fbpx
Σπύρος Μαζάνης

Σπύρος Μαζάνης

Εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού και αδιαμφισβήτητης ανάγκης για την εύρεση του εμβολίου ως τη μόνη λύση για την αντιμετώπιση του φονικού ιού, ένα βιβλίο, ο Βόλιος Εμβόλιος, συνεχίζει, δύο χρόνια τώρα, την παρουσία του στην ενημέρωση μικρών και μεγάλων γύρω από τα εμβόλια. Για γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να επιχειρηματολογήσουν στα παιδιά, αλλά και για τα ίδια τα παιδιά που μπορούν να διαβάζουν, το παραμύθι Βόλιος Εμβόλιος είναι το πλέον κατάλληλο για να εξηγήσει με απλό τρόπο τι είναι τα εμβόλια, πώς παρασκευάζονται, πώς μπαίνουν στο σώμα μας και πώς λειτουργούν μέσα σε αυτό. Ο Βόλιος Εμβόλιος είναι το μοναδικό εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά που με επιστημονικό λόγο κατανοητό σε όλους μιλάει για τη σημασία της άμυνας του οργανισμού απέναντι σε σκληρές ασθένειες, που το εμβόλιο τις καταπολεμά με ένα απλό τσιμπηματάκι.

Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από τη συνεργασία που είχα ως παιδίατρος με τη δημοσιογράφο υγείας Φλώρα Κασσαβέτη, προκειμένου να γράψουμε παραμύθια ως βιβλία γνώσεων που θα εξασφαλίζουν με κατανοητό τρόπο τη μετάδοση της χρήσιμης επιστημονικής ιατρικής πληροφορίας απευθείας στα ίδια τα παιδιά της προσχολικής και της πρώτης σχολικής ηλικίας. Μέσα από την απλοποίηση της επιστημονικής γνώσης και με μια εικονογράφηση φιλική για παιδιά ηλικίας 4-10 χρονών, ο Βόλιος Εμβόλιος λειτουργεί πρωτίστως ως ένα πραγματικό παραμύθι και όχι ως ένα επιστημονικό βιβλίο. Ενημερώνει, ψυχαγωγεί, ηρεμεί και απαλλάσσει τα παιδιά από τον φόβο της βελόνας και των εμβολίων. Επίσης, διδάσκει στα παιδιά τον σημαντικότατο ρόλο της πρόληψης σε θέματα υγείας.

Τα παραμύθια πάντα ελκύουν και συγκινούν τα παιδιά και είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να περάσουμε μηνύματα, καθώς τα παιδιά ταυτίζονται με τον ήρωα και βιώνουν μαζί του το ευτυχές τέλος. Ήρωας του παραμυθιού μας είναι ο Άρης, ένα μικρό αγόρι που πηγαίνει στον παιδίατρο για να κάνει το καθιερωμένο εμβόλιο. Όμως, όπως όλα τα παιδιά, φοβάται κι έχει την ίδια απορία: «Μα γιατί να πρέπει να κάνω τόσα εμβόλια;». Και ο παιδίατρος του διηγείται την ιστορία του Βόλιου Εμβόλιου, ενός καλού μικροβίου που μπαίνει μέσα στο σώμα του Άρη και τον βοηθά να δημιουργήσει αντισώματα, ώστε να πολεμήσει και να νικήσει τα κακά μικρόβια. Όπως οι κλέφτες και οι αστυνόμοι.

Ενημερώνει, ψυχαγωγεί, ηρεμεί και απαλλάσσει τα παιδιά από τον φόβο της βελόνας και των εμβολίων.

Το παραμύθι κλείνει με ένα ερωτηματολόγιο για παιδιά και ένα σημαντικό Παράρτημα που απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς, γραμμένο από τη Νάντια Κουρμούση, υπεύθυνη Αγωγής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής. Η εικονογράφηση είναι της Μαρίας Κουτρουμπά και λειτουργεί με τον πλέον φιλικό και αποτελεσματικό τρόπο για τα παιδιά.

Το βιβλίο είναι υπό την αιγίδα των Γιατρών του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία, μέρος των πωλήσεων προσφέρεται στους Γιατρούς του Κόσμου και όλα τα πνευματικά δικαιώματα διατίθενται για φιλανθρωπικό σκοπό στην Γ’ Παιδιατρική Κλινική του Αττικού Νοσοκομείου.

Οι Εκδόσεις Σοκόλη συνέβαλαν σε μια πολυτελή έκδοση, οικονομικά προσιτή, ώστε ο Βόλιος Εμβόλιος να μπει σε κάθε σπίτι. Στο χρονικό διάστημα της κυκλοφορίας του, το παραμύθι παρουσιάστηκε επανειλημμένα στον Τύπο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Επίσης, παρουσιάστηκε διαδραστικά σε πολλά σχολεία της Ελλάδας, δημόσια και ιδιωτικά, όπως και σε δήμους της χώρας υπό την αιγίδα των ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων.

 

Βόλιος Εμβόλιος
Ένα αληθινό παραμύθι για τα εμβόλια
Δρ Σπύρος Μαζάνης, Φλώρα Κασσαβέτη
εικονογράφηση: Μαρία Κουτρουμπά
Εκδόσεις Σοκόλη
48 σελ.
ISBN 978-618-5139-86-5
Τιμή €12,72
001 patakis eshop


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Νικολέττα Αλεξάνδρου

Τέσσερα χρόνια μετά το Ήχοι και Σιωπές νιώθω έντονη τη διαφορά –θα έλεγα, ίσως, και την εξέλιξη–, αλλά ταυτόχρονα και τη συνέπεια στον τρόπο σκέψης και έκφρασής μου. Έχω «μεγαλώσει» τόσο ώστε να καταφέρω...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Μάριος Φούσκας

Όνειρα μέσα σε όνειρα, λοιπόν.Μια συλλογή διηγημάτων που γράφτηκαν στη διάρκεια της καραντίνας. Δεκατρία διηγήματα που επιλέχθηκαν να δεθούν μαζί για πάντα, συνεπιβάτες σε ένα μαγικό ταξίδι. Μόνο η αφετηρία είναι...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Λάμπρος Στεμνής

Πώς να τα βάλω με τον κόσμο των παιδιών; Πώς να αναμετρηθώ με την αχαλίνωτη φαντασία τους; Πώς να μετουσιώσω το αδιόρατο σε κάτι συναρπαστικό; Ίσως με την έμπνευση, η οποία με ωθεί σχεδόν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.