fbpx
1821: Οι μάχες των Ελλήνων για την ελευθερία Νίκος Γιαννόπουλος Historical Quest

1821: Οι μάχες των Ελλήνων για την ελευθερία


Η 195η επέτειος της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης συνοδεύθηκε από μια άνευ προηγουμένου διαμάχη μεταξύ αναθεωρητών και μη. Οι πρώτοι με άρθρα, βιβλία, διαλέξεις, ομιλίες, συζητήσεις, ραδιοφωνικές εκπομπές και τηλεοπτικές σειρές πασχίζουν να μας υποδείξουν έναν «καινούργιο» τρόπο προσέγγισης του φαινομένου του Αγώνα. Οι δεύτεροι αρνούνται οτιδήποτε μπορεί να κηλιδώσει την εξιδανικευμένη εικόνα του 1821.Το βέβαιο είναι πως η ιστορία της Επανάστασης εμπεριέχει πολλές πτυχές η διερεύνηση των οποίων επιφυλάσσει ακόμη εκπλήξεις στους μελετητές. Η συντριπτική πλειοψηφία των τελευταίων όμως εντελώς παράδοξα (;) δεν επικεντρώνει στην πιο σημαντική πτυχή. Αυτή των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Και όμως η ελευθερία των Ελλήνων δεν κερδήθηκε, όπως πολλοί πιστεύουν και θέλουν να το πιστέψουμε και εμείς, στα σαλόνια της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αλλά στα πεδία των μαχών. Γιατί, αντίθετα με τις απόψεις ειδικών και μη, εκεί γράφεται η ιστορία των λαών.

Το βιβλίο του ιστορικού Νίκου Γιαννόπουλου, ειδικού σε θέματα στρατιωτικής ιστορίας, περιγράφει με αυστηρά επιστημονικό, αλλά ταυτόχρονα συναρπαστικό τρόπο, τις 16 σημαντικότερες χερσαίες μάχες του Αγώνα και απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα που ταλανίζουν ακόμη τους λάτρεις της ιστορίας: Πως κερδήθηκε η μάχη στα Δερβενάκια; Γιατί το Βαλτέτσι «εστάθη η ευτυχία της πατρίδος»; Ποιος πίστεψε στη νίκη στη Γραβιά; Γιατί ο Παπαφλέσσας οχυρώθηκε στο Μανιάκι; Ποια είναι τα σκοτεινά σημεία στον θάνατο του Καραϊσκάκη; Γιατί αγνοήθηκε από τους ιστοριογράφους η μάχη της Κλείσοβας; Οι μάχες χάρη στις οποίες οι Έλληνες κατάφεραν να συνεχίσουν την ιστορική τους πορεία διεξήχθησαν από αγωνιστές χωρίς φωτοστέφανο. Πότε «αγγέλους και πότε διαβόλους» όπως έλεγε ο Καραϊσκάκης. Το γεγονός όμως ότι κατάφεραν, στο μέτρο του δυνατού, να μετριάσουν τις φιλοδοξίες τους, να χαλιναγωγήσουν τα πάθη τους, να περιορίσουν τις μεταξύ τους έριδες και να μας χαρίσουν την ελευθερία είναι από μόνο του άξιο σεβασμού και θαυμασμού.

1821: Οι μάχες των Ελλήνων για την ελευθερία
Νίκος Γιαννόπουλος
Historical Quest
348 σελ.
ISBN 978-618-5088-18-7
Τιμή € 17,00
001 patakis eshop

 

Γιώργος Δουατζής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.