fbpx
«Όταν ο δρ Τζέκιλ συνάντησε τον κ. Χάιντ (Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον)» του Πέτρου Γκάτζια

«Όταν ο δρ Τζέκιλ συνάντησε τον κ. Χάιντ (Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον)» του Πέτρου Γκάτζια

Τα ξημερώματα της 16ης Νοεμβρίου 1940, μια μεγάλη γερμανική αεροπορική επιδρομή καταστρέφει μέρος του Bournemouth, στην Αγγλία, σκοτώνοντας 53 ανθρώπους και ισοπεδώνοντας τουλάχιστον 2.000 κατοικίες σε τρία σημεία της πόλης. Ένα από τα σπίτια που χάθηκε ήταν και το Skerryvore. Από το 1885 έως το 1887 ανήκε στον συγγραφέα Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, ο οποίος είχε αναζητήσει καταφύγιο στη βικτοριανή παραθαλάσσια πόλη για την αποκατάσταση της υγείας του. Το ονόμασε έτσι από τον φάρο που είχε χτίσει στη Σκοτία ο θείος του γύρω στο 1840. Εκεί έγραψε την Παράξενη υπόθεση του δρα Τζέκιλ και του κ. Χάιντ και άρχισε τη συγγραφή της Νήσου των Θησαυρών. Στην περιοχή όπου υπήρχε κάποτε το σπίτι αυτό, υπάρχει σήμερα μια αναμνηστική επιγραφή.

Το 1886, ωστόσο, η οικία έζησε έναν μεγάλο καβγά μεταξύ του Στίβενσον και της συζύγου του. Η οικογένεια ήταν πνιγμένη στα χρέη, η Φάνι πίεζε τον σύζυγό της να γράψει κάτι εμπορικό για να σωθούν και εκείνος αναλωνόταν σε μια ιστορία μυστηρίου. Όταν λοιπόν η Φάνι διάβασε τα πρώτα αποσπάσματα από τον Τζέκιλ και Χάιντ, έφριξε και σε μια έκρηξη οργής πέταξε τα χειρόγραφα στη φωτιά που σιγόκαιγε στο τζάκι. Μάταια ο Στίβενσον προσπάθησε να τα σώσει.

Οι επόμενες τρεις ημέρες ήταν σκέτος εφιάλτης. Μέσα στο γραφείο αλλά και στην κρεβατοκάμαρα υπήρχαν κομμάτια από την πρώτη εκδοχή του βιβλίου και ο συγγραφέας πάλευε να τα ενώσει. Κάθε ημέρα έγραφε 10.000 λέξεις για να καταφέρει να τελειώσει το βιβλίο και να το παραδώσει εγκαίρως στον εκδότη του, όταν ο Στίβεν Κινγκ δηλώνει πως δεν μπορεί να γράψει περισσότερες από 1.000 λέξεις την ημέρα.

Το βιβλίο τυπώθηκε, κυκλοφόρησε και έγινε αμέσως μπεστ σέλερ, αν και δεν έλειψαν οι έντονες αντιδράσεις, κυρίως από θρησκευτικές οργανώσεις. Ο Στίβενσον κατάφερε ωστόσο να το στείλει και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η οικογένεια αποπλήρωσε τα χρέη της και η Φάνι αναγκάστηκε να παραδεχτεί το λάθος της, αν και ποτέ δεν εξήγησε τι ήταν αυτό που την ενόχλησε περισσότερο, αφήνοντας στους ερευνητές το πεδίο ελεύθερο για πολλές υποθέσεις.

Η ίδια θα περιγράψει αργότερα σε έναν κοινό τους φίλο, τον ποιητή W.E. Henley –ο οποίος, επειδή είχε ένα πόδι, αποτέλεσε την έμπνευση για τον πειρατή Λονγκ Τζον Σίλβερ, στη Νήσο των Θησαυρών–, ότι ο Στίβενσον είχε δει σε όνειρο αρχικά την ιστορία του. Ξύπνησε ένα βράδυ κάθιδρος, από την κοκαΐνη που έπαιρνε για θεραπευτικούς σκοπούς, και ουρλιάζοντας, κι η Φάνι τον ρωτά εκνευρισμένη: «Μα γιατί με ξυπνάς;», για να πάρει την αφοπλιστική απάντηση: «Μόλις ονειρεύτηκα μια παράξενη ιστορία...» Το ίδιο βράδυ, άρχισε να γράφει μέχρι που ξημέρωσε. Μέχρι που ο δρ Τζέκιλ συνάντησε τον κ. Χάιντ.


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
STORYTELLER
«Ο “Υπέροχος Γκάτσμπι” ήταν… τζίφος;» του Πέτρου Γκάτζια

Προσπάθησα να γράψω για τον Τζέι Γκάτσμπι λες και ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Τον φαντάστηκα να κοιτάζει με βλέμμα θολό τη θάλασσα, όπως στη σκηνή από την ταινία με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Να σκέφτεται όλα αυτά...

STORYTELLER
«Τομ Σόγιερ vs Εμπενίζερ Σκρουτζ (Μαρκ Τουέιν, Τσαρλς Ντίκενς)» του Πέτρου Γκάτζια

Είναι αδύνατος. Η περιγραφή του νεαρού δημοσιογράφου τον χαρακτηρίζει ηλικιωμένο, αν και δεν είναι πάνω από 55 ετών. Καλοντυμένος, με γκρίζα γενειάδα και φαλακρός. Ευκίνητος. Όλοι τον κοιτάζουν όταν...

STORYTELLER
«“Ίσως οι μύθοι για μένα να είναι πιο ενδιαφέροντες από τη ζωή μου…” (Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες)» του Πέτρου Γκάτζια

Ένας ξυπόλυτος πιτσιρικάς τρέχει στους χωματόδρομους της Αρακατάκα, στην Κολομβία, στα χρόνια λίγο προτού ξεσπάσει ο δεύτερος μεγάλος πόλεμος. Τρέχει γιατί έμαθε ότι στα μέρη του έφτασαν οι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.