«Αναπάντεχα κοντά»

«Αναπάντεχα κοντά»

Όταν αγαπάς πραγματικά κάποιον, λατρεύεις τις κινήσεις του, το αθώο λάθος του, τις γκριμάτσες του προσώπου του και κάθε λεπτομέρειά του. Ίσως να μην πέφταμε μακριά αν χαρακτηρίζαμε αυτή την αγάπη ερωτική, με πνευματικούς όρους. Από εδώ ξεκινάει και το βασικό ελατήριο της ευαισθησίας του πρώτου μέρους της συλλογής της Αγγελικής Σιδηρά, από την τρυφερή αγάπη μιας γιαγιάς, που φτάνει ως την ταύτιση με το εγγόνι της (Θαρρούσα πως δεν ήμουν πια εγώ,/ δεν ήμουν παρά εσύ, σ.14, «Η σημαιοφόρος»). Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η αφιέρωση της συλλογής στα –εικάζω– έξι εγγόνια της.

Η ποιητικότητα της γραφής ξεκινάει από τη συναισθηματική φόρτισή της και την περιγραφή της λεπτομέρειας και επεκτείνεται στην επενέργειά της στο συγγραφικό υποκείμενο. Οι όροι είναι κυρίως μεταφορικοί και καίρια περιγραφικοί, ενώ αποφεύγονται οι σύνθετες αλληγορίες και οτιδήποτε θα μπορούσε να μπερδέψει τον αναγνώστη.

Υπάρχει μια βαθιά απόλαυση που ξεπηδά μέσα από την τρυφερότητα, πιστοποιώντας μας ότι «η αγάπη είναι ευτυχία», όχι μόνο για το αντικείμενό της, αλλά –ίσως και περισσότερο– για το υποκείμενό της. Φανταζόμαστε το αντίστροφο μίσος σε τι μιζέρια, ψυχική εκτράχυνση και ταλαιπωρία θα οδηγούσε, αν και κανένα τέτοιο περιθώριο δεν μας αφήνει το θέμα και περισσότερο η οπτική της.

Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, οι μνήμες είναι εκείνες που τον απαρτίζουν και, κάποτε, τον στοιχειώνουν. Έτσι και στο μυαλό της ποιήτριας έρχονται εικόνες από τα περασμένα και συνήθως αναπτύσσονται και ξετυλίγονται στο ποίημα, αλλού δρουν συνειρμικά, ενώ ελάχιστες φορές παραμένουν σωρευτικά αποσπασματικές, στοιχειοθετώντας ένα κλίμα («25η Μαρτίου 1943», σ.73).

Με αυτό τον τρόπο δομείται το δεύτερο και μεγαλύτερο μέρος της συλλογής (σ.31 έως τέλος), με τον θάνατο και τη ζωή να παίρνουν εναλλασσόμενους αντιθετικούς ρόλους. Εδώ, όπως και στο πρώτο μέρος, το μοτίβο παραμένει σταθερό, με την κεντρική μνημονική εικόνα ως εκκίνηση και έναυσμα.

Η ποίηση της Αγγελικής Σιδηρά δεν διακρίνεται από εγκεφαλικότητα, αλλά είναι λυρικά ανθρώπινη και άμεσα κατανοητή, με στόχο να αγγίξει συναισθηματικά και όχι να προβληματίσει.

Η ποιήτρια είναι αναπάντεχα κοντά στα όντα, στα εγγόνια της, στον θάνατο, στις αρρώστιες, στους φίλους και στα τραγούδια – με το ιδιαίτερο νόημα που παίρνουν γι’ αυτή.

Αναπάντεχα κοντά
Αγγελική Σιδηρά
Ευθύνη
79 σελ.
Τιμή € 10,65

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιό σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΟΙΗΣΗ
Ηλίας Γκρής: «Σαν άλλος Οιδίποδας»

Με καλαίσθητο εξώφυλλο εμπνευσμένο από τον τίτλο και πάλι από τον Πέτρο Ζουμπουλάκη και με προμετωπίδα από τον Παλλαδά τον Αλεξανδρέα, δεκατρία χρόνια μετά τον Αλφειό πρόγονο, είναι στα χέρια μας η νέα ποιητική...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΟΙΗΣΗ
Νίκος Κατσαλίδας: «Η χλόη της ανατριχίλας»

«Παρουσία χλόης και νερού στα πόδια μου.Που θα πει πως υπάρχω.» (Οδυσσέας Ελύτης, «Εφτά μέρες για την αιωνιότητα») Ο Νίκος Κατσαλίδας είναι το νερό της πηγής που ξεκίνησε τη ροή του από την Άνω Λεσινίτσα της Βορείου...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

*  Το email σας:

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.