fbpx
«Η Άβα, η Σούζαν και ο “Πάπα”… (Χέμινγουεϊ, Γκάρντνερ, Χέιγουορντ)» του Πέτρου Γκάτζια

«Η Άβα, η Σούζαν και ο “Πάπα”… (Χέμινγουεϊ, Γκάρντνερ, Χέιγουορντ)» του Πέτρου Γκάτζια

Μοιάζει με διήγημα, αλλά δεν είναι. Μία από τις πιο ερωτικές σταρ του Χόλιγουντ τη δεκαετία του ’50, η Άβα Γκάρντνερ, κολυμπούσε γυμνή στην πισίνα του σπιτιού του μεγάλου συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ, στην Αβάνα, και εκείνος αναφώνησε απευθυνόμενος στο προσωπικό του: «Μην τολμήσει κανείς να αδειάσει το νερό!»

Η σχέση τους ωστόσο, αν και παράξενα στενή, χαρακτηριζόταν ως φιλική. Με τον «Πάπα» να διηγείται σε φίλους ότι κάποτε είχαν καπνίσει μαζί ένα πανάκριβο πούρο και λίγο μετά εκείνος της έστειλε μέσα σε φάκελο το χάρτινο δαχτυλίδι του, σε ανάμνηση της βραδιάς.

Είναι αλήθεια πως η Άβα υπήρξε φανατική θαυμάστριά του, πολύ προτού τον γνωρίσει από κοντά – ο Θάνατος το απομεσήμερο, μάλιστα, ήταν το αγαπημένο της βιβλίο. Όπως επίσης είναι αλήθεια πως υπήρξε μια από τις ιδανικότερες ερμηνεύτριες των γυναικείων χαρακτήρων του, όταν τα έργα του μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο.

Μία από τις ταινίες που άφησαν εποχή ήταν τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο, με τον Γκρέγκορι Πεκ στον ρόλο του συγγραφέα. Η Γκάρντνερ υποδύεται τον μεγάλο του έρωτα, ενώ στον ρόλο της πιστής συζύγου, μια άλλη σταρ του Χόλιγουντ που έχει αφήσει εποχή: η Σούζαν Χέιγουορντ. Ωστόσο, φαίνεται πως ο «Πάπα» δεν είχε μάτια παρά μόνο για την Άβα. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για συνάντησή του με την εκρηκτική ηθοποιό.

Όπως συνήθιζε να αφηγείται ένας στενός φίλος του συγγραφέα, ο «Πάπα» έλεγε πως η Άβα ήταν η μοναδική γυναίκα που ήταν ικανή ακόμη και να τον νικήσει στο ποτό. Θα μπορούσε, έλεγε, να ξεφαντώνει όλο το βράδυ στα μπαρ, να πηγαίνει κατευθείαν στο στούντιο για τα γυρίσματα και να δείχνει όμορφη. Και όλο αυτό να το επαναλαμβάνει και την επόμενη ημέρα.

Είχε άλλωστε δύο πρόσωπα, όπως τόνιζε ο ίδιος: Ήταν γλυκιά και ελκυστική, αλλά και σωστός διάβολος με σκληρή γλώσσα, αν κάποιος τολμούσε να την ειρωνευτεί, να την προκαλέσει ή να την προσβάλει.

Ο «Πάπα» είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις δύο αυτές πτυχές της προσωπικότητάς της, όταν την πρωτογνώρισε. Βρισκόντουσαν στην Ισπανία και εκείνη είχε δεσμό με έναν διάσημο ταυρομάχο της εποχής και φίλο του συγγραφέα. Εκείνος τον προσκάλεσε στο δωμάτιο του νοσοκομείου, όπου η Άβα νοσηλευόταν ύστερα από αφαίρεση πέτρας στους νεφρούς. Ήθελε να της φτιάξει το κέφι, φέρνοντας μαζί τον αγαπημένο της συγγραφέα.

Όταν όμως μπήκαν στο δωμάτιο, η ηθοποιός μιλούσε στο τηλέφωνο και τσακωνόταν άγρια με τους παραγωγούς των στούντιο της MGM για μια ταινία που ήθελε να αποφύγει. Η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιούσε, αιφνιδίασε αλλά και εντυπωσίασε τον Χέμινγουεϊ, με τις Ισπανίδες καλόγριες σε ρόλο νοσοκόμας να βρίσκονται ακριβώς δίπλα.

Όταν τον είδε η Άβα Γκάρντνερ έκλεισε το τηλέφωνο, άλλαξε ύφος και με μια λάγνα φωνή τού είπε: «Πάπα, με εκπλήσσει που ήρθες να με δεις. Είμαι, να ξέρεις, ένα απλό κορίτσι από την επαρχία. Έλα, κάτσε εδώ, στην άκρη του κρεβατιού». Και ο συγγραφέας σχολίασε χαμογελώντας: «Κορίτσι μου, ελπίζω οι καλόγριες να μην καταλαβαίνουν αγγλικά». Και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία τους…


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
STORYTELLER
«Ο “Υπέροχος Γκάτσμπι” ήταν… τζίφος;» του Πέτρου Γκάτζια

Προσπάθησα να γράψω για τον Τζέι Γκάτσμπι λες και ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Τον φαντάστηκα να κοιτάζει με βλέμμα θολό τη θάλασσα, όπως στη σκηνή από την ταινία με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Να σκέφτεται όλα αυτά...

STORYTELLER
«Τομ Σόγιερ vs Εμπενίζερ Σκρουτζ (Μαρκ Τουέιν, Τσαρλς Ντίκενς)» του Πέτρου Γκάτζια

Είναι αδύνατος. Η περιγραφή του νεαρού δημοσιογράφου τον χαρακτηρίζει ηλικιωμένο, αν και δεν είναι πάνω από 55 ετών. Καλοντυμένος, με γκρίζα γενειάδα και φαλακρός. Ευκίνητος. Όλοι τον κοιτάζουν όταν...

STORYTELLER
«“Ίσως οι μύθοι για μένα να είναι πιο ενδιαφέροντες από τη ζωή μου…” (Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες)» του Πέτρου Γκάτζια

Ένας ξυπόλυτος πιτσιρικάς τρέχει στους χωματόδρομους της Αρακατάκα, στην Κολομβία, στα χρόνια λίγο προτού ξεσπάσει ο δεύτερος μεγάλος πόλεμος. Τρέχει γιατί έμαθε ότι στα μέρη του έφτασαν οι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.