fbpx
Δημήτρης Κάσσαρης

Δημήτρης Κάσσαρης

Το νέο μου παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο, Σίσι, η άτακτη νότα, το 9ο στη σειρά, είναι μία περιπέτεια που διαδραματίζεται στο σπίτι της μαμάς Μουσικής με πρωταγωνίστριες τις ίδιες τις νότες. Συγκεκριμένα, τις επτά αδερφούλες νότες, τις οποίες ο Μαέστρος Ντορεμίδης Λα έχει τοποθετήσει επάνω στο πεντάγραμμο για να τραγουδήσουν στη γιορτή της Μουσικής.

Καθώς πλησίαζε η ώρα για να ξεκινήσει η γιορτή, η μαμά Μουσική σε έναν τελευταίο έλεγχο διαπιστώνει έκπληκτη ότι από τις επτά αδερφούλες νότες λείπει η μικρότερη, η Σίσι. Τότε άρχισαν όλοι να την αναζητούν, αλλά η μικρή Σίσι δεν βρισκόταν πουθενά και η αγωνία κορυφωνόταν.

Ο Μαέστρος την είχε τοποθετήσει σε ένα μπαλκονάκι του πενταγράμμου δίπλα στο ανοιχτό παράθυρο που έβλεπε στον κήπο. Η μικρή νότα Σίσι είχε δρασκελίσει το παράθυρο με σκοπό να βγει για λίγο στον κήπο για να παίξει με τις μέλισσες και με το τζιτζίκι, που δεν ήξεραν νότες. Όμως εκεί έξω μπλέκεται σε μία περιπέτεια και έρχεται αντιμέτωπη με έναν σοβαρό κίνδυνο, όπου όπως γράφω και στο οπισθόφυλλο, την τελευταία στιγμή θα θυμηθεί τα λόγια της μαμάς Μουσικής:

Τα θέματα που με εμπνέουν, εκτός από τη μουσική, είναι εκείνα που με απασχολούν ως πολίτη, όπως η παιδική κακοποίηση, η επιθετικότητα των παιδιών, το σκοτεινό διαδίκτυο.

Ακόμη και τα πιο ευαίσθητα πλάσματα, όπως οι νότες, πρέπει να είναι δυνατά, να μη δειλιάζουν μπροστά στον κίνδυνο και να προσπαθούν με ψυχραιμία να τον αντιμετωπίσουν. Γιατί και στις πιο δύσκολες στιγμές υπάρχει μια διέξοδος.

Έτσι, με τα λόγια της μαμάς Μουσικής, η μικρή Σίσι θα αντιμετωπίσει τον φόβο και τις δυσκολίες με θάρρος και θα γυρίσει στο σπίτι της σοφότερη.

Μια περιπέτεια με χιούμορ, ευφάνταστες εικόνες και τραγούδια. Και με ένα σημαντικό μήνυμα: Τα παιδιά πρέπει να εμπιστεύονται τους γονείς και εκείνους που πραγματικά τα αγαπάνε και να μοιράζονται μαζί τους τις επιθυμίες, τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους, έτσι ώστε να αποφεύγονται απρόοπτες και δυσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν.

Ένα παιδικό βιβλίο με πλούσια εικονογράφηση από τον διεθνώς διακεκριμένο εικονογράφο Νίκο Γιαννόπουλο. Επίσης, περιέχει και τρία τραγούδια σε μουσική και στίχους δικούς μου, όπου συμμετέχουν παιδική χορωδία και η σπουδαία ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φίλντισι κι ευχαριστώ την εκδότρια και ραδιοφωνική παραγωγό, Σύσση Καπλάνη, για το άψογο αποτέλεσμα της έκδοσης.

Αν και είμαστε στην εποχή της τεχνολογίας και του διαδικτύου, ένα καλό βιβλίο που συνδυάζει αρμονικά τις εικόνες με το κείμενο συμβάλλει στην καλλιέργεια της φαντασίας και της προσωπικότητας του παιδιού.

Τα θέματα που με εμπνέουν, εκτός από τη μουσική, είναι εκείνα που με απασχολούν ως πολίτη, όπως η παιδική κακοποίηση, η επιθετικότητα των παιδιών, το σκοτεινό διαδίκτυο. Επίσης, η αποδοχή της διαφορετικότητας και το θάρρος να αντιμετωπίζεις με ψυχραιμία τις δυσκολίες της ζωής, όπως η μικρή Σίσι στο παραμύθι μου.

Πιστεύω όμως στον καθοριστικό ρόλο της οικογένειας. Είναι η μόνη μαζί με την παιδεία που μπορούν να εμφυσήσουν σταθερές αξίες στα παιδιά, όπως ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση. Στα παιδιά, που μας σκανάρουν μέσα από τη δική τους ματιά κάθε στιγμή, στο τι λέμε και τι κάνουμε, να δείξουμε με τη στάση μας ότι η αγάπη είναι κινητήριος δύναμη για έναν κόσμο δίχως βία και ασχήμια.

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που γεννήθηκε 2 Απριλίου και γι’ αυτό η ημέρα αυτή θεσμοθετήθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, έχει γράψει: «Βρίσκω μια ιδέα για μεγάλους και μετά αφηγούμαι την ιστορία σε μικρούς, έχοντας πάντα στον νου μου ότι ο πατέρας και η μητέρα τους με ακούνε και πρέπει να θρέψω και το δικό τους μυαλό».

 

Σίσι, η άτακτη νότα (με CD)
Δημήτρης Κάσσαρης
εικονογράφηση: Νίκος Γιαννόπουλος
Φίλντισι
32 σελ.
ISBN 978-618-5738-11-2
Τιμή €13,00
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Νικολέττα Αλεξάνδρου

Τέσσερα χρόνια μετά το Ήχοι και Σιωπές νιώθω έντονη τη διαφορά –θα έλεγα, ίσως, και την εξέλιξη–, αλλά ταυτόχρονα και τη συνέπεια στον τρόπο σκέψης και έκφρασής μου. Έχω «μεγαλώσει» τόσο ώστε να καταφέρω...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Μάριος Φούσκας

Όνειρα μέσα σε όνειρα, λοιπόν.Μια συλλογή διηγημάτων που γράφτηκαν στη διάρκεια της καραντίνας. Δεκατρία διηγήματα που επιλέχθηκαν να δεθούν μαζί για πάντα, συνεπιβάτες σε ένα μαγικό ταξίδι. Μόνο η αφετηρία είναι...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Λάμπρος Στεμνής

Πώς να τα βάλω με τον κόσμο των παιδιών; Πώς να αναμετρηθώ με την αχαλίνωτη φαντασία τους; Πώς να μετουσιώσω το αδιόρατο σε κάτι συναρπαστικό; Ίσως με την έμπνευση, η οποία με ωθεί σχεδόν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.