ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΑΔΙΟΥ

ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΑΔΙΟΥ

xenia georgopoulouτου Κωνσταντίνου Μπούρα

Οι σύγχρονες θεωρίες της Φυσικής εξερευνούν την περίφημη σκοτεινή ύλη και την ακόμα πιο μυστηριώδη σκοτεινή ενέργεια που συνέχει το γνωστό Σύμπαν και κρατάει τα φωτεινά αστέρια ως λαμπρές εξαιρέσεις στην κρύα αγκαλιά του.

Σύμφωνη με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και συντονισμένη με τις εύλογες ανησυχίες των πνευματικών ανθρώπων στην κρίσιμη καμπή του ανθρώπινου πολιτισμού που βιώνουμε καθημερινά, η καθηγήτρια θεατρολογίας και μέλος του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Εξερευνητικού Ομίλου (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.) αποτυπώνει επαγγελματικά στο φωτογραφικό χαρτί τη μαγική «φωτεινιά» (ας μου επιτραπεί ο νεολογισμός) σταλαγμιτών και σταλακτιτών, υγρών σπηλαίων κι ανήλιαγων κρυπτών.

Τοποθετώντας τον προβολέα πίσω από τα ημιδιαφανή κρύσταλλα και πετρώματα επιτυγχάνει ένα εξαιρετικό εφέ, αφού τα κομμάτια της άψυχης ύλης φαίνονται σαν να φέγγουν από μέσα, οδηγώντας το θεατή σε εσωτερικά τοπία ανυπέρβλητου κάλλους και θείας ομορφιάς.

Ναι, η Ξένια Γεωργοπούλου επικοινωνεί με το Θείο μέσα από αυτούς τους φωτογραφικούς διαλογισμούς, αναζητεί την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης, το νόημα της ζωής, ξορκίζει το θάνατο, ακυρώνει τον πεσιμισμό, διατρανώνει με αισιοδοξία τη δύναμη του συνειδητού, του αφυπνισμένου ανθρώπινου όντος, να υπερβεί τους περιορισμούς της Φυσικής και να μεταβεί σε ένα μεταφυσικό κόσμο, όπου όλα όμως είναι απτά και πραγματικά.

Ως ποιητής, στάθηκα με τις ώρες μπροστά στα κάδρα της, βυθίστηκα σε ένα σύμπαν ανείπωτης ομορφιάς και θυμήθηκα την περίφημη φράση των αλχημιστών από τον «Σμαράγδινο Πίνακα»: «Όπως πάνω έτσι και κάτω, όπως έξω έτσι και μέσα».

Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Τα χρώματα του σκοταδιού» έλαβε χώρα πριν από λίγο καιρό στην Γκαλερί Μ55, που στεγάζεται στην οδό Μαυρομιχάλη 55, στο υπόγειο ενός διώροφου νεοκλασικού σπιτιού, από αυτά που κοσμούν το κέντρο της Αθήνας.

Οι φωτογραφίες των αγαπημένων σπηλαίων της θεατρολόγου Ξένιας Γεωργοπούλου συνεχίζουν τη διαδρομή τους αναζητώντας να διασταυρωθούν με το βλέμμα μας. Ανακαλύψτε τες πατώντας εδώ!

 

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ηλίας Γκρης - Σαν άλλος Οιδίποδας - εκδήλωση

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: