fbpx
Τέσυ Μπάιλα: «Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές»

Τέσυ Μπάιλα: «Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές»

Τα βιβλία που μας πείθουν, καθώς τα διαβάζουμε, ότι ο κόσμος αρχίζει και τελειώνει στα όρια των σελίδων τους, αξίζει κανείς να τα διαβάσει. Κι ένα τέτοιο βιβλίο έγραψε η Τέσυ Μπάιλα.

Το νέο της μυθιστόρημα, με τίτλο Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές, είναι, αν μη τι άλλο, ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα, από αυτά που ξέρει πια να οικοδομεί η συγγραφέας. Η Μπάιλα δεν παρέκλινε ούτε αυτή τη φορά από την αφηγηματική ρότα που εγκαινίασε με το βιβλίο της Το μυστικό ήταν η ζάχαρη – με τη διαφορά μόνο ότι εδώ μας αποκαλύπτεται μια Μπάιλα λιγότερο πομπώδης και λυρική από το Ουίσκι μπλε ή τις Άγριες θάλασσες. Με αυτή την έννοια η μυθιστοριογράφος αγγίζει την ευτυχή συνθήκη της ωριμότητας.

Μπροστά στον καθρέφτη των ιδεών, η Τέσυ Μπάιλα αναζητά περίπου τα ίδια είδωλα. Ο Θέμελης της Ζάχαρης μετεξελίσσεται στον Γιώργη, τον πατέρα του κεντρικού ήρωα. Ένας τέτοιος χαρακτήρας, συνεπής στις βουλές του κακού, απουσίαζε από τα δύο αμέσως προηγούμενα βιβλία της κι η πρόωρη αποχώρηση της Δανάης από την αφηγηματική σκηνή δεν προσφέρει τον εκρηκτικό συνδυασμό του ζευγαριού Θέμελη-Κατίνας. Από την άλλη, όμως, η συνεχής παρουσία του πρωταγωνιστή Ανέστη, που η γέννησή του σηματοδοτεί τη γέννηση ενός ολόκληρου αιώνα, προσφέρει μια κεντρική παρουσία η οποία συνέχει διαφορετικά επεισόδια, διαφορετικές εποχές και πρόσωπα.

Με αυτή την έννοια η μυθιστοριογράφος αγγίζει την ευτυχή συνθήκη της ωριμότητας.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ηρώων σε αυτό το μυθιστόρημα. Ο παππούς Λεωνίδας, η θεία Λουλουδιά και η Μυρσίνη αποτελούν την πατρίδα της παιδικής ηλικίας, η Χριστίνα και η Ισιδώρα τις μεταμορφώσεις των παθών και των επιθυμιών, κι όσο για τον Μικέλε, που είναι μια κατηγορία μόνος του, εκτός από αντικαθρέφτισμα του πρωταγωνιστή, παραμένει πόλος έλξης για τον αναγνώστη χάρις στην αυθόρμητα σαγηνευτική ψυχή του.

bailtesΣυμβαίνουν τόσο πολλά σε έναν αιώνα Ιστορίας κι έρχεται η ζωγραφική του Ανέστη να τα κωδικοποιήσει όλα σε ένα παιχνίδι με τις σκιές, αλλά και με τη μνήμη. Ακόμα κι η επιλογή του αφηγητή είναι μια έκπληξη. Στο νέο μυθιστόρημά της, η Τέσυ Μπάιλα προσπαθεί να υπερβεί τον συγγραφικό της εαυτό.

 

Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές
Τέσυ Μπάιλα
Ψυχογιός
392 σελ.
ISBN 978-618-01-2792-8
Τιμή €15,50
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Γρηγόριος Ξενόπουλος: «Πλούσιοι και φτωχοί», «Τίμιοι και άτιμοι», «Τυχεροί και άτυχοι»

Τρεις τόμοι, μια τριλογία με τρία πολύτιμα έργα, όπου ο μέγας κοινωνικός ανατόμος, ο Ζακυνθινός (γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη) Γρηγόριος Ξενόπουλος ζυγίζει τις κοινωνικές κατηγορίες που πάνω...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Απόστολος Στραγαλινός: «Το πρωί που θα φύγουμε»

Ο Απόστολος Στραγαλινός είναι γνωστός ως ένας από τους καλύτερους μεταφραστές γερμανικών λογοτεχνικών κειμένων. Ανάμεσα στους συγγραφείς που έργα τους έχει μεταφέρει στη γλώσσα μας συγκαταλέγονται...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Λευτέρης Γιαννακουδάκης: «Τα φαντάσματα του Δεκέμβρη»

Με αφορμή τη δολοφονία του δεκαεξάχρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008 από αστυνομικά πυρά, με φόντο τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στη συνέχεια, με την πόλη να φλέγεται και με ένα σκηνικό...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.