fbpx
Ένας αυτόχθων του θανάτου

Ένας αυτόχθων του θανάτου

Στην παρούσα έκδοση, ο Χρήστος Μαυρής παρουσιάζει το ποιητικό έργο ενός εκ των σημαντικότερων ποιητών της Γενιάς του ’70, του Αντώνη Φωστιέρη.

Το βιβλίο αυτό, στις σελίδες του οποίου ο συγγραφέας διατυπώνει την ερμηνευτική πρότασή του για κάποια σημεία ποίησης του Α. Φωστιέρη, και το οποίο όχι μόνον δεν διεκδικεί το αλάνθαστο αλλά δεν έχει και τη φιλοδοξία να θεωρείται εξαντλητικό, έχει ως τίτλο Ένας αυτόχθων του θανάτου, γιατί υποδηλώνει σαφώς το κυρίαρχο θέμα που δεσπόζει στο μεγαλύτερο μέρος του αλλά, παράλληλα, και τη σταθερή διάθεση του ποιητή ν’ αναμετρηθεί γενναία με αυτό το θλιβερό και βασανιστικό θέμα, όπως εξάλλου φανερώνεται και μέσα απ’ όλο το ποιητικό έργο του. Τον συνοδεύει και τον συμπληρώνει ο υπότιτλος Στάσεις στο ποιητικό έργο του Αντώνη Φωστιέρη, που υποδηλώνει τη σκόπιμα βαθμιαία-τμηματική, την κατά διάφορες φάσεις και χρονικά διαστήματα κριτική ανάγνωσή του από τον συγγραφέα.

Συγκεκριμένα, το βιβλίο, πέρα από την εισαγωγή, συγκροτείται και από άλλα δέκα μέρη που είναι στην ουσία δέκα αυτοτελή δοκίμια, που υπέχουν ρόλο μικρών κεφαλαίων. Σε αυτά τα δέκα εκτενή δοκίμια εξετάζονται και αναλύονται διάφορα θέματα που συναντάμε στην ποίηση του Α. Φωστιέρη, όπως είναι λ.χ. το θέμα της λειτουργίας του μαύρου χρώματος ή του σκοταδιού και άλλων συμβόλων που υπάρχουν στην ποίησή του, της λειτουργίας του αμφίσημου φωτός, των ερωτημάτων, των διακειμενικών αναφορών και των απόηχων στην ποίησή του, της προστακτικής/υποτακτικής έγκλισης των ρημάτων, της επίτασης, της ζωγραφικής, του διαβρωτικού φόβου.

 

Ένας αυτόχθων του θανάτου
Στάσεις στο ποιητικό έργο του Αντώνη Φωστιέρη
Χρήστος Μαυρής
Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου
152 σελ.
ISBN 978-992-5581-99-3
Τιμή €15,43
001 patakis eshop

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Fake history

Ο Ούγκο Μπος σχεδίασε τις στολές των ναζί; Οι άνθρωποι του Μεσαίωνα πίστευαν ότι η Γη είναι επίπεδη; Ο Ναπολέων κατέστρεψε τη μύτη της Σφίγγας; Σπόιλερ: Η απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις είναι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.