fbpx
«Οι Εκδόσεις Φίλντισι προτείνουν 5+1 νέα βιβλία που δεν πρέπει να χάσετε» της Σύσσης Καπλάνη

«Οι Εκδόσεις Φίλντισι προτείνουν 5+1 νέα βιβλία που δεν πρέπει να χάσετε» της Σύσσης Καπλάνη

Διατηρούμε την πεποίθηση πως τα βιβλία δεν παλιώνουν και δεν γίνονται ντεμοντέ. Πόσο μάλλον αυτή τη χρονιά, που οι δύσκολες συνθήκες δεν επέτρεψαν στις εκδόσεις να ακολουθήσουν τη συνηθισμένη πορεία προς το κοινό τους.

Οι προτάσεις μας είναι τίτλοι που κυκλοφόρησαν από αυτή την άνοιξη, δηλαδή μ.l. (μετά lockdown), και ακόμη δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστούν, οπότε να κριθούν-διακριθούν-κατακριθούν, μέχρι αυτόν τον ψυχρό εμβολιασμένο και ανεμβολίαστο χειμώνα, που ελπίζουμε να διανύσουμε με υγεία.

1 lasithiΛασίθι, τόπος Μέγας της Χαρούλας Βερίγου – Δοκίμιο

«Φωτογραφίζοντας την παιδική μου ηλικία και το άμεσο περιβάλλον τής τότε καθημερινότητάς μου, αισθάνθηκα ότι είχα μια αξόφλητη επιταγή, ένα χρέος: ν’ αναστήσω ό,τι κινδύνευε να χαθεί, να του δώσω πνοή», γράφει στον πρόλογο του βιβλίου της, αφιερωμένο στην ιδιαίτερη πατρίδα της, η Χαρούλα Βερίγου (ή Ζωή Δικταίου, όπως υπογράφει το ποιητικό της έργο).

Μια ενδελεχής αναδρομή σε βιβλιογραφικές αναφορές για τον τόπο καταγωγής της, το Οροπέδιο Λασιθίου, ποιήματα και τραγούδια αλλά και ιστορίες, που διέσωσε η παράδοση, μαζί με αναμνήσεις, που δεν ξεθώριασε ο χρόνος, καλά φυλαγμένες, μαζί με δυο ξυλαράκια κανέλας.

«Το δικό μου Λασίθι είναι το τελευταίο ζωντανό τοπίο που κρατά την ομορφιά και την αξία του καλού παραμυθιού. Στο Λασίθι κανένα δάκρυ δεν πάει χαμένο. Γίνεται άστρο και νερό
και σώζει την ψυχή μας», καταλήγει η συγγραφέας.

Το βιβλίο επιμελήθηκε η ερμηνεύτρια Γεωργία Βεληβασάκη. Πίνακες του ζωγράφου Ρουσσέτου Παναγιωτάκη κοσμούν την έκδοση.

 

2 theatro gia paidiaΘέατρο για παιδιά και… έξυπνους μεγάλους του Γιάννη Καλατζόπουλου – Θέατρο για παιδιά

Όταν κάνεις θέατρο για παιδιά, που το παρακολουθούν με ενδιαφέρον και οι μεγάλοι, έχεις πετύχει τη σωστή συνταγή, λένε.

Ο Γιάννης Καλατζόπουλος έχει διασκευάσει πάμπολλα κλασικά έργα για παιδιά, τα οποία έχουν ανέβει και ξανανέβει σε θεατρικές σκηνές, κρατικές και μη, με επιτυχία. Σε τέσσερις τόμους θα κυκλοφορήσουν όλες οι διασκευές θεατρικών έργων του για παιδικό θέατρο και ήδη κυκλοφορεί ο πρώτος, με τα έργα: Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας (Σαίξπηρ), Ρωμαίος & Ιουλιέτα, σαν το σκύλο με τη γάτα (Σαίξπηρ), Δον Κιχώτης (Θερβάντες), Που να σκάσεις, Κριστομπίτα, δε θα πάρεις τη Ροζίτα! (Λόρκα).

«Διατηρώ την πεποίθηση ότι μέσα από μεγάλα έργα, τα μικρά παιδιά μπορούν να γνωρίσουν καλύτερα και ν’ αγαπήσουν το Θέατρο», έχει πει ο Γιάννης Καλατζόπουλος.

 

3 remvazontasΡεμβάζοντας μέσα στο χρόνο της Μαίρης Ζαχαράκη, του Ηλία Παπακωνσταντίνου, με σχέδια του Mattia Manco

Ένα βιβλίο-στοίχημα, που ελπίζουμε να κερδηθεί, διότι όλοι οι εμπλεκόμενοι αγαπάμε τα βιβλία αλλά και το ραδιόφωνο. «Μπορεί μια ραδιοφωνική εκπομπή να γίνει βιβλίο;» Η Μαίρη Ζαχαράκη, ραδιοφωνική παραγωγός στο Ράδιο Αίγιο, έχει βάλει τα ποιητικά κείμενα και τα τραγούδια (υπάρχουν στην έκδοση σε QR code μορφή), ο ποιητής Ηλίας Παπακωνσταντίνου πάνω στα ίδια θέματα έγραψε ποιήματα, τα οποία εικονογράφησε ο μουσικός, από την Κάτω Ιταλία, και εικαστικός Mattia Manco.

Καλή ανάγνωση-ακρόαση!

 

4 gefyra tou kosmouΗ γέφυρα του κόσμου του Γιάννη Βακιρτζή – Εικονογραφημένη νουάρ νουβέλα

Ο γνωστός εικαστικός Γιάννης Βακιρτζής φλερτάρει με τον χώρο του βιβλίου, που δεν του είναι κι άγνωστος, αν θυμηθούμε πως μια υποτροφία του, στα πρώτα του βήματα, αφορούσε στην τέχνη του βιβλίου.

Κυκλοφορεί η εικονογραφημένη νουάρ νουβέλα του Η γέφυρα του κόσμου, με 40 πρωτότυπα σχέδια, τα οποία υπηρετούν μια σκοτεινή υπόθεση ενδιαφέρουσας πλοκής, που διαδραματίζεται σε μια παραθαλάσσια ελληνική, επαρχιακή πόλη.

Πινελιές εικαστικής οπτικής και λογοτεχνικής διάθεσης προσθέτουν στο τελικό αποτέλεσμα.

 

5 otan dakryzei o lykosΌταν δακρύζει ο λύκος του Πρόδρομου Κοσμίδη – Μυθιστόρημα

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Αγία Πετρούπολη υπό στενή γερμανική πολιορκία. Ο Ρώσος υπολοχαγός Σεργκέι Παυλώφ μάχεται ηρωικά και αντιστέκεται, όμως σε έναν βομβαρδισμό σκοτώνεται η γυναίκα του και χάνεται ο μικρούλης γιος του. Το μίσος και η αγανάκτηση για τους κατακτητές αλλάζουν την ψυχολογία του και πλέον συμπεριφέρεται ως άγριος λύκος. Τα πρωτόγονα ένστικτα τον οδηγούν σε απρόβλεπτες δραματικές καταστάσεις, από θύμα γίνεται θύτης και η μοίρα τον καλεί σε πράξεις ενάντια στη συνείδησή του.

«Δεν θα σε ξαναφωνάξω», του είπα, όταν κάρφωσα το σταυρό στο λασπωμένο προσκέφαλο της Σοφίας. «Φεύγω. Μείνε εσύ με τους ανθρώπους. Εγώ θα πάω με τ’ αγρίμια».

Ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο, γλαφυρό ανάγνωσμα με συνεχείς ανατροπές.

 

6 me mpotiniaΜε μποτίνια, με γοβάκια και σπορτέξ: Δέκα γυναίκες διατρέχουν δέκα δεκαετίες του 20ού αιώνα της Νέλλας Συναδινού – Νουβέλες

Δέκα νουβέλες με δέκα διαφορετικές ηρωίδες, ανά δεκαετία του 20ού αιώνα. Οι ιστορίες τους, με φόντο το πανόραμα του αιώνα, τοποθετούνται στο περιβαλλοντικό και ιστορικό τους πλαίσιο. Οι ηρωίδες, ενταγμένες στην εποχή τους, καθεμιά με τη φυσιογνωμία και ιστορία της, συναπαρτίζουν μια συνέχεια.

Προηγήθηκε έρευνα ετών από τη Νέλλα Συναδινού κι ακολούθησε η συγγραφή του βιβλίου, που αισίως έφτασε τις 660 σελίδες.

 

Η Σύσση Καπλάνη είναι υπεύθυνη των Εκδόσεων Φίλντισι.

 

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.