θάλασσα, όπως στη σκηνή από την ταινία με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Να σκέφτεται όλα αυτά...

STORYTELLER
«Τομ Σόγιερ vs Εμπενίζερ Σκρουτζ (Μαρκ Τουέιν, Τσαρλς Ντίκενς)» του Πέτρου Γκάτζια

Είναι αδύνατος. Η περιγραφή του νεαρού δημοσιογράφου τον χαρακτηρίζει ηλικιωμένο, αν και δεν είναι πάνω από 55 ετών. Καλοντυμένος, με γκρίζα γενειάδα και φαλακρός. Ευκίνητος. Όλοι τον κοιτάζουν όταν...

STORYTELLER
«“Ίσως οι μύθοι για μένα να είναι πιο ενδιαφέροντες από τη ζωή μου…” (Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες)» του Πέτρου Γκάτζια

Ένας ξυπόλυτος πιτσιρικάς τρέχει στους χωματόδρομους της Αρακατάκα, στην Κολομβία, στα χρόνια λίγο προτού ξεσπάσει ο δεύτερος μεγάλος πόλεμος. Τρέχει γιατί έμαθε ότι στα μέρη του έφτασαν οι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.