fbpx
Κλαίρη Παπαμιχαήλ

Κλαίρη Παπαμιχαήλ

Διάβασα πρώτη φορά τη Βαλκανική τριλογία το 1986, σε επίτομη έκδοση στα αγγλικά. Με συνάρπασε η γραφή της Μάνινγκ και η ιστορία των Πρινγκλ. Από τότε λαχταρούσα να το μεταφράσω. Ύστερα είδα την τηλεοπτική σειρά με την Έμα Τόμσον και τον Κένεθ Μπράνα, διάβασα και την Τριλογία του Λεβάντε – κι έμειναν οι τόμοι στη βιβλιοθήκη μου σαν δύο από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία.

Όταν άκουσα ότι σκέφτεται το Μεταίχμιο να βγάλει τη Βαλκανική τριλογία έπειτα από τόσα χρόνια, μόνο που δεν έπεσα στα πόδια τους για να μου τη δώσουν. Και, τύχη αγαθή, μου την έδωσαν. Για εννιά μήνες περίπου βυθίστηκα στη ζωή του Γκάι και της Χάριετ Πρινγκλ, στο Βουκουρέστι κατά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην Αθήνα λίγο πριν μπουν οι Γερμανοί. Τι πρόκληση: να περιγράψω τοπία και σκηνές σύμφωνα με το καλλιτεχνικό μάτι της Μάνινγκ, να προσπαθήσω να ξεπηδάνε από τις σελίδες τα χρώματα κι οι μυρωδιές, να σκιαγραφήσω όλους τους χαρακτήρες αποστασιοποιημένα όπως κι η συγγραφέας, να διηγηθώ χωρίς εκφράσεις μελό την εξέλιξη αυτού του γάμου, να μην εκμαιεύω συναισθήματα και να αφήσω τον αναγνώστη να βγάλει τις δικές του κρίσεις, τα δικά του συμπεράσματα.

Στην Τριλογία του Λεβάντε, ήρθα αντιμέτωπη με σκηνές μάχης. Πολύτιμη η βοήθεια της επιμελήτριάς μου, της Δέσποινας Γιανναρούδη, και στις δύο Τριλογίες – ειδικά στις στρατιωτικές ορολογίες, όπου χωλαίνω. Οι περιπέτειες των Πρινγκλ συνεχίζονται στο Κάιρο και στη Δαμασκό και μπαίνουμε πια για τα καλά στην ατμόσφαιρα του Πολέμου της Ερήμου και στις επιπτώσεις του σε μαχόμενους και απλούς πολίτες. Υπάρχει η ίδια προσήλωση στη λεπτομέρεια, ο ίδιος χαμηλόφωνος τόνος, τα ίδια εξονυχιστικά ψυχογραφήματα των ηρώων χωρίς την παραμικρή ωραιοποίηση.

Κάτω από την επιφάνεια, τα πάθη κοχλάζουν κι ο κόσμος όλος αλλάζει. Κι η Μάνινγκ είναι εκεί για να μας διηγηθεί την ιστορία.

Στη Βαλκανική τριλογία και στην Τριλογία του Λεβάντε, η Ολίβια Μάνινγκ αντλεί στοιχεία από τις προσωπικές της εμπειρίες, μια που μαζί με τον άντρα της, τον Ρέτζι Σμιθ, ταξίδεψε στη Ρουμανία, στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο και στην Παλαιστίνη από το 1939 ως το 1945. Περιγράφει τη φρίκη και τις επιπτώσεις του πολέμου στους απλούς πολίτες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, καθώς και τις αλλαγές των αξιών που αποτελούν το επακόλουθο του πολέμου στον γνωστό της κόσμο. Έζησε την παρακμή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και τις συνέπειες του ιμπεριαλισμού και άσκησε σκληρή κριτική στον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και την καταπίεση της αποικιοκρατίας. Ασχολείται επίσης με τον εκτοπισμό και την αποξένωση, θέματα που την απασχολούν σε όλα τα βιβλία της. Οι χαρακτήρες της είναι αποκομμένοι σωματικά και ψυχικά από κάθε τι γνώριμο και αναζητούν ένα μέρος για να ανήκουν. Της είναι πιο εύκολο να δημιουργεί ανδρικούς χαρακτήρες και τείνει, γενικά, να ελαχιστοποιεί τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Η Χάριετ, για παράδειγμα, φτάνει στην αυτοπραγμάτωση και τη συνειδητοποίηση ως άτομο, όχι συγκεκριμένα ως γυναίκα. Και στις δυο Τριλογίες, η γραφή της Μάνινγκ είναι λιτή, θεωρώντας ότι η λογοτεχνία πρέπει να αφορά ανθρώπινες καταστάσεις με υπόβαθρο πραγματικά γεγονότα και, από την άποψη αυτή, ήταν μοναδική και πολύ μπροστά από την εποχή της. Ίσως κι αυτός να ήταν ένας λόγος που παρέμεινε εν πολλοίς παραγνωρισμένη από το λογοτεχνικό σινάφι της εποχής της.

Στα δυο χορταστικά αυτά μυθιστορήματα παρακολουθούμε την εξέλιξη των χαρακτήρων, τις σταδιακές αλλαγές στον ψυχισμό τους, την ειλικρίνεια των σκέψεών τους, τις επιπτώσεις του πολέμου στον χαρακτήρα τους, τη στάση τους απέναντι στις επερχόμενες αλλαγές, τα ηθικά διλήμματα, τις ψευδαισθήσεις και πώς όλα αυτά τους επηρεάζουν. Η ατμόσφαιρα και το κλίμα της εποχής περιγράφονται με τρόπο θαυμαστό, κι ας είναι ιδωμένα καθαρά από τη βρετανική σκοπιά. Κάτω από την επιφάνεια, τα πάθη κοχλάζουν κι ο κόσμος όλος αλλάζει. Κι η Μάνινγκ είναι εκεί για να μας διηγηθεί την ιστορία.

 

Βαλκανική τριλογία
Η μεγάλη τύχη / Η κατεστραμμένη πόλη / Ήρωες και φίλοι
Ολίβια Μάνινγκ
Μετάφραση: Κλαίρη Παπαμιχαήλ
Μεταίχμιο
σ. 1.280
ISBN: 978-618-03-1698-8
Τιμή: 22,00€

001 patakis eshop

 

 

 

 


Η τριλογία του Λεβάντε

Το δέντρο του κινδύνου / Μάχη χαμένη και κερδισμένη / Η σύνοψη των πραγμάτων
Olivia Manning
Μετάφραση: Κλαίρη Παπαμιχαήλ
Μεταίχμιο
σ. 864
ISBN: 978-618-03-2586-7
Τιμή: 19,90€
001 patakis eshop

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Νικολέττα Αλεξάνδρου

Τέσσερα χρόνια μετά το Ήχοι και Σιωπές νιώθω έντονη τη διαφορά –θα έλεγα, ίσως, και την εξέλιξη–, αλλά ταυτόχρονα και τη συνέπεια στον τρόπο σκέψης και έκφρασής μου. Έχω «μεγαλώσει» τόσο ώστε να καταφέρω...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Μάριος Φούσκας

Όνειρα μέσα σε όνειρα, λοιπόν.Μια συλλογή διηγημάτων που γράφτηκαν στη διάρκεια της καραντίνας. Δεκατρία διηγήματα που επιλέχθηκαν να δεθούν μαζί για πάντα, συνεπιβάτες σε ένα μαγικό ταξίδι. Μόνο η αφετηρία είναι...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Λάμπρος Στεμνής

Πώς να τα βάλω με τον κόσμο των παιδιών; Πώς να αναμετρηθώ με την αχαλίνωτη φαντασία τους; Πώς να μετουσιώσω το αδιόρατο σε κάτι συναρπαστικό; Ίσως με την έμπνευση, η οποία με ωθεί σχεδόν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.