fbpx
Ηλίας Κοντανδριόπουλος: «Το Θανατονήσι»

Ηλίας Κοντανδριόπουλος: «Το Θανατονήσι»

Ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας Ηλίας Κοντανδριόπουλος μας συστήνεται με το δυστοπικό, πολιτικό μυθιστόρημα Το Θανατονήσι, το οποίο δεν θυμίζει σε τίποτα «πρώτη προσπάθεια».

Το υπόβαθρο της ιστορίας είναι η Ελλάδα του άμεσου μέλλοντος, όπου εν μέσω πολιτικής αστάθειας μία χούντα καταλαμβάνει την εξουσία. Ακολουθούν συλλήψεις, φυλακίσεις, φίμωση του Τύπου και εξορία για όσους κριθούν επικίνδυνοι από το νέο καθεστώς. Και στο επίκεντρο αυτών των γεγονότων βρίσκονται ο Δήμος, ο Ιάσονας, η Μάγδα και ο Αχιλλέας, μία παρέα συγγραφέων και ποιητών.

Ο Δήμος, λειτουργώντας σαν κεντρικός αφηγητής, μας περνάει από όλα τα στάδια του ταξιδιού τους: η πρώτη κανονιά των τανκς που ηχεί στο Σύνταγμα, η στιγμή που στέκονται όλοι μαζί και αποφασίζουν να αντισταθούνε, η προδοσία που οδηγεί στη σύλληψή τους, η εξορία, η Γυάρος, τα βασανιστήρια και η καταναγκαστική εργασία, η ευκαιρία για δραπέτευση, η ευκαιρία για εκδίκηση, ο διχασμός και ένα γλυκόπικρο τέλος.

Θεματικά κυριαρχούν τρία ερωτήματα: ποιος είμαι, πού πάω και τι κάνω. Γύρω από αυτά τα ερωτήματα η τετραμελής παρέα αντιλαμβάνεται μέσα απ’ τις κακουχίες τι σημαίνουν έννοιες όπως: ελευθερία, αυτογνωσία και αυτοθυσία. Μα πέραν αυτών, σημαντικό θέμα είναι ο έρωτας και η σεξουαλικότητα. Ο Δήμος κρύβει την ομοφυλοφιλία του, φοβούμενος την αντίδραση της οικογένειάς του. Ο Ιάσονας την έχει καταπιέσει, επιχειρώντας να διατηρήσει μια ψεύτικη εικόνα λόγω της θέσης του ως δημόσιο πρόσωπο. Η Μάγδα ολότελα περήφανη και αναπολογητική για το ποια είναι.

Γύρω από αυτά τα ερωτήματα η τετραμελής παρέα αντιλαμβάνεται μέσα απ’ τις κακουχίες τι σημαίνουν έννοιες όπως: ελευθερία, αυτογνωσία και αυτοθυσία.

Ο Ηλίας Κοντανδριόπουλος χρησιμοποιεί μια ιδιαίτερα πρωτότυπη και ώριμη γραφή και φαίνεται να μην εμμένει στην αυστηρή φόρμα του πεζού, αλλά να παρεκκλίνει όποτε το κρίνει απαραίτητο· άλλοτε ποιητική, άλλοτε θεατρική και άλλοτε φιλοσοφική. Οι περιγραφές είναι ολοζώντανες, ο ρυθμός ασταμάτητος και δημιουργείται η αίσθηση ότι κάθε λέξη έχει λόγο που βρίσκεται εκεί. Οι χαρακτήρες, «καλοί» και «κακοί», είναι σμιλεμένοι με προσοχή και μεράκι· κανείς δεν μοιάζει ψεύτικος. Ακόμη, η δομή εξυπηρετεί το μεγάλο μέγεθος του βιβλίου, αφού τα σύντομα κεφάλαια και οι χρονικές εναλλαγές στην αφήγηση ξεκουράζουν τον αναγνώστη και κρατάνε το ενδιαφέρον αμείωτο.

il kontandriopoulosΣυνοψίζοντας, ο Κοντανδριόπουλος πλέκει με το Θανατονήσι μια σύνθετη και ανθρώπινη ιστορία γεμάτη πόνο και λύτρωση, μίσος και αγάπη, γραμμένη αριστοτεχνικά, με ένα τέλος που απαιτεί, έπειτα, να μείνεις στη σιωπή και να σκεφτείς για λίγο, όπως γράφει και στο οπισθόφυλλο: «Εσύ τι θα έκανες;»

 

Το Θανατονήσι
Ηλίας Κοντανδριόπουλος
24γράμματα
σ. 714
ISBN: 978-618-201-220-8
Τιμή: 27,00€
001 patakis eshop

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Κωνσταντίνος Λίχνος: «Ο βράχος του Σίσυφου»

Στην ιστορία της ανθρωπότητας υπάρχουν παγκόσμιοι μύθοι που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Ένας από τους πιο γνωστούς είναι ο βράχος του Σίσυφου. Ο μύθος, δηλαδή, που μιλάει για τον παμπόνηρο...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Γρηγόριος Ξενόπουλος: «Πλούσιοι και φτωχοί», «Τίμιοι και άτιμοι», «Τυχεροί και άτυχοι»

Τρεις τόμοι, μια τριλογία με τρία πολύτιμα έργα, όπου ο μέγας κοινωνικός ανατόμος, ο Ζακυνθινός (γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη) Γρηγόριος Ξενόπουλος ζυγίζει τις κοινωνικές κατηγορίες που πάνω...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.