fbpx
Οι ελληνοκινεζικές σχέσεις κατά την περίοδο 1972-1997

Οι ελληνοκινεζικές σχέσεις κατά την περίοδο 1972-1997

Η παρούσα έκδοση συνιστά μία έρευνα των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, οι οποίες αποτελούν έναν ιδιαίτερο τομέα της ελληνικής διπλωματίας. Οι δύο χώρες επιδιώκουν την εμβάθυνση των επαφών τους, ιδίως ενόψει αμοιβαίων οικονομικών ωφελειών. Ωστόσο, πρόκειται για μια χώρα με την οποία οι σχέσεις χαρακτηρίζονται «νεαρές» λόγω της ανυπαρξίας τους ως το 1972. Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, είτε η αυταρχική της δικτατορικής περιόδου είτε οι μεταπολιτευτικές συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές, επεδίωκαν την αύξηση των επαφών. Αυτό γιατί διέβλεπαν την άνοδο της Κίνας στο παγκόσμιο περιβάλλον και είχαν σκοπό να βελτιώσουν τις ελληνοκινεζικές σχέσεις.

Η υπό έρευνα περίοδος ξεκινά με την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών το 1972. Το πρώτο μέρος μελετά τις ελληνοκινεζικές επαφές υπό το πρίσμα της πολυδιάστατης ελληνικής πολιτικής και των επαφών με τα κομμουνιστικά κράτη, την περίοδο 1974-1981. Μεγάλη σημασία είχε η επίσκεψη Καραμανλή στο Πεκίνο. Στο δεύτερο μέρος, για την περίοδο των κυβερνήσεων Παπανδρέου, οι επαφές συνεχίστηκαν με τη σύναψη συμφωνιών (παρότι η επίσκεψη του Παπανδρέου στην Κίνα το 1986 διακόπηκε πρόωρα), ενώ αξιοπρόσεκτη ήταν η πρώτη επίσκεψη Έλληνα προέδρου Δημοκρατίας στη ΛΔΚ, το 1988. Μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και τη στροφή του κινεζικού καθεστώτος σε καπιταλιστικές δράσεις, οι επαφές συνεχίστηκαν σε επίπεδο σύναψης συμφωνιών, ενώ το 1994 ο αντιπρόεδρος της Κίνας μετέβη στην Αθήνα. Η μελέτη ολοκληρώνεται το 1997, όποτε η επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα σηματοδότησε την έναρξη της ανόδου της κινεζικής ισχύος στο σύγχρονο διεθνές γίγνεσθαι.

Σκοπός της έκδοσης είναι η συμβολή στο επίπεδο της διπλωματικής ιστορίας αλλά και στο πρακτικό πεδίο της εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να αντληθούν χρήσιμα διδάγματα για τις σταθερές και τις μεταβλητές της πολιτικής των δύο πλευρών σε βάθος χρόνου.

 

Οι ελληνοκινεζικές σχέσεις κατά την περίοδο 1972-1997
Εμμανουήλ Αντ. Εμμανουηλίδης
University Studio Press
σ. 288
ISBN: 978-960-12-2513-5
Τιμή: 20,00€
001 patakis eshop

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ο κόκκινος Ιανός

Είχαν ο Μαρξ και ο Ένγκελς θεωρία για το έθνος; Ποια αντιμετώπιση επιφύλασσαν στα εθνικά κινήματα; Πώς τα συνδύαζαν με τη φιλοσοφία της ιστορίας, την ανάλυση του καπιταλισμού και τη στρατηγική της...

ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Fake history

Ο Ούγκο Μπος σχεδίασε τις στολές των ναζί; Οι άνθρωποι του Μεσαίωνα πίστευαν ότι η Γη είναι επίπεδη; Ο Ναπολέων κατέστρεψε τη μύτη της Σφίγγας; Σπόιλερ: Η απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις είναι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.