fbpx
«Φορούσε ρούχα από το Παρίσι και παπούτσια από την Ιταλία… (Γκλόρια Σουάνσον)» του Πέτρου Γκάτζια

«Φορούσε ρούχα από το Παρίσι και παπούτσια από την Ιταλία… (Γκλόρια Σουάνσον)» του Πέτρου Γκάτζια

«Ο Τένεσι Ουίλιαμς υπήρξε ένας χαρισματικός ομιλητής με θαυμάσια προφορά και είχαμε πολλά κοινά μεταξύ μας». Η Γκλόρια Σουάνσον, η σταρ του βωβού κινηματογράφου και υπέροχη ηρωίδα στη Λεωφόρο της Δύσης, δεν χαριζόταν όταν αποφάσιζε να μιλήσει. Είναι αλήθεια πως γνώριζε πολύ καλά τον Τένεσι Ουίλιαμς, όπως και τον Τζόζεφ Κένεντι –πατέρα του δολοφονηθέντος προέδρου–, με τον οποίον υπήρξαν εραστές και παραλίγο να γυρίσουν μαζί και μια ταινία. Πολλά χρόνια αργότερα, κάποια καρέ από τα γυρίσματα θα διαρρεύσουν στον Τύπο και οι κριτικοί –στην υπερβολή τους– θα κάνουν λόγο για αριστούργημα.

Στην πραγματικότητα, η Γκλόρια Σουάνσον ήταν μια συναρπαστική γυναίκα, με ταλέντα που ξεπερνούσαν τα στενά όρια της υποκριτικής και μια περιέργεια που σάρωνε τα πάντα.
Μάλιστα, στην εκπνοή πια της καριέρας της ανακάλυψε πόσο χαρισματική ήταν και στη γλυπτική και, λίγο προτού πεθάνει, στη δεκαετία του ’80, κερδίζει ξανά τις εντυπώσεις με τη δημοσίευση της αυτοβιογραφίας της. «Ένα καλογραμμένο βιβλίο, στα όρια της λογοτεχνίας», έγραψαν τότε οι κριτικοί περιμένοντας τη συνέχεια, η οποία βέβαια δεν ήρθε ποτέ.

Μέσα σε περισσότερες από 500 σελίδες καταφέρνει να σε πείσει ότι η παρουσία της στον κόσμο του θεάματος ήταν αναπόφευκτη, μετατρέποντας ουσιαστικά τη ζωή της σε μύθο. Σ’ αυτό το βιβλίο αναφέρεται και σε μια σημαντική δεξίωση που είχε κάνει για εκείνην ο Μάγιερ, ο θρυλικός ιδιοκτήτης των κινηματογραφικών στούντιο. Η Σουάνσον είχε μόλις περάσει τότε τα πενήντα και ζούσε ακόμη τον θρίαμβο από τη Λεωφόρο της Δύσης. Όμως, οι προτάσεις λιγόστευαν και μια τέτοια κίνηση αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία.

Την ίδια εκείνη βραδιά, ο Μάγιερ πρόβαλε την ταινία στους καλεσμένους του και, σύμφωνα με την ντίβα, όλοι σηκώθηκαν και τη χειροκροτούσαν, ενώ μια άλλη διάσημη πρωταγωνίστρια, η Μπάρμπαρα Στάνγουικ, γονάτισε και φίλησε το στρίφωμα από το φόρεμά της. Δεν είναι σίγουρο αν πράγματι συνέβη κάτι τέτοιο. Το μόνο σίγουρο είναι το πάθος αυτής της διήγησης και το πώς η Σουάνσον έβλεπε τα πράγματα αλλιώς – από την πλευρά της συγγραφέα.

Άλλωστε, η πρώτη που της καλλιέργησε τη φαντασία ήταν η μητέρα της. Την έντυνε από μικρή με ωραία ρούχα κι έβλεπε πόσο όμορφο και ταλαντούχο κορίτσι ήταν. Ανησυχούσε ωστόσο για τα αυτιά της – θεωρούσε ότι «πετούσαν» και τα έκρυβε έξυπνα με καπέλα και σκουφιά. Είναι αυτή, η ίδια μητέρα, που της άνοιξε τα μάτια, όπως παραδεχόταν συχνά η Σουάνσον: «Μου έλεγε πως μπορείς να κοιτάζεις κάθε μέρα έξω από το ίδιο παράθυρο, αλλά ποτέ δεν θα βλέπεις την ίδια θέα…»

 


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
STORYTELLER
«Ο “Υπέροχος Γκάτσμπι” ήταν… τζίφος;» του Πέτρου Γκάτζια

Προσπάθησα να γράψω για τον Τζέι Γκάτσμπι λες και ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Τον φαντάστηκα να κοιτάζει με βλέμμα θολό τη θάλασσα, όπως στη σκηνή από την ταινία με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Να σκέφτεται όλα αυτά...

STORYTELLER
«Τομ Σόγιερ vs Εμπενίζερ Σκρουτζ (Μαρκ Τουέιν, Τσαρλς Ντίκενς)» του Πέτρου Γκάτζια

Είναι αδύνατος. Η περιγραφή του νεαρού δημοσιογράφου τον χαρακτηρίζει ηλικιωμένο, αν και δεν είναι πάνω από 55 ετών. Καλοντυμένος, με γκρίζα γενειάδα και φαλακρός. Ευκίνητος. Όλοι τον κοιτάζουν όταν...

STORYTELLER
«“Ίσως οι μύθοι για μένα να είναι πιο ενδιαφέροντες από τη ζωή μου…” (Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες)» του Πέτρου Γκάτζια

Ένας ξυπόλυτος πιτσιρικάς τρέχει στους χωματόδρομους της Αρακατάκα, στην Κολομβία, στα χρόνια λίγο προτού ξεσπάσει ο δεύτερος μεγάλος πόλεμος. Τρέχει γιατί έμαθε ότι στα μέρη του έφτασαν οι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.