fbpx
Αγγελική Δαρλάση – Δημήτρης Μαστώρος: «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Άλκης Ζέη

Αγγελική Δαρλάση – Δημήτρης Μαστώρος: «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Άλκης Ζέη

Στις 27 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον θάνατο της σπουδαίας Άλκης Ζέη, σε ηλικία 96 ετών. Τον Δεκέμβριο του 2020 εκδόθηκε σε graphic novel Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία της, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1971, έλαβε το 1974 το βραβείο ALSC Mildred L. Batchelder στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πούλησε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα, μεταφράστηκε σε 12 γλώσσες, διαβάζεται από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες και παραμένει ένα αγαπημένο ανάγνωσμα.

Αυτό, λοιπόν, το σπουδαίο βιβλίο επέλεξαν η συγγραφέας παιδικής/νεανικής λογοτεχνίας Αγγελική Δαρλάση και ο εικονογράφος Δημήτρης Μαστώρος, με τη σύμφωνη γνώμη και την ενεργή συμμετοχή της Ζέη, πριν από τον θάνατό της, για να το μεταφέρουν σε graphic novel. Το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό και χορταστικό.

Στο βιβλίο Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, που είναι χωρισμένο σε τέσσερα μέρη (με τίτλους Όχι, Πεινάααω, Συσσίτιο, Λευτεριά ή Θάνατος), εξιστορούνται σημαντικότατα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας, όπως: η εισβολή των γερμανικών ναζιστικών δυνάμεων στην Αθήνα, η Κατοχή, η μεγάλη πείνα του χειμώνα του ’41-’42, η Αντίσταση, τα συσσίτια, οι διαδηλώσεις, η απελευθέρωση της Αθήνας. Όλες αυτές τις πολύ δύσκολες καταστάσεις βιώνει ο εννιάχρονος Πέτρος, ο βασικός ήρωας του βιβλίου, που τις αφηγείται στους αναγνώστες.

Η Ζέη, επιστρέφοντας το 1964 στην Ελλάδα ύστερα από 10χρονη παραμονή στο εξωτερικό, αναφέρει χαρακτηριστικά για την πολύ πρόσφατη Ιστορία: «Διαπίστωσα με μεγάλη μου έκπληξη πως τα παιδιά δεν ήξεραν σχεδόν τίποτα για τον πόλεμο –έξω από το “Όχι” του Μεταξά– και τη μεγάλη αντίσταση της χώρας μας στον κατακτητή. Πολλοί γονείς που ήξερα πως οι ίδιοι είχαν πάρει μέρος στην Αντίσταση δεν είχαν αφηγηθεί τίποτα στα παιδιά τους. Όσον αφορά το σχολείο, αυτά τα γεγονότα και κυρίως η Αντίσταση ήτανε τελείως έξω από το σχολικό πρόγραμμα και ούτε επιτρεπόταν στους δασκάλους να μιλάνε γι’ αυτή την Ιστορία, που δεν ήτανε και τόσο μακρινή και την είχα ολοζώντανη στη μνήμη μου». Ορμώμενη από τα παραπάνω, η συγγραφέας αποφασίζει να γράψει τον Μεγάλο περίπατο του Πέτρου για να μην ξεχαστεί η Ιστορία, αυτοεξόριστη στο Παρίσι λόγω της Χούντας.

Το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό και χορταστικό.

Οι συντελεστές του graphic novel, η Αγγελική Δαρλάση και ο Δημήτρης Μαστώρος, προσεγγίζουν με απόλυτο σεβασμό το πρωτότυπο κείμενο και δίνουν ζωή στον εννιάχρονο Πέτρο και σε όσα δύσκολα και τραγικά βιώνει στην Αθήνα του πολέμου. Οι περιπέτειες του Πέτρου ξεκινάνε στις 27 Οκτωβρίου 1940, όταν ακούει τη φωνή της μητέρας του να του λέει: «Σήκω… έγινε πόλεμος» και από εκεί κι έπειτα ακολουθεί ο μεγάλος περίπατός του στην Αθήνα του πολέμου, της πείνας, του φόβου, αλλά και της αντίστασης στους κατακτητές. Παρ’ όλα αυτά, οι αξίες της φιλίας, της αγάπης, της ανθρώπινης ζωής, της ελευθερίας, της ειρήνης είναι διάχυτες στο βιβλίο και με απόλυτη μαεστρία ζωντανεύουν στο graphic novel, στο οποίο κυριαρχούν τα σκούρα χρώματα: το μαύρο και το γκρίζο, όπως ήταν το κλίμα της εποχής και η απαίτηση της συγγραφέως.

Στο επιλογικό σημείωμα του βιβλίου, οι συντελεστές εξομολογούνται: «Για εμάς αυτό το ταξίδι, αυτή η συνεργασία, αυτό το βιβλίο είναι και ο δικός μας φόρος τιμής σε μια συγγραφέα που ως αναγνώστες, ήδη από παιδιά, μας άγγιξε, μας μίλησε, μας ταξίδεψε, μας γοήτευσε, μας δίδαξε και, λίγο πριν το τέλος της, τόσο γενναιόδωρα μας εμπιστεύτηκε ως δημιουργούς. Ελπίζουμε ότι έχουμε φανεί αντάξιοι της γενναιοδωρίας και της εμπιστοσύνης της Άλκης Ζέη. Ελπίζουμε ακόμα ότι θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των αναγνωστών που έχουν γνωρίσει και αγαπήσει ως μυθιστόρημα τον Πέτρο και τον μεγάλο περίπατό του».

Οι προσδοκίες, πράγματι, από ένα τέτοιο μεγαλεπήβολο εγχείρημα είναι μεγάλες, αλλά εκ του αποτελέσματος κρίνονται απόλυτα δικαιολογημένες. Οι Αγγελική Δαρλάση και darlasi mastorosΔημήτρης Μαστώρος κατάφεραν με σπουδαίο τρόπο να μας παραδώσουν ένα graphic novel που όχι μόνο θα λατρέψουν όσοι αρέσκονται σ’ αυτού του είδους τα αναγνώσματα, αλλά θα το αγαπήσουν και όσοι διάβασαν το βιβλίο της Ζέη σε μικρότερες ηλικίες. Θεωρώ ότι η Άλκη Ζέη θα ήταν πολύ ικανοποιημένη με αυτή τη μεταφορά του βιβλίου της σε graphic novel.

 

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
Άλκη Ζέη
Διασκευή: Αγγελική Δαρλάση
Εικονογράφηση: Δημήτρης Μαστώρος
Μεταίχμιο
σ. 168
ISBN: 978-618-03-2203-3
Τιμή: 15,50€
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Παναγιώτης Πανταζής: «Νίκου Καζαντζάκη “Καπετάν Μιχάλης”»

Ο Καπετάν Μιχάλης, το εμβληματικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του, μετατρέπεται σε graphic novel και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Ο πολύπειρος κομίστας...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Σταύρος Αθανασιάδης – The KRAH: «Στη χώρα που δεν είχε κύκλους»

Ένα κόμικ σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, φαρσί, αραβικά) και σε έντυπη, ψηφιακή και ακουστική έκδοση είναι αν μη τι άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο εγχείρημα. Μιλάμε για το βιβλίο Στη χώρα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Τάσος Ζαφειριάδης – Θανάσης Πέτρου: «Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα»

Το Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα είναι ένα graphic novel για τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941, με το πολύ πρωτότυπο του εγχειρήματος να είναι ότι βασίζεται σε μια ηχογραφημένη αφήγηση σε κασέτα των 60 λεπτών....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.