fbpx
Maurice Leblanc: «Αρσέν Λουπέν: Γραφείο Ερευνών Μπάρνετ και Σία»

Maurice Leblanc: «Αρσέν Λουπέν: Γραφείο Ερευνών Μπάρνετ και Σία»

Μία από τις πιο ιδιόρρυθμες φυσιογνωμίες στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας είναι εκείνη του Αρσέν Λουπέν. Αγαπημένος ήρωας χιλιάδων αναγνωστών εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να συναρπάζει και στις μέρες μας με την ευφυΐα, το χιούμορ και το αστυνομικό του δαιμόνιο. Μεγαλειώδης δημιουργία του Μορίς Λεμπλάν, η αινιγματική προσωπικότητα του Λουπέν πρωταγωνιστεί και στο πόνημα του εν λόγω συγγραφέα Γραφείο Ερευνών Μπάρνετ και Σία, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ερατώ.

Στο συγκεκριμένο έργο, ο περίφημος ντετέκτιβ εμφανίζεται και δρα με το όνομα Τζιμ Μπάρνετ, ως διευθυντής και κάτοχος ιδιωτικού γραφείου ερευνών, το οποίο, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, προσφέρει τις υπηρεσίες του εντελώς δωρεάν. Ισχυρισμός που κάνει έξαλλο τον άσπονδο φίλο και συνεργάτη του, επιθεωρητή Μπεσού, αφού διαπιστώνει ότι ο Μπάρνετ σε κάθε υπόθεση που διεκπεραιώνουν μαζί αμείβεται πλουσιοπάροχα μέσα από απίστευτα κόλπα που μηχανεύεται ο ίδιος.

Το βιβλίο Γραφείο Ερευνών Μπάρνετ και Σία αποτελείται από οκτώ διαφορετικές ιστορίες, στις οποίες η ευρηματικότητα του Λεμπλάν διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Διανθισμένες με χιούμορ και απρόοπτα περιστατικά, εντυπωσιάζουν με τη δυνατή περιγραφή των χαρακτήρων και τη σκιαγράφηση της γαλλικής κοινωνίας του περασμένου αιώνα. Πρόσωπα φαινομενικά αθώα αποδεικνύονται ένοχα, μυστικές απίθανες κρυψώνες πολύτιμων αντικειμένων, εξελίξεις απρόσμενες και ένα πλήθος άλλων στοιχείων πλάθουν τις συγκεκριμένες αστυνομικές περιπέτειες που διαβάζονται απνευστί, χωρίς να περιέχουν καθόλου ίχνη σκληρότητας.

 Αγαπημένος ήρωας χιλιάδων αναγνωστών εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να συναρπάζει και στις μέρες μας με την ευφυΐα, το χιούμορ και το αστυνομικό του δαιμόνιο.

Μέσα από την ασύλληπτη ευφυΐα του Τζιμ Μπάρνετ μαθητεύει και ο αναγνώστης στην εύστροφη πορεία του αστυνομικού συλλογισμού, διασκεδάζει με τις μεταμορφώσεις του και εκπλήσσεται με την ευελιξία του. Ο Αρσέν Λουπέν ή Τζιμ Μπάρνετ είναι ένα πρόσωπο που παίζει με επιτυχία τον ρόλο του σε κάθε περίσταση. Όταν πρέπει είναι ταπεινός, άλλοτε πάλι απότομος και άλλοτε εξαιρετικός ακροβάτης! Πάντοτε όμως διαχρονικός, απολαυστικός και αξιαγάπητος.

Ιδιαίτερη μνεία και έπαινος αξίζουν στην Τόνια Μασουρίδου, η οποία με τη μετάφρασή της μας έδωσε ένα κείμενο ισάξιο του γαλλικού πρωτοτύπου. Απέδωσε δηλαδή στη γλώσσα μας το λιτό ύφος του συγγραφέα και τη λεπτή ειρωνεία, που ταιριάζει στον χαρακτήρα του ήρωά του, ο οποίος με την ευστροφία του «παρανόμου» αποδομεί τις νόμιμες Αρχές στο πρόσωπο ενός χαμηλής νοημοσύνης αξιωματούχου. Σε προσωπικό επίπεδο όμως του συμπεριφέρεται με συγκατάβαση και φιλία, όσο κι εκείνος βέβαια στα δύσκολα δεν επικαλείται απλώς τη βοήθειά του, αλλά επαφίεται στις σχεδόν υπερφυσικές του διανοητικές δυνάμεις, που ξεδιαλύνουν όλα τα μυστήρια, εξιχνιάζουν και τα πιο τέλεια εγκλήματα, επιβεβαιώνοντας πάντα το αξίωμα ότι τέτοια δεν υπάρχουν.

mau leblancΚαι λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Γεννήθηκε το 1864 στη γαλλική πόλη Ρουέν από γονείς πολύ εύπορους. Έπειτα από λαμπρές σπουδές στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, επιχειρεί να εργαστεί στις οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά τελικά τον κερδίζει η συγγραφή. Συνδέεται με συγγραφείς της εποχής του και στα 1907 δημιουργεί τον Αρσέν Λουπέν, τον αριστοκράτη-λωποδύτη που γνωρίζει τεράστια δημοτικότητα διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Οι περιπέτειες του Λουπέν περιγράφονται από τον Μορίς Λεμπλάν σε σαράντα τόμους, που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Στα 1935 κυκλοφορεί το τελευταίο του μυθιστόρημα, με τίτλο Η κόμισσα Καλιόστρο εκδικείται. Πεθαίνει το 1941 στο Περπινιάν της Γαλλίας.

 

Αρσέν Λουπέν: Γραφείο Ερευνών Μπάρνετ και Σία
Maurice Leblanc
Μετάφραση: Τόνια Μασουρίδου
Ερατώ
σ. 306
ISBN: 978-960-229-364-0
Τιμή: 13,78€
001 patakis eshop

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Όλγκα Τοκάρτσουκ: «Τα βιβλία του Ιακώβ»

Το τελευταίο βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ Όλγκα Τοκάρτσουκ, τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενά της, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως λογοτεχνικός άθλος. Δεν είναι μόνο η έκταση, 848 σελίδες...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.