fbpx
«Στα σύννεφα με παντελόνια (Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι)» του Πέτρου Γκάτζια

«Στα σύννεφα με παντελόνια (Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι)» του Πέτρου Γκάτζια

«Καθόμουν μαζί με τον Γκόρκι και τον Φινλανδό ζωγράφο Άξελ Γκάλεν, όταν ο Μαγιακόφσκι άρχισε την “παράστασή” του, ερχόμενος ξαφνικά προς το μέρος μας, τραβώντας μια καρέκλα ανάμεσά μας και αρχίζοντας να τρώει από τα πιάτα μας και να πίνει από τα ποτήρια μας. Ο Γκάλεν τον κοιτούσε άναυδος, όπως ίσως θα κοιτούσε εάν ένα άλογο είχε εισβάλει στον χώρο της δεξίωσης...»

Ο Ρώσος νομπελίστας ποιητής Ιβάν Μπούνιν περιγράφει ένα επεισόδιο, πριν από πολλά χρόνια, σε μια έκθεση ζωγραφικής, όπου οι καλεσμένοι ήταν κυρίως συγγραφείς, υπουργοί, αλλά και ένας ανώτατος ξένος διπλωμάτης. Ανάμεσά τους βέβαια και ο «καταραμένος» ποιητής Μαγιακόφσκι, ο οποίος γνώριζε πολύ καλά πώς να γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, συχνά προκαλώντας, φαινομενικά χωρίς λόγο.

Ο Μπούνιν συνεχίζει: «Εκείνη τη στιγμή, ο Μιλιουκόφ, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών, σήκωσε το ποτήρι του για να κάνει μια πρόποση, αλλά ο Μαγιακόφσκι κύλησε προς το μέρος του, στο κέντρο του τραπεζιού, πήδηξε πάνω σε μια καρέκλα και άρχισε να φωνάζει δυνατά κάτι που κανείς δεν καταλάβαινε, αφήνοντας τον Μιλιουκόφ με ανοιχτό το στόμα. Γρήγορα όμως εκείνος ανέκαμψε και προσπάθησε να ξεκινήσει ξανά τον λόγο του, αλλά και πάλι ο Μαγιακόφσκι άρχισε να φωνάζει δυνατότερα από πριν και ο Μιλιουκόφ παραιτήθηκε από την προσπάθεια, σήκωσε τους ώμους του και κάθισε.

»Τότε, σηκώθηκε ο Γάλλος πρέσβης. Πίστευε προφανώς πως αυτός ο Ρώσος αλήτης δεν θα τον εμπόδιζε. Μάταια, όμως! Η φωνή του πνίγηκε από τα ουρλιαχτά του Μαγιακόφσκι. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ακολούθησε ένα άγριο όσο και παράλογο πανδαιμόνιο, όταν άρχισαν να ουρλιάζουν και οι οπαδοί του Μαγιακόφσκι, χτυπώντας με δύναμη τα πόδια τους στο πάτωμα και τις γροθιές τους στο τραπέζι. Αλλά ξαφνικά όλο αυτό σταμάτησε όταν ένας από τους Φινλανδούς, πίτα στο μεθύσι και χλωμός σαν νεκρός, εκνευρισμένος απ’ όλη αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά, άρχισε να φωνάζει με όλη του τη δύναμη τη μόνη ρωσική λέξη που γνώριζε: “Αρκετά! Αρκετά! Αρκετά!”»

Είναι αλήθεια πως ο εγωκεντρικός ποιητής Μαγιακόφσκι αποτελούσε απειλή στα μάτια όλων εκείνων που προστάτευαν και ακολουθούσαν την παραδοσιακή ρωσική ποίηση. Το παραπάνω περιστατικό φανερώνει τον τρόπο που εκείνος ήθελε να δείξει την αντίθεσή του. Με θόρυβο και ένταση. Μια επανάσταση των λέξεων, με όπλο ένα μικρό ταχύδραμα. Ο ίδιος άλλωστε είχε πει με έναν στίχο του, χρόνια πριν, το 1916: «Στον αγαπημένο του εαυτό, ο συγγραφέας αφιερώνει αυτές τις γραμμές».

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια – αν αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι: Μετά την αυτοκτονία του Μαγιακόφσκι, οι επιστήμονες της εποχής ζήτησαν να μελετήσουν τον εγκέφαλό του, για να ανακαλύψουν ότι ζύγιζε 1.700 γραμμάρια, ενώ ένας μέσος εγκέφαλος ζυγίζει μόλις 1.400 γραμμάρια.


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
STORYTELLER
«Ο “Υπέροχος Γκάτσμπι” ήταν… τζίφος;» του Πέτρου Γκάτζια

Προσπάθησα να γράψω για τον Τζέι Γκάτσμπι λες και ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Τον φαντάστηκα να κοιτάζει με βλέμμα θολό τη θάλασσα, όπως στη σκηνή από την ταινία με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Να σκέφτεται όλα αυτά...

STORYTELLER
«Τομ Σόγιερ vs Εμπενίζερ Σκρουτζ (Μαρκ Τουέιν, Τσαρλς Ντίκενς)» του Πέτρου Γκάτζια

Είναι αδύνατος. Η περιγραφή του νεαρού δημοσιογράφου τον χαρακτηρίζει ηλικιωμένο, αν και δεν είναι πάνω από 55 ετών. Καλοντυμένος, με γκρίζα γενειάδα και φαλακρός. Ευκίνητος. Όλοι τον κοιτάζουν όταν...

STORYTELLER
«“Ίσως οι μύθοι για μένα να είναι πιο ενδιαφέροντες από τη ζωή μου…” (Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες)» του Πέτρου Γκάτζια

Ένας ξυπόλυτος πιτσιρικάς τρέχει στους χωματόδρομους της Αρακατάκα, στην Κολομβία, στα χρόνια λίγο προτού ξεσπάσει ο δεύτερος μεγάλος πόλεμος. Τρέχει γιατί έμαθε ότι στα μέρη του έφτασαν οι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.