fbpx
Γιάννης Ράγκος – Παναγιώτης Πανταζής: «Στα μυστικά του βάλτου» της Πηνελόπης Δέλτα

Γιάννης Ράγκος – Παναγιώτης Πανταζής: «Στα μυστικά του βάλτου» της Πηνελόπης Δέλτα

Έχουμε διανύσει οκτώ δεκαετίες από τον θάνατο της Πηνελόπης Δέλτα, τον Μάιο του 1941, και τα βιβλία της παραμένουν δημοφιλή, έχουν διαβαστεί από γενιές και γενιές, και πάντα είναι μέσα στις επιλογές των αναγνωσμάτων της παιδικής λογοτεχνίας. Το βιβλίο της Στα μυστικά του βάλτου, ίσως το εμβληματικότερο από τα έργα της, είναι ένα σπουδαίο ιστορικό μυθιστόρημα, όχι μόνο για παιδιά, που εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα. Αφορμή για τη συγγραφή του μυθιστορήματος αποτέλεσε η μαρτυρία ενός μακεδονομάχου που πολέμησε στη βαλτώδη λίμνη των Γιαννιτσών, τη διήγηση του οποίου άκουσε η Δέλτα, όταν υπηρετούσε στο νοσοκομείο όπου εκείνος νοσηλευόταν. Η έρευνά της σε αρχεία και η αποτύπωση προσωπικών μαρτυριών την οδήγησαν στη συγγραφή των Μυστικών του βάλτου.

To κλασικό αυτό βιβλίο επέλεξαν οι Εκδόσεις Polaris –μετά την επιτυχημένη έκδοση της διασκευής του Ερωτόκριτου– για να μεταφέρουν σε graphic novel, με τη συνεργασία του Γιάννη Ράγκου στο σενάριο και του Παναγιώτη Πανταζή στην εικονογράφηση, δίνοντας συνέχεια στην ιδιαίτερα φιλόδοξη σειρά τους «Η νεοελληνική λογοτεχνία σε Γκράφικ Νόβελ». Το αποτέλεσμα, όπως και στον Ερωτόκριτο, είναι εντυπωσιακό.

Η διασκευή των Μυστικών του βάλτου σε graphic novel από τους Ράγκο και Πανταζή είναι μια απόλυτα προσεγμένη και πολύ καλή δουλειά, που έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες τον τελευταίο καιρό εξαιρετικές δουλειές στην αντίστοιχη θεματική.

Ο Γιάννης Ράγκος είχε να αναμετρηθεί με ένα ογκωδέστατο βιβλίο 600 σελίδων και η επιλογή των κειμένων, στα οποία κατέληξε για να αφηγηθεί την ιστορία, είναι απολύτως ταιριαστή για το graphic novel, που εκτείνεται σε 110 σελίδες. Ο κομίστας Παναγιώτης Πανταζής μελέτησε επί χρόνια το θέμα, ταξίδεψε στα μέρη που ιστορούνται και όπου ήταν η λίμνη των Γιαννιτσών (αποξηράνθηκε εδώ και πολλές δεκαετίες), μελέτησε αρχεία και φωτογραφίες, και κατάφερε να αποτυπώσει με τα σκίτσα του την ατμόσφαιρα της ιστορίας, να εντάξει στο επίκεντρό της την υποβλητική βαλτώδη λίμνη και να αποτυπώσει του ήρωες και τα χαρακτηριστικά τους με έναν μινιμαλιστικό, μα απολύτως ταιριαστό τρόπο.

Η αφήγηση εκτυλίσσεται γύρω από τη δράση του Αποστόλη και του Γιώβαν, δύο παιδιών που βοήθησαν τα ελληνικά αντάρτικα σώματα κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα στις επιχειρήσεις τους κατά των βουλγαρικών σωμάτων. Ιστορικές προσωπικότητες της περιόδου αυτής, όπως ο Τέλλος Άγρας (Σαράντος Αγαπηνός) και ο καπετάν Νικηφόρος (Ιωάννης Δεμέστιχας), ενσωματώνονται στην αφήγηση της πλοκής, όπου εστιάζει το σενάριο του κόμικ, παρακολουθώντας τον αγώνα τους. Ο Ράγκος καταφέρνει να αποδώσει το βιβλίο της Δέλτα με εύστοχο τρόπο, δίνοντας στο κείμενο τον απαραίτητο σφυγμό για να κυλήσει η πλοκή και δίχως να εμμένει στις αρκετές πολεμικές σκηνές που υπάρχουν, εστιάζοντας περισσότερο στους βασικούς χαρακτήρες, στο περιβάλλον και στις συνθήκες που τους πλαισιώνουν.

mist valtΗ διασκευή των Μυστικών του βάλτου σε graphic novel από τους Ράγκο και Πανταζή είναι μια απόλυτα προσεγμένη και πολύ καλή δουλειά, που έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες τον τελευταίο καιρό εξαιρετικές δουλειές στην αντίστοιχη θεματική. Η έκδοση είναι αισθητικά άρτια και συνοδεύεται από έναν κατατοπιστικότατο επίλογο του Αθανάσιου Φέρμιν γύρω από το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα. Η αναμονή του επόμενου graphic novel από τις Εκδόσεις Polaris, που θα εμπνέεται από τη νεοελληνική λογοτεχνία, είναι δεδομένη.

 

Στα μυστικά του Βάλτου
Πηνελόπη Δέλτα
διασκευή: Γιάννης Ράγκος
εικονογράφηση: Παναγιώτης Πανταζής
Polaris
120 σελ.
ISBN 978-960-6829-92-5
Τιμή €14,80
001 patakis eshop


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Παναγιώτης Πανταζής: «Νίκου Καζαντζάκη “Καπετάν Μιχάλης”»

Ο Καπετάν Μιχάλης, το εμβληματικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του, μετατρέπεται σε graphic novel και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Ο πολύπειρος κομίστας...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Σταύρος Αθανασιάδης – The KRAH: «Στη χώρα που δεν είχε κύκλους»

Ένα κόμικ σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, φαρσί, αραβικά) και σε έντυπη, ψηφιακή και ακουστική έκδοση είναι αν μη τι άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο εγχείρημα. Μιλάμε για το βιβλίο Στη χώρα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.