fbpx
«Mad Max: Ο δρόμος της οργής» της Τούλας Ρεπαπή

«Mad Max: Ο δρόμος της οργής» της Τούλας Ρεπαπή

Τριάντα πέντε χρόνια μετά την πρώτη μας γνωριμία με τον κινηματογραφικό θρύλο που ακούει στο όνομα Mad Max, έρχεται η πολυαναμενόμενη ταινία του Τζορτζ Μίλερ MAD MAX: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ, με τον Τομ Χάρντι στον ομώνυμο ρόλο και τη Σαρλίζ Θερόν στον ρόλο της αυτοκράτειρας Φιουριόσα: είναι το νέο κεφάλαιο της ιστορίας μετά την καταστροφή του κόσμου, που ενέπνευσε κινηματογραφιστές και καλλιτέχνες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την υπόθεση, 45 χρόνια μετά την καταστροφή του κόσμου, χωρίς νόμους, χωρίς ηλεκτρισμό, χωρίς νερό και, κυρίως, χωρίς οίκτο, στο MAD MAX: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ, ο πολιτισμός αποτελεί μια μακρινή ανάμνηση για λίγους. Οι ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου έχουν καταρρεύσει, οι παράκτιες πόλεις έχουν σβηστεί από τον χάρτη και με τον πόλεμο για τους υδάτινους πόρους και τα καύσιμα να μαίνεται, ο αέρας είναι μολυσμένος και η τροφή αποτελεί σπάνιο αγαθό. Όσοι άνθρωποι έχουν απομείνει περιπλανιούνται στην Άγονη Γη προσπαθώντας να επιβιώσουν γύρω από το Οχυρό, ένα φρούριο που αποτελείται από ένα δίκτυο υπόγειων σπηλαίων, όπου υπάρχει η μοναδική αντλία νερού σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων. Ελέγχοντας πλήρως τους χρειώδεις πόρους, το Οχυρό και οι σύμμαχοί του, η Βενζινούπολη και η Φάρμα των Πυρομαχικών, είναι οι άρχοντες της Άγονης Γης. Ο Μαξ Ροκατάνσκι είναι ένας βετεράνος πολέμου, ο οποίος έχει μάθει να επιβιώνει ολομόναχος κάτω από δύσκολες συνθήκες, όπως επίσης έχει μάθει με τον πιο δύσκολο τρόπο ότι κάθε δεσμός σε αυτόν τον εχθρικό κόσμο μόνο πόνο μπορεί να προκαλέσει.

Η ταινία ξεκινά με τον Μαξ (Τομ Χάρντι) να ατενίζει το νεκρό και μάταιο κενό της Κοιλάδας της Σιωπής, όπου έχει φτάσει με το καταπονημένο Ιντερσέπτορ του, το τελευταίο απομεινάρι της παλιάς του ζωής. Η ησυχία σπάει σε χίλια κομμάτια από τον εκκωφαντικό θόρυβο των κινητήρων των Παιδιών του Πολέμου, τα οποία τον συλλαμβάνουν και τον μεταφέρουν αιχμάλωτο στο Οχυρό – το πιο καλά φυλασσόμενο φρούριο της Άγονης Γης. Ψηλά στο οχυρό του, ο Ιμόρταν έχει στήσει το αρχηγείο του και σε έναν σφραγισμένο θάλαμο κρατά ό,τι πολυτιμότερο έχει – τις Πέντε Συζύγους του. Ξέρει ότι η εξουσία που με τόσο κόπο απέκτησε δεν μπορεί να συνεχιστεί από κανέναν από τους δύο γιους του – ούτε τον Ρίκτους Ερέκτους (Νέιθαν Τζόουνς), ένα παιδί φυλακισμένο στο σώμα ενός πελώριου άνδρα, ούτε από τον Κόρπους Κολόσους (Κουέντιν Κένιχαν), έναν ώριμο διανοούμενο παγιδευμένο στο σώμα ενός παιδιού. Κανείς τους δεν είναι σε θέση να αναλάβει την εξουσία μετά τον θάνατό του, ως εκ τούτου έχει φυλακίσει υγιείς κοπέλες σε σφραγισμένο θάλαμο με ελεγχόμενη ατμόσφαιρα, με σκοπό να αποκτήσει έναν υγιή διάδοχο με κάποια από αυτές.

«Mad Max: Ο δρόμος της οργής» της Τούλας Ρεπαπή

Εκεί Αυτοκράτειρα και στρατηγός είναι η Φιουριόσα (Σαρλίζ Θερόν), της οποίας η οργή θα πυροδοτήσει τον επόμενο Πόλεμο του Δρόμου. Η πορεία της Φιουριόσα, της γυναίκας-πολεμίστριας σε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες είναι υπόδουλες, είναι αυτό που ώθησε τον Μίλερ να γυρίσει τον ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ. Ο Μαξ Ροκατάνσκι, έχοντας επιζήσει από αυτή την καταστροφή, κουβαλά μέσα του τα φαντάσματα των ανθρώπων που δεν κατάφερε να σώσει. Της οικογένειάς του. Των παιδιών του ιδιαίτερα, τα οποία εμφανίζονται συνεχώς μπροστά του κάνοντάς τον να χάνει την αίσθηση του χρόνου. Ωστόσο, με το ένστικτο της επιβίωσης και τη δύναμή του, που τον ωθεί να ξεπεράσει τον εαυτό του, κατορθώνει να δραπετεύσει. Τότε γνωρίζει τη Στρατηγό Φιουριόσα, η οποία βλέπει τον άνθρωπο όχι σαν αντικείμενο και έχει την ελπίδα πως θα καταφέρει να βρεθεί στην πράσινη περιοχή, όπου είχε γεννηθεί. Μαζί της δραπετεύει και η συμμορία της...

Η ταινία σηματοδοτεί όχι μόνο την επιστροφή του ήρωα, Mad Max, αλλά το σημαντικότερο, την επιστροφή του σκηνοθέτη Τζορτζ Μίλερ σε ταινίες δράσης και επιστημονικής φαντασίας. Ο Αυστραλός, με ελληνικές ρίζες, Μίλερ σκηνοθέτησε την πρώτη ταινία της σειράς, με τίτλο MAD MAX, το 1979 και ακολούθησαν τα δυο σίκουελ, MAD MAX 2: ΕΚΔΙΚΗΤΗΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ (THE ROAD WARRIOR, 1981) και MAD MAX: ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΚΕΡΑΥΝΟΥ (BEYOND THUNDERDOME, 1985). Ο πρώτος ο οποίος ενσάρκωσε τον Mad Max ήταν ο νεαρός και άγνωστος τότε Μελ Γκίμπσον, που με την ταινία αυτή κατέκτησε το Χόλιγουντ.

«Mad Max: Ο δρόμος της οργής» της Τούλας Ρεπαπή

Με το MAD MAX: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ, ο Τζορτζ Μίλερ στον ρόλο του σκηνοθέτη/σεναριογράφου/παραγωγού παρουσιάζει έναν κόσμο γεμάτο ένταση, απίστευτη δράση και σε εμπόλεμη κατάσταση, όπως μόνος εκείνος μπορεί. Ο εμπνευστής της επικής τριλογίας δοκιμάζει ακόμη μια φορά τα όρια του σύγχρονου κινηματογράφου, για να επανεφεύρει την ομορφιά και το χάος αυτού του κατεστραμμένου κόσμου, που ο ίδιος δημιούργησε, μέσα από τις διαρκείς περιπλανήσεις του θρυλικού του, πια, Πολεμιστή του Δρόμου. Για τον Μίλερ, η ιστορία ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του '70. Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Ιατρική, με γνώμονα το πάθος του για τις περιπέτειες του παλιού κινηματογράφου, αποφασίζει να φτιάξει τα δικά του καρέ. Εμπνεόμενος από τις εμπειρίες του ως γιατρός στα Επείγοντα, φαντάζεται έναν μοναχικό άνθρωπο σε έναν ρημαγμένο και τρομοκρατούμενο από ψυχωσικές συμμορίες κόσμο. Έτσι «γεννάει» τον ήρωά του, Mad Max. Ο ίδιος έχει πει σχετικά: «Ανέκαθεν με εντυπωσίαζε ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται μια κοινωνία. Αυτή η διαδικασία κάποιες φορές μπορεί να σε εμπνεύσει, αλλά και να σε προβληματίσει. Αν απογυμνώσεις τον σύγχρονο κόσμο από την πολυπλοκότητά του, αποκαλύπτεις κάτι το στοιχειώδες, το λιτό, και οι ιστορίες που προκύπτουν ουσιαστικά είναι αλληγορίες».

Σε έργα τα οποία έχουν έντονα τα στοιχεία της δράσης, πρωταγωνιστική θέση έχει ο σκηνοθέτης. Μαζί του έχουν επίσης πρωταγωνιστική θέση η μουσική –στην προκειμένη περίπτωση είναι εξαιρετική η ροκ οπερετική μουσική του Τομ Χόλκενμποργκ–, τα κοστούμια –που αντανακλούν τη δύναμη και την προσωπικότητα των ηρώων κι εδώ δημιουργήθηκαν από την Τζένι Μπίβαν–, όπως επίσης το μοντάζ και η φωτογραφία – τα οποία υπογράφουν οι Μάργκαρετ Σίξελ και Τζον Σιλ αντίστοιχα. Η συνεργασία όλων αυτών των εμπνευσμένων συντελεστών δημιούργησε ένα εξωπραγματικό και ίσως μελλοντικό περιβάλλον, όπου ο Τομ Χάρντι και η Σαρλίζ Θερόν επί δίωρο γοητεύουν τους θεατές με τον δυναμισμό, τη συγκίνηση αλλά και την ανθρωπιά της ερμηνείας τους σε έναν απάνθρωπο κόσμο. Δίπλα τους στέκει και ο πολλά υποσχόμενος Νίκολας Χουλτ, στον ρόλο του Ναξ. Ωστόσο, θα έλεγα πως εκτός από τον θαυμασμό που γεννά ο σκηνοθέτης για την ευαισθησία, την ευφυΐα, την ευρηματικότητα, την έμπνευση και το σφρίγος της δροσερής ματιάς του, την παράσταση κλέβει η Σαρλίζ Θερόν. Είμαι σίγουρη πως θα τη δούμε υποψήφια στα Όσκαρ του 2015.

Τι να κάνετε; Έχετε χίλιους λόγους για να δείτε την ταινία αυτήν όσες φορές θέλετε!

«Mad Max: Ο δρόμος της οργής» της Τούλας Ρεπαπή

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Τζορτζ Μίλερ
Σενάριο: Τζορτζ Μίλερ, Μπρένταν ΜακΚάρθι, Νίκο Λαθούρης
Παραγωγή: Νταγκ Μίτσελ, Τζορτζ Μίλερ, Π.Τζ. Βέτεν
Ηθοποιοί: Τομ Χάρντι, Σαρλίζ Θερόν, Νίκολας Χουλτ, Χιου Κέις Μπερν, Τζος Χέλμαν, Νέιθαν Τζόουνς, Ζόι Κράβιτς, Ρόσι Χάντινγκτον-Γουάιτλι, Άμπεϊ Λι
Φωτογραφία: Τζον Σιλ, ASC, ACS
Μοντάζ: Μάργκαρετ Σίξελ
Μουσική: Τομ Χόλκενμποργκ (Junkie XL)
Κοστούμια: Τζένι Μπίβαν
Warner Bros Pictures – Village Roadshow Pictures
Διανομή: Tanweer

«Mad Max: Ο δρόμος της οργής» της Τούλας Ρεπαπή

MAD MAX: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ με αριθμούς
400 ώρες υλικού είχε η παραγωγή της ταινίας στα χέρια της, μόλις ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα.
120' η συνολική διάρκεια της ταινίας.
200 μουσικά όργανα χρησιμοποίησε ο συνθέτης της ταινίας, Junkie XL, για να αποδώσει την παράνοια που επικρατεί στην ταινία, ντύνοντάς τη με οπερετικές συνθέσεις, ντραμς και ηλεκτρικές κιθάρες.
1.700 άτομα δούλεψαν στην παραγωγή της ταινίας, με έναν μέσο όρο 1.000 ατόμων να βρίσκονται καθημερινά στα γυρίσματα.
150 αυτοκίνητα, φορτηγά και μοτοσικλέτες συναρμολογήθηκαν με το χέρι για τις ανάγκες της ταινίας.
3.500 τα storyboards που σχεδίασε η δημιουργική ομάδα της ταινίας και τοποθέτησε στους τοίχους του στούντιο παραγωγής του Μίλερ.

Δείτε το Trailer της ταινίας..


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια ακόμη κινηματογραφική προβολή, μεταφορά ομότιτλου μυθιστορήματος του «Βασιλιά»,...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Λάμψη» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν και πάλι το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια μοναδική προβολή. Σε σκηνοθεσία του θρυλικού Στάνλεϊ Κιούμπρικ, η Λάμψη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.