fbpx
Το μονοδιάστατο κουίρ

Το μονοδιάστατο κουίρ

Η ιστορία των γκέι δικαιωμάτων έχει ειπωθεί εδώ και καιρό ως μία ιστορία ανυποχώρητης εστίασης στον αγώνα για σεξουαλική ελευθερία. Ωστόσο, η αφετηρία της είναι πολύ πιο πολύπλοκη απ’ ό,τι θέλει αυτή η μονοσήμαντη ερμηνεία και το να αγνοούμε τις πολυδιάστατες απαρχές της γκέι απελευθέρωσης συνεπάγεται το να υποτιμούμε δραματικά τη ριζοσπαστική της δυνατότητα για κοινωνική αλλαγή.

Ο Ferguson καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η κουίρ απελευθέρωση αναδύθηκε μέσα από ποικίλους εξεγερσιακούς αγώνες, οι οποίοι έτεμναν την πολιτική της φυλής, του φύλου, της τάξης και της σεξουαλικότητας, και οι οποίοι ήταν βαθιά συνδεδεμένοι με ζητήματα της αποικιοποίησης, του εγκλεισμού και του καπιταλισμού. Ιχνηλατώντας την άνοδο και την πτώση αυτής της διαθεματικής πολιτικής, ο Ferguson υποστηρίζει ότι η μονοδιάσταση αφομοίωση του κουίρ τοποθέτησε λανθασμένα κριτικές του ρατσισμού, του καπιταλισμού και του κράτους εκτός του πεδίου της γκέι απελευθέρωσης.

Αυτό το δυναμικό βιβλίο συμπαρατάσσεται με το κάλεσμα να φανταστούμε και να συνδέσουμε εκ νέου τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη σε όλες τις μορφές του.

 

Το μονοδιάστατο κουίρ
Roderick Α. Ferguson
Πρόλογος – Επιστημονική επιμέλεια: Αλεξάνδρα Χαλκιά
Μετάφραση: Βάσια Λέκκα
Εκδόσεις Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
184 σελ.
ISBN 978-618-5497-17-0
Τιμή €19,00
001 patakis eshop

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ο κόκκινος Ιανός

Είχαν ο Μαρξ και ο Ένγκελς θεωρία για το έθνος; Ποια αντιμετώπιση επιφύλασσαν στα εθνικά κινήματα; Πώς τα συνδύαζαν με τη φιλοσοφία της ιστορίας, την ανάλυση του καπιταλισμού και τη στρατηγική της...

ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Fake history

Ο Ούγκο Μπος σχεδίασε τις στολές των ναζί; Οι άνθρωποι του Μεσαίωνα πίστευαν ότι η Γη είναι επίπεδη; Ο Ναπολέων κατέστρεψε τη μύτη της Σφίγγας; Σπόιλερ: Η απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις είναι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.