fbpx
Olya [Όλυα. Δυο χειμώνες και μια άνοιξη]

Olya [Όλυα. Δυο χειμώνες και μια άνοιξη]

Το τελευταίο βιβλίο που εξέδωσαν οι Εκδόσεις Omonia στο πλαίσιο της συλλογής «Βιβλιοθήκη Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» είναι το μυθιστόρημα Όλυα. Δυο χειμώνες και μια άνοιξη (Αθήνα, 2008). Αποτελώντας μια ρεαλιστική απεικόνιση του κοινωνικού και πολιτικού περιβάλλοντος της μετασοβιετικής Ουκρανίας, το βιβλίο κεντρίζει την προσοχή, κατά πρώτο λόγο, μέσα από τον τρόπο με τον οποίο είναι γραμμένο. Ανάμεσα στα κεφάλαια όπου διαδραματίζεται η δράση υπάρχουν σημειώσεις από το ημερολόγιο ενός Έλληνα διπλωμάτη που τελεί τη θητεία του στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Ο διπλωμάτης παρακολουθεί από απόσταση, με έντονο ενδιαφέρον, τη νέα κοινωνία που διαμορφώνεται μετά την πτώση του κομμουνισμού και προσπαθεί, όσο μπορεί, να την κατανοήσει.

Η Όλυα, μια δεκαοχτάχρονη με αφοπλιστικά γαλάζια μάτια, προσπαθεί να επιβιώσει σε μια πόλη που παλεύει μέσα στη φτώχεια. Η σχέση της με ένα μέλος της τοπικής μαφίας, όπως και η απότομη, αλλά παροδική, γεύση του πλούτου και της πολυτέλειας, η άρνηση της πραγματικότητας. Μέχρι τη στιγμή που η νεαρή έρχεται αντιμέτωπη με ένα έγκλημα που είχε διαπραχθεί στο περιβάλλον όπου είχε εισχωρήσει, γεγονός που αλλάζει πλήρως την πορεία των πραγμάτων. Απρόσμενες εικόνες και ετερόκλητες εντυπώσεις διαδέχονται η μία την άλλη με ταχύτητα, ενώ ο διπλωμάτης συνειδητοποιεί συνεχώς πόσα κοινά σημεία έχει με τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν. Ο διπλωμάτης και η Όλυα βλέπουν τα ίδια πράγματα, αλλά από διαφορετικές σκοπιές. Στο τέλος οι δρόμοι τους συναντιούνται, αλλά οι ίδιοι δε θα ιδωθούν ποτέ.

Η συλλογή «Βιβλιοθήκη Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» των Εκδόσεων Omonia, που εγκαινιάστηκε το 1999, προσέφερε, κατά τις σχεδόν δύο δεκαετίες ύπαρξής της, κορυφαίες δημιουργίες της πεζογραφίας και της ποίησης της Ελλάδας και της Κύπρου, από τους κλασικούς μέχρι τους σύγχρονους συγγραφείς. Οι πάνω από 60 τίτλοι που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι αυτή τη στιγμή αποτελούν περισσότερο από τα δύο τρίτα του συνόλου των ρουμανικών μεταφράσεων νεοελληνικής λογοτεχνίας που εκδόθηκαν στη Ρουμανία τα τελευταία 30 χρόνια.

 

Olya [Όλυα. Δυο χειμώνες και μια άνοιξη]
Βασίλης Παπαδόπουλος
μετάφραση: Elena Lazăr
Εκδόσεις Omonia
256 σελ.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.