fbpx
María Fernanda Ampuero: «Κοκορομαχία»

María Fernanda Ampuero: «Κοκορομαχία»

Η Μαρία Φερνάντα Αμπουέρο είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας, που προέρχεται από τον Ισημερινό, και το πρώτο της βιβλίο, την Κοκορομαχία, εξέδωσαν στη χώρα μας οι Εκδόσεις Σκαρίφημα. Πρόκειται για συλλογή δεκατριών διηγημάτων που απευθύνονται σε αναγνώστες με γερά και ανθεκτικά λογοτεχνικά στομάχια.

Οι ιστορίες της περιστρέφονται γύρω από τον θεσμό της οικογένειας και όλα αυτά που περικλείονται στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού. Καταστάσεις όπου συνυπάρχουν σχέσεις εξουσίας, αγάπης, σιωπής, κακοποίησης. Η συγγραφέας ρίχνει φως σε δύσκολα θέματα χρησιμοποιώντας ρεαλιστική γλώσσα, αλλά και όπου πρέπει ωμότητα, αμφισβητώντας έντονα όλα όσα περικλείονται στον ερμητικό κύκλο της οικογενειακής εστίας.

Οι ήρωες στις ιστορίες της είναι παιδιά και έφηβοι, ιδίως κορίτσια, που αφηγούνται περιστατικά που βρίθουν από φόβο, σιωπή, συναισθηματική κακομεταχείριση και τα οποία θα αφήσουν τραύματα –που δεν κλείνουν και κακοφορμίζουν– στην ενήλικη ζωή τους.

Παρ’ όλα αυτά, όσο σκληρά και ωμά κι αν είναι, άλλο τόσο σε ελκύουν να τα διαβάσεις και να αναμετρηθείς μαζί τους.

Η Αμπουέρο μοιάζει να μιλάει για λογαριασμό των αδυνάτων, όλων αυτών που μένουν στο σκοτάδι και στη σιωπή, δίνοντάς τους φωνή, όπως στην ιστορία «Πάθος», όπου μια κοπέλα εγκαταλείπεται από τη μητέρα της, γίνεται αντικείμενο κακομεταχείρισης από τη γιαγιά της έως ότου βρει τον μέντορά της για να του αφοσιωθεί, ή στον «Χριστό», όπου ένα μικρό κορίτσι φροντίζει τον λίγων μηνών αδερφό της που έχει πυρετό και ενώ λείπει η μητέρα της στη δουλειά. Δύο μικρά κορίτσια πρωταγωνιστούν στην ιστορία «Τέρατα», εκεί όπου αρέσκονται να βλέπουν ταινίες τρόμου και έπειτα ζητάνε παρηγοριά στην αγκαλιά της υπηρέτριας της οικογένειας. Το σπίτι είναι κυρίαρχο στην ιστορία «Μωρά», όπου βλέπουμε μια παράξενη οικία και το ξεδίπλωμα μιας σχέσης με τις δίδυμες γειτόνισσες και τον περίεργο αδελφό τους, όπως και στις «Περσίδες», με την επιστροφή των ξαδερφιών στην οικία του χωριού, όπου το ξεδίπλωμα των αναμνήσεων φλερτάρει έντονα με μια αιμομικτική κατάληξη.

diastixo.gr | βιβλίο & τέχνεςΤα διηγήματα της Αμπουέρο είναι γεμάτα από αντιθέσεις και περιγραφές καταστάσεων που θα βιώσει έντονα ο αναγνώστης. Παρ’ όλα αυτά, όσο σκληρά και ωμά κι αν είναι, άλλο τόσο σε ελκύουν να τα διαβάσεις και να αναμετρηθείς μαζί τους. Διότι όλα όσα περιγράφονται και εξιστορούνται μπορεί να συμβαίνουν δίπλα μας. Οι ιστορίες της Κοκορομαχίας, αν και σύντομες, δεν μας αφήνουν λεπτό να ανασάνουμε.

Πρόκειται για μια αναγνωστική εμπειρία που δύσκολα θα ξεχάσουμε και αυτό είναι το προτέρημα της γραφής της Αμπουέρο.

 

Κοκορομαχία
Μαρία Φερνάντα Αμπουέρο
μετάφραση: Ιφιγένεια Ντούμη
Σκαρίφημα
168 σελ.
ISBN 978-618-5564-03-2
Τιμή €14,00
001 patakis eshop


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Όλγκα Τοκάρτσουκ: «Τα βιβλία του Ιακώβ»

Το τελευταίο βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ Όλγκα Τοκάρτσουκ, τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενά της, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως λογοτεχνικός άθλος. Δεν είναι μόνο η έκταση, 848 σελίδες...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.