fbpx
Θεολογία και εικονολογία της προσευχής

Θεολογία και εικονολογία της προσευχής

Ο Μυστικός Δείπνος και η Αρχιερατική Προσευχή του Ιησού, ενσωματώνοντας τη σταυροαναστάσιμη θεοποιία και θεολογία, όλου του ενοτριαδικού Έργου της Θείας Οικονομίας, μας μυσταγωγούν στη θεανθρώπινη ζωή της θεοομοιώσεως, την όντως άφατη και υπεργαμήλια και ατελεύτητη.

Η Θεία Ευχαριστία και Μετάληψη και η ησυχαστική Προσευχή του Ιησού Χριστού, ως κάθετη και οριζόντια κεραία, συναποτελούν το Σταυρό του Όλου της Προσευχής, στο κέντρο της εν Θεώ ζωής της Εκκλησίας του Χριστού και του καθενός αγιαζόμενου αδελφού μας. Το σταυροαναστάσιμο Όλον της εν Θεώ Προσευχής διενεργείται ως εν Χριστώ ζωοποιός Νέκρωση και ως εκ νεκρών Ανάσταση, και ανακτώντας αλλά και υπερβαίνοντας το πρωτόκτιστο κάλλος και την πρωτόκτιστη «εικόνα του ανθρώπου, τελειούται ως Καρδιά της Λειτουργίας της θείας Αγάπης, στο νέο και θεανθρώπινο και υποστατικό Μυστήριο της «Αυτού Ενσωματώσεως».

Η σταυροαναστάσιμη Καρδιά της Λειτουργίας της Αγάπης, του θεανθρώπινου αυτού Μυστηρίου της Χριστού Ενσωματώσεως, αποτελεί ακριβώς την καθοριστική αναφορά του κειμένου αυτού, καθώς και όλου του εικονογραφικού μου έργου και των εμπνεύσεών του, στον Ναό της Υπαπαντής της Sartrouville, στο Παρίσι.

Όποιος, «κολλώμενος τω Κυρίω», επιθυμεί σφοδρά «αναλύσαι και συν Χριστώ είναι», και αναζητεί με αδιάλειπτη προσευχή και αληθινό πόνο Χριστού την εν Θεώ Ζωή, του χαρίζεται η είσοδος στο μυστήριο του θείου Πόθου. Ο θείος Πόθος, ως φλόγινη ρίζα του ουρανίου πυρός του θείου Έρωτος που ενεργείται ως θεανθρώπινος έρωτας, διά της Ησυχίας ως «νοητής σιγής», την οποία πρώτη η Υπεραγία Θεοτόκος αποκάλυψε, οδηγεί στη θαυμαστή, μοναδική και ανόμοια Συνάντηση μετά του Ζώντος Θεού, μετά του υπεραγίου Προσώπου του Ιησού Χριστού.

Εντός του 21ου αιώνα, οι καιροί ήδη συστέλλονται, και ο Θεός καλεί, και η ουράνια Βασιλεία του Θεού εγγίζει. Όλη η πανανθρώπινη ενέργεια και πράξη και θεωρία, ας διακονήσουν τελείως στον αγιασμό του Ονόματος και της Μορφής του Ιησού Χριστού, και στην τέλεση, ως εν ουρανώ και επί της γης, του θείου Θελήματος. Και όλη η επίγεια και παγχρονική δημιουργικότητα του παγκόσμιου βίου και Πολιτισμού και όλες οι επί μέρους τέχνες του, ας συλλειτουργήσουν στην άπειρη έλευση της κοινής και απερινόητης και θεανθρώπινης Βασιλείας του εν Τριάδι Θεού.

 

Θεολογία και εικονολογία της προσευχής
Η εικονογραφική παράσταση «Προσδοκῶ Ἀνάστασιν Νεκρῶν καὶ Ζωὴν τοῦ Μέλλοντος Αἰῶνος» στο Ιερό του Ναού της Υπαπαντής στη Sartrouville στο Παρίσι
Κώστας Λουδοβίκος
Εν πλω
200 σελ.
ISBN 978-960-619-089-6
Τιμή €17,10
001 patakis eshop

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Η αξία της προσοχής

Η ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε χάνεται. Μια πρωτοποριακή έρευνα για τον λόγο που συμβαίνει αυτό – και τον τρόπο που θα ανακτήσουμε την προσοχή μας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι έφηβοι παραμένουν συγκεντρωμένοι σε ένα...

ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ο κόκκινος Ιανός

Είχαν ο Μαρξ και ο Ένγκελς θεωρία για το έθνος; Ποια αντιμετώπιση επιφύλασσαν στα εθνικά κινήματα; Πώς τα συνδύαζαν με τη φιλοσοφία της ιστορίας, την ανάλυση του καπιταλισμού και τη στρατηγική της...

ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Fake history

Ο Ούγκο Μπος σχεδίασε τις στολές των ναζί; Οι άνθρωποι του Μεσαίωνα πίστευαν ότι η Γη είναι επίπεδη; Ο Ναπολέων κατέστρεψε τη μύτη της Σφίγγας; Σπόιλερ: Η απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις είναι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.